Traceerbaar en gezond de MSC vis

Traceerbaar en gezond de MSC vis

Een recept met een verhaal. Hier op Heerlijke Happen is het niet alleen maar delen van recepten, maar soms heb ik ook een mooie boodschap. Een belangrijke boodschap of een informerende boodschap. Wellicht hadden jullie al meegekregen dat ik een samenwerking ben aangegaan met het MSC-Keurmerk. Zie jij door de bomen het bos niet meer met al die keurmerken? Wat betekenen ze, waar staan ze voor en wat houdt het in? Daar gaan we zometeen verder op in, in deze blog “Traceerbaar en gezond de MSC vis”. heekfilet bakken msc visserij

heek recept
Weet wat je eet, kies voor duurzaam.

Een leuk en informerend artikel lezen is natuurlijk al top op zich, maar in dit geval krijgen jullie een mooie bonus. Een heerlijke bonus mag ik wel zeggen. We gaan heekfilet bakken. We maken een heek recept met Kantonees glazuur. Met een Heerlijke Happen “touch” natuurlijk. Gemaakt uit het Blauwe kookboek.

Het MSC-Keurmerk

Eerst maar eens uitleggen wat de afkorting betekent:

 • M: Marine
 • S: Stewardship
 • C: Counsil

De Marine Stewardship Council gaat in 1997 officieel van start als een onafhankelijke non-profitorganisatie en stelt ‘principes en criteria voor duurzaam vissen’ op.  Aanleiding hiervoor is de jarenlange overbevissing in Canada. Daar stort het kabeljauwbestand in. Ineens was er niéts meer te vissen. Rond het water van de Grand Banks raken 35.000 vissers en arbeiders in meer dan 400 kustgemeenschappen hun baan kwijt. Hierdoor komt het wereldwijde probleem van overbevissing in de schijnwerpers te staan.  Niet alleen het instorten van zo’n visbestand, maar ook de gevolgen daarvan voor het zeeleven.

Maar ook de visvoorraden en het levensonderhoud van de vissers krijgen alle aandacht. Het MSC zet een “standaard” op duurzaam vissen. De “MSC-Visserijstandaard” ziet het daglicht na 18 maanden internationaal overleg met meer dan 300 wetenschappers, academici en organisaties vanuit de hele wereld. 

Jouw vis-specialist kan je alles vertellen over duurzaam gevangen vis.

Traceerbaar vanuit de zee tot op het bord

Het MSC-Keurmerk op je product laten zetten gebeurt niet zomaar. En ook betekent het niet dat àlle visserij op de wereld dus ook goed gebeurt. Daar is nog een hele slag in te winnen. Het wél kopen en kiezen van deze vis helpt dus zeker mee aan een duurzamere wereld. Het MSC werkt dus met een aantal standaarden:

 • Duurzame visbestanden: Er moet op een dusdanig niveau worden gevist dat de visserij tot in het oneindige kan doorgaan en de visbestanden productief en gezond blijven.
 • Impact op het overige zeeleven minimaliseren: De visserij moet zorgvuldig werken, zodat ander zeeleven én hun leefgebieden gezond blijven.
 • Effectief visserijbeheer: MSC gecertificeerde visserijen moeten zich houden aan de wetgeving die op hen van toepassing is. Daarop wordt toegezien. Ook moeten ze zich kunnen aanpassen aan veranderende milieuomstandigheden die de omvang van het visbestand beinvloeden.

Hiermee wordt er hard gewerkt aan een “blue future” waar er voor mens en dier een wereld is om in te leven. Het checken van je keurmerk op de verpakking heeft dus daadwerkelijk wel zin. Wat houdt dat concreet nou in dus? Je vis op je bord is dus traceerbaar van A tot Z. Wanneer je je vis koopt bij je vishandel kan je visboer je nog veel meer vertellen over de duurzaamheid van de vis die je koopt.

Traceerbaar en gezond de MSC vis: top 10 Keurmerk!

Ook ik check niet elk stickertje wat ik in de supermarkt zie, maar toch ken je waarschijnlijk al een aantal goede keurmerken. Deze zijn opgesteld om jou als consument het vertrouwen te geven dat je een goede aankoop doet.

De vis die je beloofd is! MSC-Keurmerk.

Milieu Centraal heeft het MSC-keurmerk als een top keurmerk beoordeeld. Zo zien zij het onder andere als een ambitieus, transparant en geloofwaardig keurmerk.  In opdracht van het Ministerie van LNV heeft Milieu Centraal alle keurmerken en bedrijfslogo’s in onderzocht; van voeding tot cosmetica, en van papier tot bloemen.

Milieu Centraal heeft de volgende 10 keurmerken als topkeurmerken voor duurzame boodschappen beoordeeld: ASC, Beter Leven 2 en 3-sterren, Demeter, EKO, Europees keurmerk voor biologisch, Fairtrade, MSC, On the way to PlanetProof, Rainforest Alliance en UTZ. 

Kijk jij wel vaker het tv programma “Keuringsdienst van Waarde” dan heb je vast wel afleveringen voorbij zien komen waarin andere keurmerken het helemaal niet halen!

heekfilet bakken
Aan de slag met een heerlijk visje.

Traceerbaar en gezond de MSC vis: En dan nu het eten!!

Want Heerlijke Happen mag dan wel informatief zijn, uiteindelijk gaat de liefde door de maag toch? We gaan heekfilet bakken. Om de campagne extra leuk te maken ontwikkelden tien chefs uit de hele wereld een aantal mooie gerechten. Hiervan deel ik er één met jullie, het Blauwe kookboek kun je vinden bij jouw MSC vishandel.

msc visserij

Onze eigen Bart van Olphen van Fishtales kwam ook met een mooi recept, ook deze staat in het boekje. Mijn voorkeur in dit geval ging uit naar de MSC-Keurmerk Heek met Kantonees glazuur. Een heerlijk heek recept gemaakt door Rebeca Hernández, chef kok uit Spanje. Ik geef er een een Heerlijke Happen twist aan. We gaan heekfilet bakken.

Traceerbaar en gezond de MSC vis

Heek met Kantonees glazuur

Traceerbaar en gezond de MSC vis, een heerlijk duurzaam gevangen visje naar recept uit het "Blauwe kookboek" van het MSC-Keurmerk.
5 van 5 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Aziatisch
Trefwoord: heek, sojasaus, zeekraal
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 2 personen
calorieën: 335kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

 • 2 heek filets met huid
 • 10 takjes zeekraal
 • 1 eetlepel zwart sesamzaad
 • olijfolie
 • 2 eetlepels bloem

Voor het glazuur heb je nodig:

 • 200 ml saké
 • 200 ml mirin - zoete rijstwijn
 • 100 ml sojasaus
 • 50 ml oestersaus
 • 1 eetlepel maizena
 • 2 eetlepels visbouillon

En zo maak je het:

 • We maken eerst het glazuur. Neem je sauspan erbij en doe hierin de saké,mirin, sojasaus, en oestersaus en roer goed door. Breng aan de kook en laat een 10 tot 15 minuutjes inkoken.
 • Dep de vis droog en strooi de bloem op de huid van de heek strooi hier ook de sesamzaadjes op.
 • Verhit de koekenpan en doe er olijfolie in, bak de heek eerst op de huid en draai na een minuut of twee om, om hem dan nog een minuutje op de andere kant te bakken.
 • Het glazuur in de sauspan is nu nog redelijk vloeibaar. Meng de maizena met de bouillon en voeg dit al roerend toe. De saus zal nu binden tot een licht stroperige saus.
 • Bak heel kort de zeekraal in een koekenpan met wat olijfolie.
 • Neem de schalen erbij en leg de heek er in. Schenk de Kantonese saus erbij en decoreer het geheel met een eetbaar viooltje. (* zie notities)
 • Heerlijk Happen!
Heek koop je bij je vishandel, is hij niet leverbaar dan kun je hem vervangen door bijvoorbeeld: kabeljauw, heilbot of een andere witvis. 
Ter decoratie ( maar wel om op te eten) gebruikte in viooltjes en wat Chinese paddestoelen. Deze zijn meestal niet in de supermarkt te krijgen.  Deze bestel je online of bij de groothandel. Je kunt in plaats daarvan wat extra zeewier erbij doen bijvoorbeeld. 
Serveer dit gerecht met noodles of witte rijst. 
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!
Deze blog “Traceerbaar en gezond de MSC vis” is geschreven in samenwerking met het MSC-Keurmerk

Meer recepten zoals heekfilet bakken proberen?

2 gedachten over “Traceerbaar en gezond de MSC vis”

 1. Pingback: Gebakken tarbot met zeekraal pesto - Heerlijke Happen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept