Estimated reading time: 4 minuten
“Ontdek de Canarische ropa vieja, een smaakvolle stoofschotel met een rijke historie! Hoewel vaak geassocieerd met Cuba, vindt dit ‘oude kleren’-gerecht zijn oorsprong in Spanje en is het een geliefde klassieker op de Canarische Eilanden. Deze versie, vol diepe smaken van gerookt paprikapoeder, mals rundvlees (halslap) en mediterrane groenten, is een perfect zero-waste recept om restjes te verwerken. Een heerlijk Spaans stoofgerecht dat je meeneemt naar de zonnige eilanden!

Canarische Ropa Vieja Stoofschotel (Authentiek Recept)
De Canarische eilanden moeten een hoop producten importeren maar hebben ook zelf een paar kenmerkende producten. Zoals geitenkaas, geitenvlees, rum, en gofio ( een soort maiszetmeel). De historie van deze eilanden is getekend door veroveren en veroverd worden door diverse landen. Zo hebben de Nederlanders ook een poging gedaan, maar slaagden er niet in om echt voet aan wal te krijgen. Jammerlijk is dat door dit soort uitbreidingsdrift de echte originele Canariërs , de Guanchen het onderspit moesten delven. Wel zijn de eilanden dus een smeltkroes van diverse culturen en diverse keukens. Deze Canarische ropa vieja stoofschotel is daar een voorbeeld van.

Ropa vieja betekent letterlijk “oude kleren” en verwijst naar de gescheurde stukken vlees die in de stoofschotel zitten. Het gerecht heeft zijn oorsprong in Spanje, waar het gemaakt werd met restjes van gekookt rundvlees. De Canarische versie gebruikt echter meestal varkensvlees of kip, en voegt er ook kikkererwten, aardappelen en groenten aan toe. De stoofschotel wordt op smaak gebracht met paprikapoeder, komijn, oregano, laurier, knoflook en tomatenpuree. Het is een eenvoudig maar smaakvol gerecht dat je kunt serveren met brood, rijst of gofio.

De Canarische ropa vieja stoofschotel is een typisch voorbeeld van hoe de Canarische keuken invloeden heeft van verschillende culturen. De kikkererwten en de specerijen komen uit de Arabische keuken, de tomatenpuree uit de Amerikaanse keuken en het vlees uit de Europese keuken. Het gerecht is ook een symbool van hoe de Canariërs omgaan met hun beperkte middelen. Ze maken gebruik van wat ze lokaal kunnen verbouwen of produceren, zoals geitenkaas en rum, en ze verspillen niets door restjes te verwerken in heerlijke Canarische recepten zoals ropa vieja.
Stap-voor-stap Bereiding van het recept
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Canarische ropa vieja stoofschotel
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Print Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 1 kg hals-lap
- 250 ml runderboullion
- 3 paprika's - geel/rood/groen in reepjes gesneden
- 1 pot gegrilde paprika's - in reepjes gesneden
- 5 tenen knoflook - gesnipperd
- 1 wortel - geraspt en in tweeën gesneden
- 2 selderijstengels - in tweeën gesneden
- 800 gram gepelde tomaten - 2x 400 gram blik
- 2 witte uien - gesnipperd
- 1 blikje tomatenpuree
- 150 gram groene olijven
- 2 el kappertjes
- 150 ml witte wijn
- 4 takjes verse gehakte peterselie - fijngehakt
Kruidenmix maken:
- 1 el peper
- 2 el zout
- 1 el gerookt paprika poeder
- 1 el uienpoeder
- 2 el paprikapoeder mild
- 1 el komijn poeder
- 1 el nootmuskaatpoeder
- 2 laurier blaadjes
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Pak een kommetje erbij en doe hier alle kruiden en specerijen in en met een vork mix je alles tot één kruidenmix.
- Bestrooi het vlees met peper en zout. Verhit je stoofpan goed en schenk er dan wat olijfolie in. Bak het vlees goed aan beide zijdes tot het echt goed bruin is. Haal het uit de pan en leg even apart op een bord.
- Schep de gesnipperde ui, knoflook en het blikje tomatenpuree en de kruidenmix in de pan en bak een tweetal minuten. Laat de aanbaksels aan de bodem zitten; deze geven straks veel smaak aan de saus.
- Voeg de paprikareepjes toe ( de gegrilde paprika reepjes bewaren we tot later). En blus af met de wijn, laat even bakken. Leg de wortel en selderij in de pan erbij en daarop het vlees. Schep de gepelde tomaten en de bouillon erbij. Het vlees moet nu onder staan. Voeg de laurierblaadjes toe.
- Zet de pan op het stoofpitje met het deksel erop en laat 4 uur stoven.
- Na de 4 uur moet je vlees helemaal zacht zijn, haal het uit de pan en verwijder ook de wortel en selderij en laurier. Trek met twee vorken het vlees uit elkaar en schep het terug in de pan. Voeg nu ook de kappertjes, de gegrilde paprika reepjes, de olijven en peterselie toe. Voeg nu ook de kappertjes, de gegrilde paprika reepjes, de olijven en peterselie toe. Roer goed door en laat de stoofschotel nog circa 20-30 minuten zonder deksel zachtjes pruttelen, zodat de saus iets kan indikken.
- Proef, breng eventueel nog op smaak met wat zout en serveer met zwarte bonen en rijst.
- Heerlijk Happen!
Dit is een heerlijke rundvleesschotel, maar daar heb ik erg nog wel een paar van, probeer deze maar eens:
Deze Tex-Mex cowboy stoofpot met een Hollands tintje.
Bijzonder maar zeker erg lekker: gestoofd konijn in Madeirasaus!
En deze “succa de bocca” een heerlijke zomerse stoofpot.
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
ropa vieja Canarische recepten spaans
Hoi Francine,
Een heerlijk gerecht.
Hoeveel blaadjes laurierzijn nodig?
Ik zie ze niet bij de ingrediënten staan.
Alvast hartelijk dank voor jouw antwoord.
Groetjes,
Manolito
Hi, ze staan bij de kruiden vermeld. 2 stuks, veel stoofplezier!