Gekarameliseerde rode ui en verse vijgen salade

Gekarameliseerde rode ui en verse vijgen salade

Een prachtig palet van kleuren op deze schaal.
vijgen recept

Vijgen zijn prachtige vruchten, de kleur, de inhoud, en de boom waar ze aan groeien doet het ook steeds beter in Nederland. Je kunt er hele geraffineerde receptjes mee maken die er gelijk super de luxe uitzien. Of een fijn jammetje die perfect past bij een kaasplank. Maar ook in salades, vers gesneden maar ook kun je vijgen heel goed bakken. En dat doen we dus ook in dit recept. We bakken ze in het vet van de pancetta en dat geeft een hoop extra smaak. Het zoete van de vijgen en de bietjes, het zoute van de pancetta en de super zachte burrata samen met de uitjes… Deze gekarameliseerde rode ui en verse vijgen salade komt hier zeker nog een keer op tafel! Een mooie salade met een heerlijk Italiaans tintje.

vijgen recept
Prachtige kleuren, een echt stilleven van een salade.
vijgen recept

Gekarameliseerde rode ui en verse vijgen salade

Een prachtig palet van kleuren op deze schaal.
5 van 6 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken: European
Trefwoord: bieten, burrata, pancetta, rode ui
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Francine
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Benodigdheden:

koekenpan

Ingrediƫnten:

  • 3 rode uien
  • 5 gekookte (kleine) bieten
  • 1 burrata bol
  • 1 pakje pancetta
  • 1 zak gemengde salade
  • 4 verse vijgen
  • basilicumblaadjes

Uit de voorraadkast:

  • balsamico azijn
  • peper / zout
  • olijfolie

En zo maak je het:

  • Snijd de rode uien in reepjes. Neem de koekenpan erbij en verhit deze. Doe er wat olijfolie in en bak de uien glazig. Blus af met een scheut balsamico azijn en op laag vuur laat je in 10 tot 15 minuten de uien karameliseren. Haal ze uit de pan en laat ze in een kommetje liggen tot gebruik.
  • Bak de pancetta krokant in de koekenpan, dit gaat vrij snel. Laat uitlekken op een keukenpapiertje. Bak in het vet kort de vijgen. ( Deze snijd je in kwarten. )
  • Pak de schaal erbij en leg hier eerst de sla op, daarna de uien en maak af met de pancetta, bietjes, burrata en verse basilicum. Strooi wat peper over de salade.
  • Heerlijk Happen!
Wat vind je van dit recept?
vijgen bakken
De zachte burrata met de zoute pancetta, hemels!

Gekarameliseerde rode ui en verse vijgen salade

Wat is dat nou die pancetta in dit vijgen recept? Het is buikspek dat gedurende drie maanden aan de lucht gedroogd wordt. Daarna flinterdun gesneden. Het vlees wordt gekruid met verschillende specerijen zoals kaneel, nootmuskaat, en kruidnagel, zout en peper. Je kunt het zowel rauw als gebakken eten en dat laatste is mijn favoriet. Het wordt namelijk super crispy en smaakvol. En die zoute crispy sensatie in deze gekarameliseerde rode ui en verse vijgen salade is hemels. Ook heb ik gekozen voor rode ui omdat deze een wat krachtiger smaak heeft dan de gewone witte ui. En de diep warme paarse kleur past perfect in dit mooie herfstige stilleven. De vijgen bakken we kort in het vet van de pancetta en die worden lekker zacht. Je kunt de schil gewoon opeten.

Andere lekkere recepten met vijg of ui? Probeer dan deze maar eens:

Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!
Gekarameliseerde rode ui en verse vijgen salade
Niet zo dol op bietjes, je kunt ze weglaten, de salade is goed gevuld.

1 gedachte over “Gekarameliseerde rode ui en verse vijgen salade”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept