Vijgenbrood met amandelen en slagroom

Vijgenbrood met amandelen en slagroom

Estimated reading time: 4 minuten

Bij het classificeren van dit recept moest ik even nadenken. Het is een brood maar toch zou ik het eerder zien als een soort cake of koek. Dit vijgenbrood met amandelen en slagroom is dan ook geplaatst onder het kopje “koek en taart”. Het vijgenseizoen is weer begonnen en ik ben fan. Het zijn zulke mooie vruchten en op veel manieren te gebruiken. De slagroom is een lekkere lobbige mascarpone slagroom die we roze kleuren. noten vijgenbrood recept met verse vijgen

Dat doen we door het gebruik van pink pitaya. ink pitaya is een andere naam voor drakenfruit, een soort exotische vrucht die oorspronkelijk afkomstig is uit Midden- en Zuid-Amerika. Het heeft een helderroze uiterlijk en wit vruchtvlees met zwarte zaden. De vrucht heeft een licht zoete smaak en een unieke structuur die vaak beschreven wordt als een kruising tussen een kiwi en een peer. Pink pitaya is een goede bron van antioxidanten, vezels en vitaminen, waardoor het een gezonde toevoeging is aan veel mensen’s dieet. Het wordt vaak gebruikt in smoothies, desserts en fruitgerechten.

vijgenbrood recept
Serveer met wat partjes vijg in de slagroom gestoken.

De roze versie heb ik via KoRo gevriesdroogd binnengekregen. Daarna heb ik er poeder van gemaakt. En daarmee kun je dus je voedsel op een natuurlijke manier kleuren. Slagroom, smoothies, rijst de mogelijkheden zijn eindeloos. Een vijgenbrood recept met lekker veel kleur dus!

Vijgenbrood met amandelen en slagroom
Ook zonder de slagroom is het heel lekker!

Vijgenbrood met amandelen en slagroom

We gebruiken verse vijgen in dit vijgenbrood recept, kun je daar niet aankomen dan kun je ook stukjes gedroogde vijg gebruiken. De vijg groeit heel goed in Nederland en ik zie een hoop bomen in de omgeving. Ze zijn vezelrijk en vrij caloriearm.

Ze kennen een hele lange historie en komen heel vaak voor in de Bijbel. Het velletje kun je trouwens ook eten! Dit recept bevat amandelen, maar die kun je ook vervangen door pecannoten of bijvoorbeeld hazelnoten, maar net wat jouw favoriete nootje is.

Heerlijk met de noten en verse vijgen.

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Vijgenbrood met amandelen en slagroom

Vijgenbrood met amandelen en slagroom

Wat een traktatie dit brood met verse vijgen. Maar ook de geroosterde amandelen en de roze mascarpone slagroom maken het helemaal af.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 61 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: voor bij de koffie
Keuken: European
Trefwoord: amandelen, mascarpone, speltbloem, vijgen
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 55 minuten
Totale tijd: 1 uur 15 minuten
Porties: 6 personen
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

broodblik
ovenrooster

Ingrediënten:

  • 125 gram speltbloem
  • 125 gram tarwebloem
  • 160 gram amandelen - gehakt
  • 80 gram kokosbloesemsuiker
  • 120 gram roomboter - gesmolten , op kamertemperatuur
  • 230 gram verse vijgen - ( 3 stuks ) in stukjes gesneden
  • 1 tl baking soda
  • 1 tl bakpoeder
  • 160 ml karnemelk
  • 1 ei

Voor de slagroom:

  • 250 gram mascarpone
  • 500 ml slagroom
  • 3 el pink pitaya poeder

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Verwarm je oven voor op 175 graden.
  • Hak de amandelen fijn en rooster ze in de oven tot ze een goudbruin randje krijgen. Haal uit de oven en laat even afkoelen.
  • In een mengkom meng je de karnemelk, de roomboter, de suiker en het ei. Klop het geheel goed door elkaar en voeg de stukjes verse vijg er aan toe.
  • Neem een tweede mengkom erbij en voeg hier de 2 soorten bloem, bakpoeder, bakingsoda, en de geroosterde amandelen aan toe. Mix het geheel goed en voeg dan de inhoud van de andere kom er aan toe en meng met een houten lepel tot je een beslag krijgt. Niet te lang mixen!
  • Smeer je broodblik in met boter en bebloem hem, schud overtollig bloem eruit. Vul het blik met het beslag.
  • Zet het in de oven op 175 graden voor 55 tot 60 minuutjes. Haal het uit de oven en laat eerst een minuutje of 10 afkoelen, daarna verder afkoelen op een rooster.
  • In je keukenmixer klop je de mascarpone zacht, giet de slagroom en het pink pitaya poeder erbij en klop tot een stevige slagroom. Bewaar in de koelkast tot gebruik!
  • Als het vijgenbrood afgekoeld is serveer je het met de slagroom.
  • Heerlijk Happen!
– Geen kokosbloesemsuiker in huis? Dan gewone kristalsuiker gebruiken. 
-Geen speltmeel in huis? Dan 250 gram tarwebloem gebruiken. 
 
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Lekker hè? Ik heb hier nog een aantal andere fijne recepten voor je:

Deze ricotta plaattaart met vijgen en Parmaham.

Gekarameliseerde rode ui en verse vijgen salade.

Chocolade kaneel bliss balls.

Heerlijke Happen is een multi-media bedrijf en je kunt mij ook vinden op Pinterest, Facebook en Instagram. Op dat laatste kanaal kun je dagelijks meekijken in mijn stories. Volg @heerlijkehappen en tag me met #heerlijkehappen. Dan kan ik jullie creaties zien en je reposten.

noten vijgenbrood recept met verse vijgen

Start » Recepten » Vegetarisch » Vijgenbrood met amandelen en slagroom

2 gedachten over “Vijgenbrood met amandelen en slagroom”

4.94 from 61 votes (59 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept