Estimated reading time: 3 minuten
Bij de categorie vergeetachtig kan ik wel een vinkje zetten. Ik kan soms de gekste dingen vergeten en zonder agenda of lijstjes kan ik niet leven. Verjaardagskaartjes, een beloofd belletje er zit geen kwaad achter maar er schieten vaak zoveel dingen door mijn hoofd dat ik her en der wel eens wat vergeet. Dat gebeurt me ook regelmatig met koken, dan heb ik iets bedacht en dan moet er een specifieke groente in, om een dag later die groente vrolijk in de koelkast terug te vinden. Of wat me ook een keer gebeurde: een prachtige chocovlinder maken voor een toetje en gewoon het toetje serveren zonder die vlinder. Italiaanse plaattaart Ricotta vijgen recept
De inspiratie voor dit gerecht kwam bij Saskia van The Backingbucketlist vandaan. Zij postte een foto met vijgen en jawel je raad het al…. die vijgen was ik vergeten in een andere gerecht te verwerken. Maar misschien maar goed ook want anders hadden jullie deze té lekkere ricotta plaattaart met vijgen moeten missen.
De plaattaart aankleden
Ricotta plaattaart met vijgen
En zo zie je maar wat een beetje “vergetelheid” voor mooie nieuwe dingen kan brengen. Dit is natuurlijk een recept wat helemaal naar je eigen inzicht aangepast kan worden. Kun je bijvoorbeeld niet aan de zwarte knoflook komen gebruik dan gewoon de normale knoflook.
Pof deze dan wel eerst even in de oven, daarmee verliest hij een beetje zijn scherpe smaak. Overigens vond mijn man dit meer een voorgerechtje dan een echt hoofdgerecht, maak er desnoods nog een heerlijke pasta bij 😉
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Ricotta plaattaart met vijgen
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptIngrediënten:
- 3 rijpe vijgen
- 1 rol bladerdeeg - uit het versschap
- 4 plakjes Parmaham
- 8 Kalamata olijven
- 1 grote sjalot
- 3 teentjes zwarte knoflook
- 3 takjes tijm
- 1 bosje dragon
- 200 ml ricotta
- 1 tl gemalen zwarte peper
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Verwarm eerst je oven voor op 200 graden.
- Haal het bladerdeeg uit de verpakking en leg een vel bakpapier op een bakblik. Leg daar het bladerdeeg uitgerold op neer.
- Neem een kom erbij en doe hier de ricotta in.
- Snipper de sjalot, hak wat dragon en tijm fijn en voeg dit toe aan de kom met de ricotta. Snij de teentjes zwarte knoflook in kleine blokjes. ( Zwarte knoflook is wat plakkeriger dan verse witte knoflook ) Breng op smaak met de versgemalen zwarte peper. Meng het geheel en smeer dit op het bladerdeeg.
- Laat de randjes vrij van het mengsel. Bekleed vervolgens de plaattaart met de Parmaham, in plakjes gesneden vijg en gehalveerde Kalamata olijven.
- Bak de plaattaart voor 20 minuutjes in de oven op 200 graden. ( Tot de randjes mooi goudbruin zijn).
- Garneer de plaattaart met wat verse takjes tijm en dragon
Meer van dit soort lekkere plaattaarten maken? Ik heb er nog meer voor je:
Courgette plaattaart met verse pesto
Of deze met heerlijke zoete tomaatjes.
Spruitjes plaattaart met romige brie
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
Italiaanse plaattaart recept
Lekker!
Dit is zo lekker allemaal.