Geschatte leestijd: 9 minuten
Iedereen weet natuurlijk dat het eigenlijk moet zijn ” wat je van ver haalt is lekker”. Toch heb ik aan den lijve ondervonden dat dat niet altijd het geval hoeft te zijn. Op uitnodiging van Stichting Tholen Beter Bekend mocht ik twee dagen lang alle pareltjes van dit eiland komen ontdekken. Hoewel Tholen door her en der wat bruggen niet helemaal meer een eiland te noemen is zijn de inwoners maar wat trots op ” Eiland Tholen”. Lees mee in dit verslag wat je van dichtbij haalt is lekker en oordeel zelf of jij nog steeds heel ver moet gaan voor wat lekkers.
Tholen eiland
Tholen is opgebouwd uit een aantal eilanden die zijn ontstaan door het inpolderen van schorren vanaf de 12e eeuw. Door een aantal afdammingen en inpolderingen vormden uiteindelijk een vijftal kleinere eilanden samen Tholen. Tot 1928 kon het alleen bereikt worden door een veerdienst vanaf Halsteren. Later dat jaar werd de eerste brug over de Eendracht gelegd. Tijdens de grote watersnoodramp in 1953 is Tholen ook flink geraakt. In totaal kwamen ruim 1800 Zeeuwen om het leven. Tijdens onze ontdekkingstocht zijn we zowel op de fiets, als de solex èn de auto langs bijna alle dorpjes gereden.
Wat je van dichtbij haalt is lekker: Poortvliet
Met een heerlijk zonnetje, een verse Zeeuwse bolus en een kopje thee werden we hartelijk ontvangen op Landschaps camping Kruytenberg. Deze camping kenmerkt zich door heel veel groen, rust ,ruimte en met een prachtige kruidentuin. En dat dit niet zomaar een tuintje is werd ons al snel duidelijk! Al sinds 1838 in bezit van dezelfde familie en daarmee dus ook een prachtig familiebedrijf die een stuk landbouwgrond vrijmaakten voor een prachtige tuin.
Onderhouden door Patras familias Hans , nu 73 jaar. Hans weet ons alles te vertellen over de verschillende zaadjes, kruiden en planten en inmiddels staan er in de tuin ruim 400 soorten. Ook de gasten van de camping mogen hier voor hun diner lekkere verse kruiden komen plukken. Met fietsen die hier ook verhuurd worden vervolgden we onze tocht.
Sint Maartensdijk
De fietstocht ging langs uitgestrekte bloemenvelden, landbouwgrond en vooral veel natuur en bracht ons naar de volgende stop namelijk Sint Maartensdijk. Daar werden we ontvangen door Roland van Tilburg. Wat erg leuk was, is dat Roland gewoond heeft in het dorp waar in nu woon, in Andel Noord Brabant. Aan een leuk karakteristiek pleintje heeft hij een soort alternatief VVV kantoortje geopend waar je allerlei informatie over de regio kunt vinden.
Maar ook kun je hier lekkere en leuke steekproducten kopen. Het dorp heeft een hele nauwe band met ons Koningshuis. In 1434 trouwde hier Jacoba van Beieren, helaas is het kasteel afgebroken, maar er zijn nog genoeg andere leuke dingen te zien. Onze fietstocht vervolgde zich naar het volgende dorpje.
Stavenisse
Gekscherend door onze gids, Martine van @zweeuwsefoodie, “het einde van de wereld” genoemd namen we plaats op het terras bij restaurant ’t Packhuys. En zo aan het water met de zee voor ons leek dat haast wel het geval te zijn. Stavenisse is door de eerder genoemde Watersnoodramp het hardst getroffen, in het dorpje tref je een momument hier voor aan.
Na al dat fietsen waren we best toe aan wat lekkers. In het zonnetje genoten we van een “Zeeuws 12 uurtje”. Een fijne plank gevuld met broodjes, vissoepje, viskroketje en huisgemaakte tonijnsalade. Die Zeeuwen weten wel hoe je een lekker visplankje moet maken en ook hier betekende dat “wat je van dichtbij haalt is lekker” !
Sint Annaland
Door de locals “Stalland” genoemd heeft de laatste in bedrijf zijnde streekproductenveiling van Nederland. En wat een lol hebben we daar gehad. Heerlijke locale producten die voor een leuk prijsje gekocht kunnen worden. Een druk op het knopje op het juiste moment en jij bent eigenaar van een lekker likeurtje of een bak zoete aardbeien.
De opbrengsten van deze veilingen komen ten goede aan het Streekmuseum De Meestoof. Hier kun je echt even terug in de tijd voor een kijkje in het leven van vroeger. Dat we niet onopgemerkt bleven in deze hechte gemeenschap ondervonden we toen we geïnterviewd werden door Omroep Zeeland, en ook de schrijvende pers sloot zo nu en dan aan tijdens ons reisje.
Krabbenkreek
Natuurlijk moest er ook ergens geslapen worden. Onze reis vervolgde zich naar het chaletpark Krabbenbeek. Daar kregen we een korte rondleiding over het park en konden we ons even opfrissen voor het avondprogramma. We zijn en blijven natuurlijk foodbloggers, dus een fijn hapje eten kon niet ontbreken tijdens deze trip. En wat een verrassing was dat, we kregen onder het genot van heerlijke wijntjes een fantastisch driegangen diner aangeboden door Restaurant Buutengaets. Met een werkelijk betoverend uitzicht op de haven en de zee. Dat was een hele fijne afsluiter van de eerste dag op Tholen!
Natte laarzentocht
En daar was geen woord van gelogen. Met de solex aan ons beschikbaar gesteld door “de Deubraek” die ook ons heerlijke Zeeuwse ontbijtje verzorgde vertrokken we richting de dijk van St Maartensdijk. Op zoek naar wieren, schorren, lamsoren en zeekraal en dat alles onder de bezielende leiding van ras-Zeeuwin Lenie Ponse. Zij nam ons mee de schorren op en wist met bijpassend soms onverstaanbaar Zeeuws accent alles te vertellen over het leven op de zeebodem. Als verrassing had ze een complete proeverij geregeld. Heerlijke wieren en verschillende Zeeuwse streekproducten kregen we te proeven en allemaal door Lenie zelf in haar keuken bereid.
Wat je van dichtbij haalt is lekker: Oud Vossemeer
Dat Zeeland nauw verbonden blijkt te zijn met Amerika werd ons al snel duidelijk bij onze tussenstop in Oud Vossemeer. Hier zijn de voorvaderen van meerdere Amerikaanse presidenten geboren. De familie Roosevelt. Ook bekend om verschillende bekende uitspraken. We werden ontvangen in restaurant Huys van Roosevelt, en die connectie is daar niet te missen! Aan een werkelijk prachtig opgemaakte tafel genoten we van een fijne burger gemaakt van het vlees van een Thoolse dikbil koe. En je weet dat het goed smaakt als een hele tafel vol kakelende foodblogsters stilvalt. Stichting Tholen Beter Bekend
Wat je van dichtbij haalt is lekker
Dat aan al het leuke ook een eind komt dat staat als een paal boven water. Als laatste stop reden we weer terug richting Tholen waar Martine ons een kleine rondleiding gaf door haar stadje. Dat Zeeland meer te bieden heeft dan de welbekende stranden, Renesse en bijvoorbeeld Middelburg is wel duidelijk na deze ontdekkingstocht van eiland Tholen. Met een heerlijke hapjesplank bij Eetcafé Hart van Tholen sloten we dit avontuur af en reed ieder weer huiswaarts. Ik hoop dat ik jullie ervan heb kunnen overtuigen dat een weekendje Eiland Tholen zeker een “Bucketlist” waardig tripje is!
Wil jij ook zien wat we beleefd hebben, het video materiaal is verwerkt in de week 20.19 weekvlog, klik hier voor het beeldmateriaal.
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
Deze blog “Wat je van dichtbij haalt is lekker” is geschreven in een betaalde samenwerking met Stichting Tholen Beter Bekend
Stichting Tholen Beter Bekend