
Oh oliebol! Wat is oudjaar zònder een paar lekkere oliebollen met flink veel poedersuiker? Helemaal niets wat mij betreft. Ze staan hier dus ook elk jaar op tafel, en zelf ben ik vooral fan van krentenbollen. Dit basisrecept voor heerlijke oliebollen is een heel makkelijk recept en kan eigenlijk niet mislukken. Natuurlijk kon een recept op mijn website niet ontbreken en ik maakte er gelijk een paar mooie foto’s van. Mijn dochter mocht helpen met het poedersuiker strooien. Ik stond klaar met de camera op “sport-stand” om het moment vast te leggen. Ze begon te kloppen en ineens plofte er een grote hoeveelheid suiker op de bollen… Flinke suikerwolken dus in de kamer, maar ze smaakten nog best erna.


Basisrecept voor heerlijke oliebollen
Benodigdheden:
Ingrediënten:
- 150 gram krenten
- 250 ml halfvolle melk
- 1 zakje gedroogde gist – ( 7 gram )
- 300 gram bloem
- 1 el suiker
- 1 ei – losgeklopt
- poedersuiker
- zonnebloemolie of arachideolie
En zo maak je het:
- Laat de krenten een kwartiertje weken in wat water, daarna uitlaten lekken en droogdeppen.
- Vul je frituurpan met de olie ( tot de aangegeven hoogte in de pan, meestal 2 liter ). Verhit wanneer je gaat bakken de frituur tot 180 graden.
- Verwarm de melk in een pannetje tot het lauwwarm is.
- Neem een kommetje erbij en doe hierin de gist en suiker en schenk 100 ml melk erbij. Laat even staan tot het begint te schuimen.
- Neem de grote kom erbij en doe hier de bloem in, maak een kuiltje waarin je het gistmengsel, het losgeklopte ei en een snufje zout doet en klop het tot een glad beslag. Voeg de krenten toe en roer nog een keer goed door.
- Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat een uur rijzen op kamertemperatuur. Het volume moet zeker verdubbeld zijn.
- Verhit je frituur, met twee lepels die in eerst in water doopt schep je wat beslag in de frituur, je kunt ook een ijsschep gebruiken.
- Keer ze met een schuimspaan en doe niet teveel bollen tegelijk in je frituur.
- Even laten uitlekken op een keukenpapiertje en dan opeten met poedersuiker!
- Heerlijk Happen!

Basisrecept voor heerlijke oliebollen
Het oliebollen recept bestaat al een aantal eeuwen. Overigens heten ze vroeger oliekoeken, pas in 1868 wordt de term “oliebol” opgenomen in de Van Dale. De oorsprong van de bol wordt enigszins betwist. Want hoewel een Hollandse traditie, hoogstwaarschijnlijk meegenomen door Spaanse en Portugese Joodse Sefardim die naar Nederland vluchtten tijdens de Spaanse Inquisitie. Door de eeuwen heen is er overigens niet heel veel veranderd aan dit basisrecept voor heerlijke oliebollen. Ik vond online een soort receptkaartje uit 1668 met grotendeels dezelfde ingrediënten als dit recept voor een krentenbol. Geschreven als ” 2 pond lange Rosijnen”, net even een andere schrijfwijze als we nu gebruiken…
Andere lekkere baksels maken? Dat kan hoor ik heb nog meer voor je:
- Deze slagroomtaartjes met vers fruit.
- Of dit chocolade brownie stoofperen taartje.
- En deze huisgemaakte gesuikerde donuts zijn ook erg lekker.
Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!

Heerlijk een oliebol op oudejaarsavond