Twee sterren St Patricksday

Geschatte leestijd: 6 minuten

De dresscode was een “touch of green” en niet zonder reden. Deze keer werden we hartelijk ontvangen in een groen stukje paradijs van Rotterdam, bij Parkheuvel. We kwamen bij elkaar om alvast een voorproefje te nemen op de feestelijkheden van 17 maart, dan is het namelijk St Patrick’s day. Dé feestdag van de Ieren die Nationaal maar ook Internationaal breeduit gevierd wordt. Het is het feest van de verbroedering en verbinding, wat eens te meer in deze tijden niet altijd vanzelfsprekend is. Voor de gelegenheid werd het twee Michelin sterren restaurant van Erik van Loo en zijn zoon Juliën van Loo omgetoverd tot “Irish Beef lab”. Met een select groepje pers vierden we gezamenlijk een Twee sterren St Patricksday .

Twee sterren St Patricksday
Van het Bord Bia op links Laura Crawley en Juliën van Loo, op rechts Erik van Loo en ambassadeur Brendan Rogers. Foto: Frank van Beek
Twee sterren St Patricksday

Klassiekers in een nieuw jasje

Als uitdaging voor dit event werden een aantal foodbloggers, waaronder ikzelf, gevraagd om een recept in te leveren. Uit de diverse recepten zou Juliën van Loo dan onderdelen halen om hier vervolgens een sterren waardig gerechtje mee te maken. ( Mijn inzending was een klassieker, een Irish Stew met soda bread.) Laat het maar aan de professionals over om dat voor elkaar te krijgen! Alle onderdelen uit de diverse recepten waren al voorbereid en samen met Juliën in de keuken kregen we uitleg over zijn keuzes.

Gevolgd door een live mini masterclass van Erik van Loo. Laatst genoemde is al jaren lid van de Chef’s Irish beef Club en kookt zelf het liefst met Iers rundvlees. De koeien zijn 100% grasgevoerd en lopen door het zachte klimaat veelal veel langer buiten. Het is een stukje kwaliteit waar deze Chef graag mee kookt.

Het perfect gebakken stukje Irish beef

Een vaak gestelde vraag aan sterrenkoks als deze is wat ze zelf graag eten. Al meer dan eens heb ik als antwoord “sukade” gehoord, en zo ook Erik. Dat vlees wordt veelal gestoofd en heeft een langere bereidingstijd nodig dus de masterclass spitste zich toe op het bereiden van een tournedos. Zoals Erik uitlegde: “draaien!”. Zo kregen we een aantal zéér fijne tips die ik hier met je ga delen, dus doe er je voordeel mee!

Top tips:

  • Om mee te starten: een goed stuk vlees! Irish beef heeft natuurlijk de voorkeur.
  • Verhit je pan goed, schenk er wat zonnebloemolie in, en als dat wat gaat walmen is dat helemaal niet erg. ( wel je afzuigkap aanzetten)
  • Wees niet te zuinig met peper en zout, en dan het liefst grof zout zodat je goed kunt doseren.
  • Aanbraden in de pan, en daarna telkens het vlees draaien!
  • Wanneer het vlees rondom mooi aangebraden is dán voeg je roomboter toe en zet je het vuur laag zodat de boter niet verbrandt.
  • Check de gaarheid van het vlees, als je met je vinger erin duwt en het veert terug dan zit je goed. En dat 100% doorbakken vlees, dat moet je gewoon niet doen… dat is écht zonde.

Daarna je vlees even laten rusten alvorens je het serveert. Van Loo staat bekend als een sauzen-man. Zo schreef hij er al koekenboeken over en vind hij het een essentieel onderdeel van de maaltijd. Nadat de tournedos gebakken waren maakte hij in no-time een perfecte vleesjus. Hoe? Het vet uit de pan afblussen met wat rode wijn, beetje boter erbij en ingekookte kalfsjus. Daar heb ik gelukkig al een goed recept voor je van op mijn website staan. En zoals de Chef het zelf ook zei: zorg dat je daar altijd een voorraadje van in je vriezer hebt liggen! Gebruik gewoon ijsklontjes zakjes en je bent heer en meester in je keuken! Al deze tips droegen natuurlijk bij aan een perfecte Twee sterren St Patricksday .

Erik van Loo en zijn zoon Juliën van Loo Francine Lankamp
Samen met de twee “sterren” van restaurant Parkheuvel Erik & Juliën van Loo (foto Frank van Beek )

Sterren gerechtjes die geserveerd werden:

Eten verbroederd, dat was ook de boodschap van de Ierse ambassadeur Brendan Rogers, die het stokje van Kevin Kelly heeft overgenomen. Aan tafel benadrukte hij dat de band tussen Nederland en Ierland heel sterk is en ook erg nieuwsgierig is naar de Hollandse keuken.

Samen aten we een aantal hele fijne gerechtjes zoals Ierse oesters met Whiskey en kaviaar, Ierse rundersukade met zuurvlees bitterbal en een tiramisu met Baileys als dessert. En zo kwam er na een aantal gezellige uurtjes weer een einde aan deze Twee sterren St Patricksday! Zoals de Ieren het zelf ook zeggen “vier het feest mee, en wees Irish for a day”!

Geïnspireerd door wat je gelezen hebt? Dan heb ik hier een aantal fijne suggesties voor echte Ierse recepten en Ierse blogs:

Deze blog is geschreven in samenwerking met het BordBia en Irishbeef.nl

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Blog » Twee sterren St Patricksday

5 gedachten over “Twee sterren St Patricksday”

  1. Pingback: St Patricksday Walking Lunch in het Amstel hotel - Heerlijke Happen

  2. Pingback: St Patricksday shamrock pastry - Heerlijke Happen

  3. Pingback: Succa de bocca zomerse stoofpot - Heerlijke Happen

  4. Pingback: Italiaans paciugo ijs uit Portofino - Heerlijke Happen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *