Zeeuwse foodbloggers lunch met lokale producten

Geschatte leestijd: 7 minuten

Zeeuwse foodbloggers lunch

“Back to my roots”, zoals jullie al in de weekvlog voorbij hebben zien komen was ik uitgenodigd om naar Zeeland te komen voor een Zeeuwse foodbloggers lunch met èchte Zeeuwse producten. Zowel mijn opa als mijn oma zijn geboren op het eiland Tholen en daardoor stroomt er Zeeuws bloed door mijn aderen. Bekend van de mosselen, vakantie in Renesse, en natuurlijk Blöf heeft iedereen wel een beeld bij Zeeland. Maar dat er nog veel meer mooie producten zijn die van Zeeuwse grond komen is wellicht minder bekend. En om deze fantastische streekproducten eens wat extra onder de aandacht te brengen toog ik naar Bruinisse voor een lunch in Zeeland. Dit ligt dan weer op Schouwen-Duivenland. Een flink eind rijden vanuit Brabant maar hé bloed stroomt waar het niet gaan kan dus ik ging terug naar mijn familie’s geboortegrond. Op naar de Zeeuwse foodbloggers lunch

Zeeuwse foodbloggers lunch

Zeker Zeeuws

De organisatie van deze dag lag bij Martine van het foodblog “de Zeeuwse Foodie” en Karin van Zeker Zeeuws. Dit is een onafhankelijk erkend streekkeurmerk dat garandeert dat een product ook ècht Zeeuws is. Als je een stempel op een artikel ziet staan weet jij dus zeker dat het geteeld, gekweekt, gevist, of geproduceerd is met Zeeuwse grondstoffen. Of het nou van het land of uit de zee komt het is Zeker Zeeuws!

De lunch

Zeeuwse foodbloggers lunch

En als je dan een hele club bloggers op visite krijgt heb je natuurlijk ook een goede ruimte nodig. Zeker als je ze ook nog een lekkere lunch gaat laten eten. Mijn navigatie dirigeerde mij richting Bruinisse naar de jachthaven. Daar werden we welkom geheten bij Fleur en haar team van brasserie Sailor’s Inn. Pal aan het water en met uitzicht op de zee en de bootjes.

Het zonnetje scheen lekker die dag maar veel te koud om buiten te zitten, en gelukkig stond bij binnenkost dan ook de haard al lekker te branden. De tafel was al mooi gedekt en de bubbels stonden koud. En daar kwam voor mij gelijk al de eerste verrassing. Een Zeeuwse bubbel! Een brut de Zélande van Wijnhoeve De Kleine Schorre. Inmiddels met een wijngaard van ruim 10 hectare!

Vis moet zwemmen

Zeeuwse oesters

Na een voorstelrondje rond de tafel met voor mij wat bekende en wat onbekende gezichten startten we de lunch. En hier  begon ik een beetje met een valse start want het eerste gerechtje was … je raadt het al : Zeeuwse oesters… En als ik ergens geen fan van ben zijn het wel oesters.

Maar ik liet me niet gek maken en ik proefde er één. Gelukkig had de chef ze aangekleed met een aantal salsa’s en dat gaf toch een extra smaakje aan de oesters. Hierbij dronken we dus het bubbeltje.

De tussengang

En toen kwam er een heel fijn kommetje op tafel! Echte Zeeuwse mosselen met flink wat pit door de chili en Thaise basilicum. De foodblogger in mij kreeg het er warm van. En omdat belichting eens te meer in een restaurant niet helemaal optimaal was pakte ik mijn kom op en ging ik even snel naar buiten… En daar met de bootjes op de achtergrond maakte ik een prachtige foto van deze mosselen. Zo komen ze tot hun recht met een heerlijk zonnetje op het bord.

De wijn die we bij de mosselen kregen kwam ook van de Kleine Schorre. Het is een rivaner ( druivenras) en matcht perfect bij deze schelpdieren. Onderweg naar Bruinisse rij je al langs allerlei mosselkwekerijen. In het water drijven grote blauwe tonnen met daaronder mosselen die aan touwen hangen. Dit noemen ze “hangcultuurmosselen”. Ze hangen dus en liggen niet op de grond. Dat zorgt ervoor dat ze een rijker voedselaanbod hebben en dus beter smaken.

Het hoofdgerecht van de Zeeuwse foodbloggers lunch

Zeeuwse foodbloggers lunch

Op de kaart had ik al gezien dat we een stoofpotje gingen krijgen en daar werd ik wel blij van. En in dit gerecht zijn er wel drie verschillende bedrijven die ervoor zorgden dat dit stoofpotje een explosie aan smaak had. Vlees van vleesboerderij Boot, heerlijke rode bieten van Boerderij Nieuw Leven, en de mosterd van Spennekot. Ik zat aan tafel naast de eigenaar van dit mosterdbedrijfje en in geen geval draagt deze man de naam “stugge Zeeuw”. Heerlijk om te kunnen kletsen met gepassioneerde mensen die ziel en zaligheid in hun bedrijven steken.

Brouwerij Vermeersen verwende ons met een heel apart biertje bij dit stoofgerecht. Dit biertje draagt de geweldige naam “Kapitein Rooijbosch Yokohama”. Dit komt door de in het Zeeuws uitgestoten kreet: Jo Ko Ha Ma. Of wel de Kapitein riep zijn bemanning Jo en Ko Dees op om aan land te gaan bij Japan. De tot toen onverslagen Japanners noemden uit respect hun dorp naar dit bevel Yokohama.

Fruitig einde

Zeeuwse foodbloggers lunch

En aan alle gezelligheid komt een eind zo ook aan deze Zeeuwse foodbloggers lunch. De afsluiter was een hele mooie combinatie van appels en peren. Heerlijke gekarameliseerde peren in een lekker taartje met zoete notenpesto en een appelcider erbij van De plantage uit Kruiningen. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik heel erg genoten heb van alle Zeeuwse producten. Chef Marco Verspeten heeft alle producten tijdens de Zeeuwse foodbloggers lunch goed tot hun recht laten komen in de verschillende gerechtjes. Toen werd het tijd om de Zeeuwse eilanden weer te verlaten en huiswaarts naar Brabant te gaan. Ik snoof aan de dijk nog even wat zeelucht op en maakte nog een laatste foto. Gelukkig kreeg ik een mooie goodiebag mee naar huis om thuis toch nog heel even na te kunnen genieten van deze fantastische middag.

Zeeuwse foodbloggers lunch

Zeeuwse foodbloggers lunch

Dank aan alle Zeeuwse bedrijven, ondernemers, en partners voor het mogelijk maken van deze heerlijke lunch. Wil je nou wat meer weten over deze producten klik dan op de links die je in deze blog vindt. En verder kan ik je alleen maar aanraden om zelf ook eens een bezoekje aan de Zeeuwse Kust te brengen en deze locale bedrijven te steunen door producten te kopen met het Zeker Zeeuws keurmerk erop.

Meer artikelen lezen zoals de Zeeuwse foodbloggers lunch? Kijk dan eens naar onderstaande pagina’s op mijn blog:

Francine bij Boergondisch

De rode koning uit de Oosterschelde

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Blog » Zeeuwse foodbloggers lunch met lokale producten

10 gedachten over “Zeeuwse foodbloggers lunch met lokale producten”

  1. Pingback: Gevulde Zeeuwse mosselen met slakkenboter - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Geiten en koken met foodbloggers - Heerlijke Happen

  3. Pingback: Zeeuwse mosselen een lekkernij - Heerlijke Happen

  4. Pingback: Wat je van dichtbij haalt is lekker - Heerlijke Happen

  5. Pingback: Knoflook mossel pasta met lamsoor - Heerlijke Happen

  6. Pingback: Persreis Yerseke en Schouwen Duiveland - Heerlijke Happen

  7. Pingback: Zeeuwse mosselen van de plancha - Heerlijke Happen

  8. Pingback: Foodbloggers bezoek aan Boerderijchips - Heerlijke Happen

  9. Pingback: Francine Bij Tjemaralaan 14 met Marc Tierolf - Heerlijke Happen

  10. Pingback: Lekker Gemekker op de boerderij - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *