Geschatte leestijd: 8 minuten
Prosecco, Cava, Champagne, Sekt. Zie jij soms ook door de bubbels het glas niet meer? Begrijp ik. Er zijn zoveel verschillende soorten “mousserende wijnen” op de markt dat je in de slijterij de adviseur al kwijt bent bij de woorden: “we hebben ook een mooie demi-sec Champagne”. Naast deze termen zijn er per mousserende wijn ook nog eens verschillende smaken. De verzamelnaam van al deze wijnen met prik is dus mousserende wijn. Die heb je alvast in de pocket. Vandaag neem ik je mee op rondreis door Europa. En dan hoop ik dat je morgen zelfverzekerd jouw flesje bubbels voor oudjaarsavond op kunt noemen in de slijterij of wijnspeciaalzaak. Deze zijn namelijk ontzettend essentieel, dat snap je. Let’s go, ik vertel je er alles over in deze blog “Lekkere bubbels en heerlijke kreeftenbollen”. oliebollen recept
Méthode Traditionelle
Eerst even wat basis informatie over mousserende wijnen om mee te beginnen. Anders wordt het erg lastig om de verschillende mousserende wijnen goed te omschrijven…
De Méthode Traditionelle is een methode waarop o.a. Champagne, Cava en Sekt wordt geproduceerd. Prosecco Spumante wordt ook gemaakt op deze methode, frizzante daarentegen wordt op een andere manier geproduceerd, hierover later meer.
In een notendop:
De Méthode Traditionelle in een notendop: je hebt een mooie stille basiswijn, daar voeg je bubbels aan toe door middel van “liqueur de tirage” toe te voegen ( dat is een mengsel van suiker, gist en soms citroenzuur ). Vervolgens gaat dit samen in een fles welke wordt afgesloten met een kroonkurk. Door de toevoeging van de liqueur de tirage komt er een twee-gisting in de wijn. Omdat de gist de suikers opneemt komen er gassen vrij. Deze gassen blijven in de fles door de kurk en zo ontstaat mousserende wijn.
Het rijpen van de wijn
Maar we zijn er nog niet, de wijn moet nog rijpen op de fles en af en toe omgedraaid “Remuage” worden. Dit gebeurd in “ Champagne rekken “ de zogenaamde pupittres of kisten die machinaal gedraaid worden( zie foto ). Het bezinksel van de gisting moet nog wel uit de fles. Dit doen ze door de hals van de fles te bevriezen, met als resultaat dat de kurk eruit “popt” met een deel van de wijn, zonde! Maar deze wordt natuurlijk weer aangevuld. Dit doen ze met een mengsel van mousserende wijn en rietsuiker “Liquer d’Expedition “ en vervolgens gaat er een nieuwe kurk op.
Smaken van de bubbels
Sec, demi-sec, brut, extra brut zijn benamingen voor de hoeveelheid restsuiker in de wijn. Bij het maken van Champagne via de methode Traditionele voegen ze rietsuiker toe aan het proces. Van origine komen deze benamingen uit de Champagne streek maar je ziet dat ze tegenwoordig bij bijna alle mousserende wijnen worden gebruikt. Wat betekent het dan? oliebollen recept
- Demi sec: vrij zoete mousserende wijn met 22 tot 50 gram suiker 17 tot 50 gram suiker.
- Sec: 17 tot 50 gram suiker, half droog.
- Brut: 2 tot 20 gram suiker , droge Champagne.
- Extra Brut: 6 gram suiker, extra droog.
Cava de Spaanse mousserende wijn
Cava is de benaming voor mousserende wijn uit Spanje. Er zijn veel verschillende soorten en smaken maar vandaag beperk ik het tot de cava die wij zelf verkopen. De Cava van Pago de Tharsys wordt gemaakt in Utiel Requena. Het is een blend van de druiven Macabeo, Xarel-lo en Parellada. Hij heeft negen maanden gerijpt op de fles en een mooie bubbel.
Smaakpallet: Fris met tonen van groene appel en citroen.
Wijn/spijs: Vis, lichte gerechten & tapas.
Crémant de Loire
Uit de Loire streek in Frankrijk. Huh, maar is het dan geen Champagne uit Frankrijk?! Nee. Champagne mag alleen Champagne heten als hij uit de gelijknamige streek komt. Er is dus meer lekkers onder de zon dan alleen die bubbel. Deze Crémant is gemaakt van Chenin Blanc, Chardonnay en Orbois druiven. Een mooie blend dus ( benaming voor als een wijn gemaakt is van meerdere druivenrassen ).
Smaakpallet: Mooie, elegante mousserende wijn met hint van citrus en wit fruit.
Wijn/spijs: Apero, salades, lichte visgerechten.
Rosé prosecco de Bernard
Hier zou ik nog even op terug komen. Van prosecco zijn er twee varianten: Frizzante en Spumante. De Spumante wordt gemaakt volgens de Méthode Traditionelle, de Frizzante is half mousserend omdat de tweede gisting korter is dan bij de Methode Traditionelle. Ook zijn er Frizzantes waarbij men koolzuur toevoegt aan de stille wijn. Wij werken het liefste alleen met een Spumante. Mijn persoonlijke favoriet als aperitief is deze Rosé prosecco van de Bernard. Natúúrlijk kan ik zeker ook genieten van een glas Champagne maar daar is niet altijd budget voor. Als ik sta te koken bijvoorbeeld schenk ik mezelf graag een glaasje van dit feestelijke rosé goedje in. Ben gek op het zachte bubbeltje en hij is lekker licht: er zit weinig alcohol in.
Smaakpallet: Aardbeitjes, zachte frisse bubbel, wel droog
Wijn/spijs: Allemansvriendje! Niet zozeer lekker bij gerechten maar gewoon als aperitief of bij je oliebollen. Met appelbeignets zal dit zeker een feestje zijn! Kijk er nu al naar uit…
Lekkere bubbels en heerlijke kreeftenbollen
Prosecco GOLD de Bernard
Because we love it gold! Alleen al voor de fles zou je hem kopen. Super leuk om er een bloemetje in te zetten als de fles leeg is. Gemaakt van de Glera druif, in de volksmond Prosecco druif. oliebollen recept
Smaakpallet: Fruitig bouqet met hints van appel en bananen.
Wijn/spijs: Kan goed met zoet maar zeker ook bij vis gerechten.
Blanc de Noir sekt, Weingut GEIL
Yes yes: het bestaat: Geile wijn! Deze Blanc de Noir is gemaakt van de Pinot Noir druif, een blauwe druif welke geperst is zodat je alleen het sap verkrijgt. En dat sap is wit. “Sekt” is de benaming voor Duitse mousserende wijnen die gemaakt zijn volgens de Méthode Traditionelle. Je hebt ook schaumwein ( hetzelfde als prosecco frizzante) , dit is niet te vergelijken met Sekt, een goede Sekt kan kwalitatief zeker tippen aan Champagne.
Smaakpallet: Mooie mousse met tonen van perzik en een fijn zuurtje. Wijn/spijs: Aziatische keuken, desserts.
Rapeneau Champagne Brut
We saved the best for last zullen we maar zeggen. Aangekomen bij de Champagne. Dol ben ik op de Champagne die we zelf importeren, alle bovenstaande mousserende wijnen importeren we overigens zelf. Wat maakt deze dan zo bijzonder? De smaak maar juist ook de mousse. Dit laatste moet gewoon niet te hard zijn, dat is niet fijn. Gemaakt van de drie druiven die alleen mogen worden gebruikt bij het maken van Champagne: Chardonnay, Pinot Noir & Pinot Meunier. En voor een Champagne nog niet eens héél duur!
Smaakpallet: Florale tonen van exotisch fruit en citrus.
Wijn/spijs: Apéro, Schaal & schelpdieren.
Lekkere bubbels en heerlijke kreeftenbollen
Maurice en ik hebben er samen maar een feestje van gemaakt om deze blog te maken. Hij is namelijk pas ècht compleet met een lekker recept van heerlijke Kreeftenbollen erbij. Maurice kookt al zolang hij zich kan herinneren, opgegroeid in een slagerij en weet niet beter dan in de keuken staan en heerlijke happen op tafel te toveren. Hierbij zijn recept voor deze alternatieve oliebollen. Wij zeggen smakelijk en proost. Tot volgend jaar lieve mensen!
Kreeftenbollen van de kreeftenman
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 1 pak Koopmans oliebollenmix
- 1 theelepel piri piri kruiden
- 250 gram kreeftenvlees - ( mag ook gambavlees zijn)
- 250 ml visbouillon - ( mag van een blokje zijn )
- 250 ml water
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Maak het beslag volgens de verpakking, gebruik alleen de helft van het water en vul dit aan met de visbouillon.
- Door het beslag roer je ongeveer een theelepel piri piri kruiden (of naar smaak).
- Spatel het in stukjes gesneden kreeftenvlees of gambavlees erdoor en laat dan het beslag 45 minuten rijzen. ( Tijdens of na het rijzen niet meer spatelen of iets toevoegen! )
- Als het beslag gerezen is kun je beginnen met het bakken van de bollen. Schep het beslag met een ijsschep of met 2 eetlepels voorzichtig in de warme olie ca 170 graden) en bak de bollen in ca 5 minuten goudbruin.
- Schep het beslag met een ijsschep of met 2 eetlepels voorzichtig in de warme olie ca 170 graden) en bak de bollen in ca 5 minuten goudbruin.
- Om het plakken van het beslag aan de lepels tegen te gaan is het handig de lepel regelmatig in wat heet water te reinigen. Draai de bollen regelmatig om.
- Oliebollen zijn het lekkerst als ze gebakken worden in een mengsel van Ossewit en olie. Na het bakken de bollen uit laten lekken op keukenpapier.
- Heerlijk Happen!
Deze blog “Lekkere bubbels en heerlijke kreeftenbollen” is een bijdrage van gastfoodie Fleur Verloo en is geschreven in samenwerking met haar man Maurice. De wijn is gesponsord door The Foodystore.
Meer lezen van Fleur? Check dan onderstaande blog(s)
” Wijnen op pakjesavond”
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
oliebollen recept
Een spannende bol!