Basisrecept voor heerlijke oliebollen

Basisrecept voor heerlijke oliebollen

Oh oliebol! Wat is oudjaar zònder een paar lekkere oliebollen met flink veel poedersuiker? Helemaal niets wat mij betreft. Ze staan hier dus ook elk jaar op tafel, en zelf ben ik vooral fan van krentenbollen. Dit basisrecept voor heerlijke oliebollen is een heel makkelijk recept en kan eigenlijk niet mislukken. Natuurlijk kon een recept op mijn website niet ontbreken en ik maakte er gelijk een paar mooie foto’s van. Mijn dochter mocht helpen met het poedersuiker strooien. Ik stond klaar met de camera op “sport-stand” om het moment vast te leggen. Ze begon te kloppen en ineens plofte er een grote hoeveelheid suiker op de bollen… Flinke suikerwolken dus in de kamer, maar ze smaakten nog best erna.

krentenbollen
Flink wat poedersuiker op de bollen strooien!
Basisrecept voor heerlijke oliebollen

Basisrecept voor heerlijke oliebollen

Want oud en nieuw vieren zonder deze traktatie, dat bestaat niet natuurlijk!
5 van 7 reacties
Afdrukken Pin Rate
Gang: gebak
Keuken: European
Trefwoord: krentenbol, oliebol
Voorbereidingstijd: 50 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 1 uur 10 minuten
Porties: 4 personen
calorieën:
Auteur: Francine

Benodigdheden:

Ingrediënten: 

 • 150 gram krenten
 • 250 ml halfvolle melk
 • 1 zakje gedroogde gist - ( 7 gram )
 • 300 gram bloem
 • 1 el suiker
 • 1 ei - losgeklopt
 • poedersuiker
 • zonnebloemolie of arachideolie

En zo maak je het:

 • Laat de krenten een kwartiertje weken in wat water, daarna uitlaten lekken en droogdeppen.
 • Vul je frituurpan met de olie ( tot de aangegeven hoogte in de pan, meestal 2 liter ). Verhit wanneer je gaat bakken de frituur tot 180 graden.
 • Verwarm de melk in een pannetje tot het lauwwarm is.
 • Neem een kommetje erbij en doe hierin de gist en suiker en schenk 100 ml melk erbij. Laat even staan tot het begint te schuimen.
 • Neem de grote kom erbij en doe hier de bloem in, maak een kuiltje waarin je het gistmengsel, het losgeklopte ei, de 150 ml melk en een snufje zout doet en klop het tot een glad beslag. Voeg de krenten toe en roer nog een keer goed door.
 • Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat een uur rijzen op kamertemperatuur. Het volume moet zeker verdubbeld zijn.
 • Verhit je frituur, met twee lepels die in eerst in water doopt schep je wat beslag in de frituur, je kunt ook een ijsschep gebruiken.
 • Keer ze met een schuimspaan en doe niet teveel bollen tegelijk in je frituur.
 • Even laten uitlekken op een keukenpapiertje en dan opeten met poedersuiker!
 • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!
oliebollen recept
Mijn dochter mocht strooien, en ik zat klaar met met camera… Ineens kwam er een hele “plof” suiker naar beneden….

Basisrecept voor heerlijke oliebollen

Het oliebollen recept bestaat al een aantal eeuwen. Overigens heten ze vroeger oliekoeken, pas in 1868 wordt de term “oliebol” opgenomen in de Van Dale. De oorsprong van de bol wordt enigszins betwist. Want hoewel een Hollandse traditie, hoogstwaarschijnlijk meegenomen door Spaanse en Portugese Joodse Sefardim die naar Nederland vluchtten tijdens de Spaanse Inquisitie. Door de eeuwen heen is er overigens niet heel veel veranderd aan dit basisrecept voor heerlijke oliebollen. Ik vond online een soort receptkaartje uit 1668 met grotendeels dezelfde ingrediënten als dit recept voor een krentenbol. Geschreven als ” 2 pond lange Rosijnen”, net even een andere schrijfwijze als we nu gebruiken. Oliebollen bakken is dus al een hele oude traditie in dit land!

Andere lekkere baksels maken? Dat kan hoor ik heb nog meer voor je:

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Hou je niet van krenten? Dan laat je ze gewoon uit het recept voor een “naturel” bol.

oliebollen bakken

4 gedachten over “Basisrecept voor heerlijke oliebollen”

 1. 5 sterren
  Beste, waar blijf je met de rest van de melk? In het recept staat dat je 100ml met de gist moet vermengen maar er staat niet bij vermeld wanneer de andere 150ml toegevoegd moet worden.
  Vergeten, kan gebeuren.
  Groet en bedankt voor je recepten!
  Peter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept