Italiaanse risotto giallo con piselli

Italiaanse risotto giallo con piselli

Hierbij een recept voor een risotto met saffraan en doperwten, een van mijn favoriete risotto´s.
Italiaanse risotto giallo con piselli

We stoppen dit keer in Noord Italië, Lombardije om precies te zijn. De streek waarvan Milaan de hoofdstad is. Deze stad staat vooral bekend om de luxe modehuizen. Maar er is ook iets anders wat ze heel goed in Milaan kunnen: namelijk risotto maken! Het is niet moeilijk, maar er zijn wat spelregels en die leg ik je graag uit! Uiteraard trakteer ik je op einde weer op een lekker recept. Dit risotto recept is een authentieke Italiaanse risotto giallo con piselli.

Risotto: de zaligheid uit Noord-Italië!

Risotto alla Milanese 

Deze Risotto komt dus oorspronkelijk uit Noord Italië en door de jaren heen hebben ze in Milaan het perfecte risotto gerecht weten te maken. Namelijk de risotto alla Milanese. Dit is hele romige saffraan risotto. Wat het zo speciaal maakt is het kalfsmerg wat er aan toe wordt gevoegd. Tegenwoordig wordt deze wat minder gebruikt, maar dan mag het officieel ook geen ´risotto alla Milanese´ worden genoemd. Dan is het enkel ‘risotto giallo’ (Italiaans voor gele rijst). Of ‘risotto allo zafferano’ (Italiaans voor saffraan rijst). Ja die Italianen houden van traditie! 

Arborio of carnaroli?

Er zijn vele soorten risotto rijst, maar arborio en carnaroli zijn de bekenste. Ze komen beide uit Noord-Italië en worden veel gebruikt. Ik gebruik het liefst de carnaroli rijst. Dit is namelijk de `Rolls-Royce’ onder de risotto rijst. De rijstkorrel absorbeert veel vocht en zorgt daardoor voor een heerlijke volle en romige risotto. 

Italiaanse risotto giallo con piselli
Riso carnaroli, de ‘Rolls-Royce’ onder de risotto rijst

Pas op met de hoeveelheid ingrediënten:

Voor risotto heb je niet veel ingrediënten nodig. De basis is altijd hetzelfde: Risotto rijst, boter, bouillon, uitje, witte wijn en peper en zout. Men is geneigd om altijd heel veel extra’s toe te voegen aan de risotto. Maar dat moet je juist niet doen! In Italië voegen ze maximaal twee extra ingrediënten toe, niet meer. 

risotto recept
De basis ingrediënten van risotto

Gebruik de juiste bouillon

Risotto wordt met bouillon gemaakt, de rijst kookt hierin gaar en dit geeft veel smaak aan je risotto. Daarom is het belangrijk om een bouillon te gebruiken die past bij het hoofdingrediënt. Dus bij een visrisotto gebruik je visbouillon. Bij vleesrisotto gebruik je vleesbouillon en bij een groentenrisotto gebruik je groentebouillon.

Voor mijn risotto giallo met piselli (doperwten) gebruik ik groentebouillon

Italiaanse risotto giallo con piselliRoeren, roeren, roeren! 

Of hoe de Italianen het ook wel noemen: ‘risottare’. Dat is heel belangrijk. Risotto maken is makkelijk maar je moet wel bezig blijven. Blijf dus roeren, want anders gaat je risotto plakken. Mijn vuistregel is: 30 seconden roeren, 10 seconden wachten. Roer wel met beleid anders maar je de korrel kapot! Kook de risotto nooit langer dan 20 minuten, dan wordt je risotto te papperig. 

Risotare: oftewel blijven roeren!

Italiaanse risotto giallo con piselli

Aan de slag! We gaan deze overheerlijke risotto maken in onderstaand recept.

Italiaanse risotto giallo con piselli

Italiaanse risotto giallo con piselli

Hierbij een recept voor een risotto met saffraan en doperwten, een van mijn favoriete risotto´s.
5 van 6 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: doperwten, Parmezaanse kaas, risotto, roomboter
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 4 personen
calorieën:
Auteur: Tim Harzing

Benodigdheden:

koekenpan

Ingrediënten: 

  • 180 gram Carnaroli rijst               
  • 1 eetlepel Safraan draadjes          
  • 200 ml Witte wijn                    
  • 1 witte ui
  • 750 ml Groentenbouillon
  • 150 gram Doperwten                  
  • 50 gram Boter                           
  • 150 gram Parmezaanse kaas       
  • peper / zout

En zo maak je het:

  • Doe de draadjes saffraan in een bakje met water en laat ze weken. Dit kun je het beste al in de ochtend doen voordat je het gerecht maakt. 
  • Snijd het uitje fijn en verhit een klontje boter in een diepe pan met een dikke bodem. Fruit het uitje hierin voor een paar minuten.
  • Voeg de risotto rijst toe en bak ook dit voor een paar minuten mee. Blijf goed roeren, anders blijft de risotto aan de bodem plakken.
  • Voeg de witte wijn toe en laat koken tot de wijn verdampt is.
  • Maak ondertussen de groenten bouillon met een bouillonblokje.
  • Voeg een soeplepel bouillon aan de risotto toe en laat zachtjes koken tot dat de bouillon verdampt. Voeg dan weer een soeplepel bouillon aan de risotto toe en herhaal dit elke keer als de bouillon verdampt is.
  • Als de risotto bijna gaar is, voeg het saffraan mengsel dan toe en roer dit goed door. Voeg vervolgens de doperwten ook toe en laat deze eventjes meekoken (deze hebben niet heel lang nodig). 
  • Door de saffraan krijgt de risotto vervolgens een gele kleur. Zorg er voor dat al het vocht verdampt en dat de risotto een lekkere bite krijgt. Voeg als laatst nog een beetje boter, parmezaanse kaas, peper en zout toe. 
  • Goed doorroeren, serveer met (nog meer) parmezaanse kaas.
  • Heerlijke Happen!
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Deze blog “Italiaanse risotto giallo con piselli” is een bijdrage van Tim van La Cucina di Tim, neem ook eens een kijkje op zijn website.

Andere blog(s) van Tim lezen? Check dan deze eens:

4 gedachten over “Italiaanse risotto giallo con piselli”

  1. Pingback: Italiaans paciugo ijs uit Portofino - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Huisgemaakte Italiaanse ricotta - Heerlijke Happen

  3. Pingback: Pompoen risotto met salieboter - Heerlijke Happen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept