Geschatte leestijd: 4 minuten
Ik ga jullie mee op reis nemen door het prachtige Indonesië. We gaan heerlijke klassiekers koken. Zo trap ik deze mini-reeks af met een basisrecept voor een klassieke nasi goreng. Ook geef je hierbij gelijk wat achtergrondinformatie over rijst. Rijst is namelijk hét hoofdvoedsel van de Indonesische bevolking en hét hoofdbestanddeel van nasi goreng. Geen nasi goreng zonder rijst! In Indonesië staat rijst bovenaan op de lijst van noodzakelijke voedingsmiddelen. We gaan echte nasi goreng met kip recept maken
Er zijn nauwelijks eilanden waar geen rijst wordt verbouwd. Net als tarwe en rogge in Nederland is rijst een graangewas. Een tropische moerasplant die het beste in een vochtige en warme omgeving groeit. Om een zo groot mogelijke oogst te verkrijgen, heeft men in Indonesië tegen berghellingen terrasvormige akkers aangelegd. De bekende Sawa’s. Iedereen kent vast en zeker deze enorme groene rijstvelden, die prachtige uitzichten over de omgeving bieden!
Godin van de rijst
Rijst is voor de Indonesiërs het symbool van leven en is daarom heilig. Denk bij de rijstteelt aan goden, offers en religieuze ceremonies. Dewi Sri is de godin van de rijst. Zíj bepaalt of de oogst zal slagen en of de opbrengst groot of klein zal zijn. Je kunt je voorstellen dat de bevolking haar gunstig wil stemmen; op de groene sawa’s zien we dus overal kleine tempeltjes waar de plaatselijke bevolking regelmatig ceremonies houdt ter ere van deze godin.
De rijstsawa’s hebben Indonesië beroemd gemaakt. Door de terrasvormige aanleg tegen de bergen zorgen ze voor de mooiste panorama’s. Daar zullen jullie lezers, als jullie ooit in Indonesië vakantie hebben gevierd, het helemaal met mij eens zijn!
Tijdens onze vakanties huren wij vaak local drivers. Zij kennen de mooiste plekjes en de prachtigste vergezichten. Behalve dat we stil zijn bij zoveel moois, staan wij er ook van versteld dat de rijstteelt nog steeds voornamelijk uit handarbeid bestaat….Vanaf het begin van de rijstcyclus tot aan het oogsten toe.
Basisrecept voor een klassieke nasi goreng
Nasi goreng betekent letterlijk ‘gebakken rijst’ en dat is precies wat het is: rijst die gebakken wordt. Toch wordt er altijd gediscussieerd over de vraag: “hoe hoort het eigenlijk?” Welke ingrediënten worden toegevoegd, wel of niet met groenten, kortom… het lijkt of iedere familie zijn eigen recept hanteert.
En zo is het ook eigenlijk! Nasi goreng is de ideale manier om restjes op te maken, wat eigenlijk de oorsprong van het gerecht is. Dus experimenteer vooral met ingrediënten die je in huis hebt, een restje vlees of groenten van de vorige dag…..
Onderstaand recept heb ik zo basic mogelijk gehouden met rijst en kliekjes in de hoofdrol. Succes! nasi goreng recept
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Basisrecept voor een klassieke nasi goreng
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptIngrediënten:
- 250 gram rijst - (ongekookt)
- 1 ui - gesnipperd
- 2 tenen knoflook - gesnipperd
- 150 gram gekookte kip - in blokjes
- 3 lente uitjes - in ringetjes
Uit de voorraadkast:
- 1 tl sambal oelek
- 2 el Chinese zoute ketjap
- 1 el zoete ketjap
- zonnebloemolie
- ½ tl trassi - (garnalen pasta)
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Kook vooraf de rijst zoals je het gewend bent. Laat afkoelen zonder deksel zodat je met ‘koude’ rijst aan de slag kunt.
- Kook de kip en snijd daarna in kleine blokjes.
- Snipper de ui en de knoflookteentjes . Snijd de lente-ui in ringetjes. Zet deze ingrediënten vast klaar op een bord. Snijd ook de kip in kleine stukjes en leg dit erbij.
- Verwarm wat olie in de wok en fruit hierin de stukjes vlees tot het een mooi bruin kleurtje krijgt.
- Voeg de gesnipperde ui, knoflook en sambal en de trassi toe. Roer alles goed om.
- Als de ui glazig ziet, voeg je de lente-ui toe.
- Schep dan de gare rijst in gedeeltes erbij en vermeng dit met de ingrediënten. Giet de zoute Chinese ketjap en de zoete ketjap manis erbij. Breng op smaak met wat zout. Roer goed om en verwarm op deze manier alle rijst.
- Voeg eventueel naar smaak nog wat ketjap toe.
- Heerlijk Happen!
Deze blog “basisrecept voor een klassieke nasi goreng” is de eerste bijdrage van gast foodie Cynthia, kijk hier voor meer Indische recepten op haar site.
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
echte nasi goreng maken recept nasi goreng met kip recept
Ik ben dol op nasi. Heerlijk!
Recept lijkt me erg makkelijk te volgen. Het is dat ik geen rinst eet anders had ik het gemaakt. Kijk uit naar de andere recepten van je.
Lekker als ontbijt, lunch of avondeten!
Goed stuk hoor
Wat schrijf je leuk! En erg leuk om de achtergrondinformatie over rijst te lezen. Ik waande mij bijna in Indonesië. Nasi goreng is mijn lievelingsontbijt! Ben benieuwd naar je volgende blogs!
Ook een lekkere variant.
Vind alleen het extra zout te veel.
Velen koken de reist al in zout.
De ketchap is zout, de sambal en de trassi ook. Genoeg zout dus.
Zo proef je ook nog wat je eet.
Bedankt
Dank voor je reactie, het is het recept van Cynthia en natuurlijk aan te passen en op smaak te brengen zoals je dat zelf lekker vindt. Persoonlijk kook ik nooit mijn rijst met zout, ook dat is een keuze om het zout wat te verminderen. Ook kun je kiezen voor zoutarme versies van de verschillende producten. Gr Francine