Basisrecept voor een klassieke nasi goreng

Basisrecept voor een klassieke nasi goreng

Een recept wat zich goed leent om restjes uit de koelkast te verwerken, een echte klassieker!
Basisrecept voor een klassieke nasi goreng

Hi allemaal ik ben Cynthia en ik ga jullie mee op reis nemen door het prachtige Indonesië. We gaan heerlijke klassiekers koken. Zo trap ik deze mini-reeks af met een basisrecept voor een klassieke nasi goreng. Ook geef je hierbij gelijk wat achtergrondinformatie over rijst. Rijst is namelijk hét hoofdvoedsel van de Indonesische bevolking en hét hoofdbestanddeel van nasi goreng. Geen nasi goreng zonder rijst! In Indonesië staat rijst bovenaan op de lijst van noodzakelijke voedingsmiddelen. Er zijn nauwelijks eilanden waar geen rijst wordt verbouwd. Net als tarwe en rogge in Nederland is rijst een graangewas. Een tropische moerasplant die het beste in een vochtige en warme omgeving groeit. Om een zo groot mogelijke oogst te verkrijgen, heeft men in Indonesië tegen berghellingen terrasvormige akkers aangelegd. De bekende Sawa’s. Iedereen kent vast en zeker deze enorme groene rijstvelden, die prachtige uitzichten over de omgeving bieden! 

Basisrecept voor een klassieke nasi goreng
Groener dan groen zijn de sawa’s als de rijst groeit.

Godin van de rijst

Rijst is voor de Indonesiërs het symbool van leven en is daarom heilig. Denk bij de rijstteelt aan goden, offers en religieuze ceremonies. Dewi Sri is de godin van de rijst. Zíj bepaalt of de oogst zal slagen en of de opbrengst groot of klein zal zijn. Je kunt je voorstellen dat de bevolking haar gunstig wil stemmen; op de groene sawa’s zien we dus overal kleine tempeltjes waar de plaatselijke bevolking regelmatig ceremonies houdt ter ere van deze godin.

De rijstsawa’s hebben Indonesië beroemd gemaakt. Door de terrasvormige aanleg tegen de bergen zorgen ze voor de mooiste panorama’s. Daar zullen jullie lezers, als jullie ooit in Indonesië vakantie hebben gevierd, het helemaal met mij eens zijn! Tijdens onze vakanties huren wij vaak local drivers. Zij kennen de mooiste plekjes en de prachtigste vergezichten. Behalve dat we stil zijn bij zoveel moois, staan wij er ook van versteld dat de rijstteelt nog steeds voornamelijk uit handarbeid bestaat….Vanaf het begin van de rijstcyclus tot aan het oogsten toe.

Basisrecept voor een klassieke nasi goreng
Groen zo ver het oog reikt.

Basisrecept voor een klassieke nasi goreng

Nasi goreng betekent letterlijk ‘gebakken rijst’ en dat is precies wat het is: rijst die gebakken wordt. Toch wordt er altijd gediscussieerd over de vraag: “hoe hoort het eigenlijk?” Welke ingrediënten worden toegevoegd, wel of niet met groenten, kortom… het lijkt of iedere familie zijn eigen recept hanteert. En zo is het ook eigenlijk! Nasi goreng is de ideale manier om restjes op te maken, wat eigenlijk de oorsprong van het gerecht is. Dus experimenteer vooral met ingrediënten die je in huis hebt, een restje vlees of groenten van de vorige dag…..

Onderstaand recept heb ik zo basic mogelijk gehouden met rijst en kliekjes in de hoofdrol. Succes!

Basisrecept voor een klassieke nasi goreng
We gaan lekker rijst bakken!
Basisrecept voor een klassieke nasi goreng

Basisrecept voor een klassieke nasi goreng

Een recept wat zich goed leent om restjes uit de koelkast te verwerken, een echte klassieker!
5 van 11 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Indonesisch
Trefwoord: basmati rijst, kip, nasi goreng
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Cynthia van Stenus

Benodigdheden:

wok
pan

Ingrediënten: 

  • 250 gram rijst - (ongekookt)
  • 1 ui - gesnipperd
  • 2 tenen knoflook - gesnipperd
  • 150 gram gekookte kip - in blokjes
  • 3 lente uitjes - in ringetjes

Uit de voorraadkast:

  • 1 tl sambal oelek
  • 2 el Chinese zoute ketjap
  • 1 el zoete ketjap
  • zonnebloemolie
  • ½ tl trassi - (garnalen pasta)
Zet alles op je lijst +

En zo maak je het:

  • Kook vooraf de rijst zoals je het gewend bent. Laat afkoelen zonder deksel zodat je met ‘koude’ rijst aan de slag kunt.
  • Kook de kip en snijd daarna in kleine blokjes.
  • Snipper de ui en de knoflookteentjes . Snijd de lente-ui in ringetjes.
    Zet deze ingrediënten vast klaar op een bord. Snijd ook de kip in kleine stukjes en leg dit erbij.
  • Verwarm wat olie in de wok en fruit hierin de stukjes vlees tot het een mooi bruin kleurtje krijgt.
  • Voeg de gesnipperde ui, knoflook en sambal en de trassi toe. Roer alles goed om.
  • Als de ui glazig ziet, voeg je de lente-ui toe.
  • Schep dan de gare rijst in gedeeltes erbij en vermeng dit met de ingrediënten. Giet de zoute Chinese ketjap en de zoete ketjap manis erbij. Breng op smaak met wat zout. Roer goed om en verwarm op deze manier alle rijst. 
  • Voeg eventueel naar smaak nog wat ketjap toe.
  • Heerlijk Happen!
Een aantal tips van Cynthia:
-Bak per persoon een spiegelei en leg dit op elk portie nasi goreng.
-Ook kun je een omelet in reepjes snijden en dit erbij serveren.
-Lekker met wat atjar, komkommer of zure uitjes. Schijfjes tomaat ook prima!
-Gefruite uitjes en/of kroepoek smaken hier ook heel goed bij.
-Je kunt ook wat prei of ander restjes groenten toevoegen. Bijvoorbeeld Chinese kool, spitskool, witte kool…
-Kies je voor een vegetarische versie laat de trassi en de kip dan weg. 
 
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Deze blog “basisrecept voor een klassieke nasi goreng” is de eerste bijdrage van gast foodie Cynthia, kijk hier voor meer Indische recepten op haar site.

5 gedachten over “Basisrecept voor een klassieke nasi goreng”

  1. 5 sterren
    Wat schrijf je leuk! En erg leuk om de achtergrondinformatie over rijst te lezen. Ik waande mij bijna in Indonesië. Nasi goreng is mijn lievelingsontbijt! Ben benieuwd naar je volgende blogs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept