Bij de categorie vergeetachtig kan ik wel een vinkje zetten. Ik kan soms de gekste dingen vergeten en zonder agenda of lijstjes kan ik niet leven. Verjaardagskaartjes, een beloofd belletje er zit geen kwaad achter maar er schieten vaak zoveel dingen door mijn hoofd dat ik her en der wel eens wat vergeet. Dat gebeurt me ook regelmatig met koken, dan heb ik iets bedacht en dan moet er een specifieke groente in, om een dag later die groente vrolijk in de koelkast terug te vinden. Of wat me ook een keer gebeurde: een prachtige chocovlinder maken voor een toetje en gewoon het toetje serveren zonder die vlinder. De inspiratie voor dit gerecht kwam bij Saskia van The Backingbucketlist vandaan. Zij postte een foto met vijgen en jawel je raad het al…. die vijgen was ik vergeten in een andere gerecht te verwerken. Maar misschien maar goed ook want anders hadden jullie deze té lekkere ricotta plaattaart met vijgen moeten missen. plaattaart recept


Ricotta plaattaart met vijgen
Ingrediënten:
- 3 rijpe vijgen
- 1 rol bladerdeeg - uit het versschap
- 4 plakjes Parmaham
- 8 Kalamata olijven
- 1 grote sjalot
- 3 teentjes zwarte knoflook
- 3 takjes tijm
- 1 bosje dragon
- 200 ml ricotta
- 1 tl versgemalen zwarte peper
En zo maak je het:
- Verwarm eerst je oven voor op 200 graden.
- Haal het bladerdeeg uit de verpakking en leg een vel bakpapier op een bakblik. Leg daar het bladerdeeg uitgerold op neer.
- Neem een kom erbij en doe hier de ricotta in.
- Snipper de sjalot, hak wat dragon en tijm fijn en voeg dit toe aan de kom met de ricotta. Snij de teentjes zwarte knoflook in kleine blokjes. ( Zwarte knoflook is wat plakkeriger dan verse witte knoflook ) Breng op smaak met de versgemalen zwarte peper. Meng het geheel en smeer dit op het bladerdeeg.
- Laat de randjes vrij van het mengsel. Bekleed vervolgens de plaattaart met de Parmaham, in plakjes gesneden vijg en gehalveerde Kalamata olijven.
- Bak de plaattaart voor 20 minuutjes in de oven op 200 graden. ( Tot de randjes mooi goudbruin zijn).
- Garneer de plaattaart met wat verse takjes tijm en dragon

De plaattaart aankleden

Ricotta plaattaart met vijgen
En zo zie je maar wat een beetje “vergetelheid” voor mooie nieuwe dingen kan brengen. Dit is natuurlijk een recept wat helemaal naar je eigen inzicht aangepast kan worden. Kun je bijvoorbeeld niet aan de zwarte knoflook komen gebruik dan gewoon de normale knoflook.
Pof deze dan wel eerst even in de oven, daarmee verliest hij een beetje zijn scherpe smaak. Overigens vond mijn man dit meer een voorgerechtje dan een echt hoofdgerecht, maak er desnoods nog een heerlijke pasta bij 😉

Meer van dit soort lekkere plaattaarten maken? Ik heb er nog meer voor je:
- Deze plaattaart met courgette en pesto.
- Of deze met heerlijke zoete tomaatjes.
Mocht je op of aanmerkingen hebben op de receptkaart, werkt er iets niet goed? Laat me dat dan weten in een reactie hier onder het recept.
plaattaart recept
Pingback: Herfst salade met pompoen en uitgebakken spek - Heerlijke Happen
Pingback: Courgette plaattaart met verse pesto - Heerlijke Happen
Pingback: Gekarameliseerde rode ui en verse vijgen salade - Heerlijke Happen
Pingback: Spruitjes plaattaart met romige brie - Heerlijke Happen
Pingback: Vijgenbrood met amandelen en slagroom - Heerlijke Happen
Lekker!
Dit is zo lekker allemaal.