Herfst salade met pompoen en uitgebakken spek

De herfst is een seizoen vol tegenstellingen. Overdag kunnen de zonnestralen nog heerlijk warm aanvoelen, maar zodra de avond valt, brengt de koude wind al tekenen van vorst met zich mee. Als liefhebber van salades, zoek ik naar een perfecte balans tussen seizoensgebonden producten en smaken. Een lauwwarme salade met herfstige invloeden, zoals pompoen, is dan ook een geweldige keuze! Dus hierbij deel ik graag een verrukkelijk recept: een salade met geroosterde pompoen en een dressing op basis van vijgen.

Nu het pompoenseizoen in volle gang is, experimenteer ik graag met bijzondere ingrediënten voor de dressing, zoals de heerlijke vijg. Gelukkig gedijt deze vrucht ook goed in Nederland, met veel mensen die zelfs een vijgenboom in hun tuin hebben.

Wellicht heeft de afgelopen hete zomer daar wat aan mee geholpen maar het is dus goed mogelijk om je eigen verse vruchten uit de tuin te halen!

Herfst salade met pompoen

En zo maak je de Herfst salade met pompoen :

-Pak eerst een bakblik uit de oven en bekleed deze met bakpapier. Verwarm je oven voor op 200 graden.

-Snijd de flespompoen door het midden en haal de schil er met een dunschiller vanaf. Ik doe zelf altijd van die plastic handschoentjes aan want het geeft nog best kleur af als je aan het schillen bent… Vervolgens snijd je de pompoen in blokjes en leg je deze op het bakpapier. Druppel er wat olijfolie overheen en bestrooi met pumpkinspice mix. Zet dan in de oven voor ongeveer 30 minuutjes tot de pompoen lekker zacht is.

-Terwijl de pompoen staat te bakken maken we de biefstukjes klaar. Bak deze mooi rosé en wikkel ze daarna even in aluminiumfolie om te laten rusten.

-Neem een mengkom met een hoge rand erbij en doe alle ingrediënten voor de dressing hierin. Pak nu je staafmixer en mix het geheel tot een lekkere lobbige dressing.

Herfst salade met pompoen

Herfst salade met pompoen

Pak je schaal erbij en doe hier eerst de sla op, druppel daar al wat dressing overheen. Snij de biefstukjes in mooie reepjes. Om de salade verder op te maken strooi je de uitgebakken spekjes erop en leg je de warme pompoen erbij. Wat het plaatje helemaal af maakt is natuurlijk een mooie verse vijg.

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Herfst salade met pompoen

Herfst salade met pompoen

Ook in de herfst kunnen we lekker een salade eten!

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 30 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht, lunch
Keuken: European
Trefwoord: pompoen
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 2 personen
calorieën: 201kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Ingrediënten:

  • 1/2 flespompoen
  • 2 biefstukjes
  • 100 gram uitgebakken spek
  • 1 zak gemengde sla
  • 2 vijgen - verse

Voor de dressing:

  • 1 vijg - het vruchtvlees
  • 4 el balsamico azijn
  • 4 el olijfolie
  • verse basilicum
  • peper
  • 1 tl truffelmosterd - van Maille
  • zout

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Pak eerst een bakblik uit de oven en bekleed deze met bakpapier. Verwarm je oven voor op 200 graden.
  • Bak de spekjes krokant in een koekenpan.
  • Snij de flespompoen door het midden en haal de schil er met een dunschiller vanaf. Vervolgens snijd je de pompoen in blokjes en leg je deze op het bakpapier. Druppel er wat olijfolie overheen en bestrooi met pumpkinspice mix. Zet dan in de oven voor ongeveer 30 minuutjes tot de pompoen lekker zacht is.
  • Terwijl de pompoen staat te bakken maken we de biefstukjes klaar. Bak deze mooi rosé en wikkel ze daarna even in aluminium folie om te laten rusten.
  • Pak een mengkom met een hoge rand erbij en doe alle ingrediënten voor de dressing hierin. Pak nu je staafmixer en mix het geheel tot een lekkere lobbige dressing.
  • Pak je schaal erbij en doe hier eerst de sla op, druppel daar al wat dressing overheen. Snij de biefstukjes in mooie reepjes. Om de salade verder op te maken strooi je de uitgebakken spekjes erop en leg je de warme pompoen erbij. als laatste leggen we de vijg erbij.
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Vindt je bovenstaand recept lekker? Probeer dan ook eens onderstaande recepten:

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

recept salade met geroosterde pompoen

Start » Recepten » Lunchgerechten » Herfst salade met pompoen en uitgebakken spek

11 gedachten over “Herfst salade met pompoen en uitgebakken spek”

  1. Pingback: De tien beste pompoen recepten in de herfst - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Minneola salade met uitgebakken spekjes - Heerlijke Happen

  3. Pingback: Salade chevre chaud met uitgebakken bacon - Heerlijke Happen

  4. Pingback: Goed gevulde pompoen quesedilla - Heerlijke Happen

  5. Pingback: Mandarijn carpaccio met feta en olijven - Heerlijke Happen

  6. Pingback: Bulgur salade met lamsrack en feta - Heerlijke Happen

  7. Pingback: Gekarameliseerde rode ui en verse vijgen salade - Heerlijke Happen

  8. Pingback: Gebakken kalkoen met pompoensalade - Heerlijke Happen

  9. Pingback: Vijgenbrood met amandelen en slagroom - Heerlijke Happen

  10. Pingback: Heerlijke Happen Nieuwsbrief maart 2021 - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept