Tafeltje-dekje stoofpot

Tafeltje dekje stoofpot met riblappen

Kook eens voor je opa of oma, of buurtje die wel een beetje hulp kan gebruiken!
Tafeltje-dekje stoofpot

Men zegt wel geven is beter dan nemen. Dit geldt ook voor deze tafeltje-dekje stoofpot. Ditmaal kookte ik niet voor ons gezin maar voor mijn schoonmoeder. Omdat zij inmiddels alleen is en koken niet haar ding is spring ik hierin bij. Haar favoriete gerecht is stoofpot vandaar dat ik de keuken indook. De meeste kruiden en specerijen staan wel in je keukenkast dus je kunt zo aan de slag. Het is fijn om zo iemand bij te kunnen staan en daarmee het minste wat ik kan doen om te helpen.

Tafeltje-dekje stoofpot

Dit heb je nodig voor een flinke Tafeltje dekje stoofpot met riblappen:

  • 1 kilo Iers stoofvlees
  • 500 gram krieltjes
  • 5 flinke wortelen
  • 1 halve liter heeft bokbier ( optioneel)
  • halve liter runder boullion
  • 1 laurierblad
  • 4 jeneverbessen
  • 400 gram champignons
  • 3 kleuren paprika ( geel, rood, groen)
  • 3 uien
  • 3 tenen knoflook
  • zout/peper

En zo maak je de Tafeltje dekje stoofpot met riblappen:

-Snijd het stoofvlees in blokjes, en bestrooi het met peper en hussel met de bloem. Daarna snijd en hak je alle groenten ook in blokken en stukken.

-Neem een grote koekenpan erbij en met wat boter bak je de blokjes stoofvlees bruin aan. Doe vervolgens de groenten erbij en bak deze even mee. Je hebt dus wel een diepe hapjes pan nodig om alles aan te bakken anders past het niet.

-Blus het af met het herfstbokbier, en voeg nu de kruiden en de specerijen toe. Brokkel een blokje runderbouillon in de stoofpot en voeg nog een halve liter water toe. Nu staat alles goed onder water.

-Laat nu het vlees en de groenten voor ongeveer drie uur stoven. Wanneer de drie uur voorbij is voeg je als laatste de krieltjes toe en laat je het nog een half uur stoven.

-Om de stoofpot te binden kun je met in water opgeloste maizena de saus laten indikken. Breng nog op smaak met zout indien nodig.

Tafeltje dekje stoofpot

Normaal zou ik hier schrijven je borden erbij te pakken, maar ik pakte mijn Tupperware bakjes erbij en vulde er wel 6 mee! Nu staan ze lekker in de vriezer bij mijn schoonmoeder en kan zij genieten van een lekkere warme maaltijd wanneer ze daar zin in heeft!

Tafeltje-dekje stoofpot

Tafeltje-dekje stoofpot

Kook eens voor je opa of oma, of buurtje die wel een beetje hulp kan gebruiken!
5 van 5 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: European
Trefwoord: aardappels, riblap, stoofpot
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 4 uur
Totale tijd: 4 uur 15 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Francine

Benodigdheden:

  • stoofpan

Ingrediënten:

  • 1 kilo stoofvlees ( bijv riblappen)
  • 500 gram krieltjes met velletje
  • 5 wortelen
  • ½ liter bokbier (optioneel)
  • 400 gram champignons
  • 3 paprika's ( geel,rood,groen)
  • 3 uien

Uit de voorraadkast:

  • 3 tenen knoflook
  • zout /peper
  • 4 jeneverbessen
  • 2 laurierbladen
  • 1 blokje runderbouillon
  • 3 eetlepels bloem

En zo maak je het:

  • Snijd het vlees in blokjes en bestrooi met peper en zout. Doe het in een kom en hussel de blokjes met de bloem. Verhit de stoofpan en doe er een flinke scheut bakvet in. ( Zoals croma of op basis van olijfolie). Bak de blokjes rondom mooi bruin.
  • Hak en snijd de paprika, wortelen, champignons, knoflook, en de uien. Natuurlijk maak je eerst de groenten schoon.
  • Voeg al deze groenten toe aan de pan en bak het een paar minuten met het vlees mee. Verkruimel het bouillonblokje in de pan en giet het bier erij. Daarna nog genoeg water zodat het onder staat.
  • Voeg alle kruiden en specerijen aan de stoof toe en breng op smaak met wat zout.
  • Laat de pan nu lekker een uurtje of 3, 4 stoven. Voeg in het laatste uur de krieltjes toe. Deze hoef je niet te snijden maar gaan er gewoon in zijn geheel in.
  • Wil je daarna de jus binden tot een dikkere saus voeg dan een maizenapapje toe.
  • Heerlijk Happen!

Notities

-Als de stoof klaar is, dan zit er vrij veel vocht in de pan. Je kunt een deel afgieten en zeven voor een fijne jus. De rest van het vocht kun je dus wat indikken door een maizenapapje toe te voegen. 
-Liever geen alcohol gebruiken? Je kunt ook voor alcoholvrij bier kiezen en anders dus zorgen dat er genoeg water in de pan zit en een extra bouillonblokje toevoegen. 
Wat vind je van dit recept?
Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!
Tafeltje-dekje stoofpot

Andere stoofjes zoals deze Tafeltje dekje stoofpot maken?

4 gedachten over “Tafeltje dekje stoofpot met riblappen”

  1. Pingback: Konijn met aardappelwaaiers en spruitjes - Heerlijke Happen |Foodblog|

  2. Pingback: Klassieke Franse uiensoep - Heerlijke Happen |Foodblog|

  3. Pingback: Appeltjes hachee met rode kool - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept