Estimated reading time: 5 minuten
Recept Succa de bocca zomerse stoofpot met rundvlees, of zoals Erik van Loo hem noemde: “Een sukade met ballen!” Wat een waanzinnig leuke middag had ik tijdens het stooffestival in Amsterdam. Op uitnodiging van het Bord Bia kregen we de mogelijkheid om samen met een sterrenchef een stoof te maken. Natuurlijk met Iers grasgevoederd rundvlees, wij kozen voor de sukade. Het favoriete stukje stoofvlees van Erik. Tijdens het event heb ik het aantal keer gekscherend geroepen, dié man, dié kan koken hoor! En dan is het wel heel tof dat je zo iemand het figuurlijke hemd van het lijf kunt vragen over hoe je het beste een sukade recept kunt maken. Sukade stoven kost normaal heel wat uurtjes, maar dit keer hadden we hogedruk pannen.
De opdracht was een sukade bereiden met een zomers tintje. Kijk zelf maar naar de foto’s, missie méér dan geslaagd!
Koken met sterren …
Nou ja in ieder geval had één persoon aan ons werkstation in de Kookfabriek in Amsterdam twee sterren. En dat Erik van Loo van Parkheuvel in zijn keuken de wind er goed onder heeft dat werd al snel duidelijk. Een uitgesproken mening over hoé iets moet smaken en welke ingrediënten je daarvoor nodig hebt ook. In vliegende vaart werden we aan het werk gezet, en werd er gehakt, gesneden en gekruid. Een beetje controle-freak kunnen we hem wel noemen, want het meeste werk deed hij uiteindelijk zelf.
Desalniettemin fantastisch om daarbij te staan en allerhande vragen op hem af te vuren. Een lolbroek kan ik hem ook wel noemen, want we hebben vreselijk gelachen. Dat moet ook zeker kunnen in de keuken! Of hij over een gezonde hoeveelheid arrogantie beschikt? Jazeker wel, want aan het einde van de middag bekroonde hij ons als “het beste team, met de lekkerste stoof”, steek die maar in je zak!
Succa de bocca zomerse stoofpot
Dit sukade recept heeft een mega lange ingrediënten lijst maar ik weet zeker dat je meer dan 80% al in huis hebt. Sukade bereiden zonder kruiden dát kan natuurlijk niet! Graag neem ik nog even de tijd om hier Erik te bedanken voor een ontzettend gezellige middag, ik vond het super leerzaam. Ook mijn mede teamlid Tom Kellerhuis van HP/DeTijd en natuurlijk BordBia en Tilly SintNicolaas voor de uitnodiging.
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Succa de bocca zomerse stoofpot
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 1 kg sukade
- 2 el paprikapoeder
- 3 el Franse mosterd
- 4 el tarwebloem
- peper
- zout
Ingrediënten voor de stoof:
- 1 teen knoflook
- 1 citroen - hiervan 3 stukjes van de schil
- 1 sinaasappel - hiervan 3 stukjes van de schil
- ½ rode peper
- 6 champignons - in kwarten
- ½ zomerpeen
- 1 meiknol - geschild in kwarten
- 3 stengels bleekselderij
- 2 sjalotten - grof gesnipperd
- 2 dl rode wijn
- 1 el balsamico azijn
- 2 el tomatenpuree
- 2 dl kalfsjus
- 50 ml rode post
- 4 tomaten - in kwarten
- 10 gedroogde abrikozen - in kleine stukjes
Het kruidenbuiltje:
- 1 takje tijm
- 1 takje rozemarijn
- 2 blaadjes salie
- 10 gekneusde peperkorrels
- 3 kruidnagels
- 1 laurierblaadje
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- De sukade bestrooien met peper en zout,insmeren met mosterd en paprikapoeder en door de bloem halen
- Alle groenten wassen, schoonmaken en grof snijden.
- Vlees aanbraden in olijfolie, mooi bruin kleuren en uit de pan halen.
- Daarna blussen met rode wijn, rode port en aceto balsamico.
- Kalfsjus toevoegen aan de pan en de tomatenpuree toevoegen dit laat je daarna inkoken.
- Alle groenten in roomboter fruiten.
- Het vlees kan in de stoofpan, de aangefruite groenten erbovenop.
- De jus door een fijne zeef halen en over het vlees verdelen. Het kruidenbuiltje en het knoflook teentje en citrusschillen op een satestokje toevoegen.
- Daarna kan het stoven beginnen, zie notities voor de juiste stooftijd voor de pan die je gaat gebruiken.
- Op het einde als de druk van de pan is voeg je de tomaten en abrikoos toe en deze laat je een 15 minuutjes pruttelen tot ze zacht zijn. ( Doe je ze er gelijk in dan kook je dit tot snot en dat wil je niet).
- Als laatste: Heerlijk Happen!!
Vindt je bovenstaand recept lekker? Probeer dan ook eens onderstaande recepten:
Vegetarische kikkererwt stoofpot met feta
Gegrilde paprika stoofpot met rijst
Tafeltje dekje stoofpot met riblappen
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
recept zomerse stoofpot met sukade bereiden rundvlees
Stoofpotje gaat er zomer of winter altijd in!
De echte persoon!
De echte persoon!
Delicious