Jackfruit stoofschotel uit de römertopf

Geschatte leestijd: 4 minuten

Ken jij jackfruit? Ik kende het nog niet en was er dus best nieuwsgierig naar. Op uitnodiging reed ik naar Amsterdam voor een heerlijk hysterische foodtour door de hoofdstad. We werden vervoerd in grappige tuktuk’s en reden langs vijf verschillende hotspots. Na al deze inspiratie werd ons gevraagd om zelf een lekker recept te verzinnen met jackfruit. Nu moet je weten dat deze jackfruit wat weg heeft van de smaak van artisjokken. Mijn eerste idee was een smoothie maken, maar dat gaat wat mij betreft niet zo heel goed samen. En zo bedacht ik me dat ik het lekker in mijn römertopf ging stoven. Goed idee want mijn man was er heel positief over! Ga jij ook aan de slag met deze jackfruit stoofschotel uit de römertopf?

Jackfruit, ook wel nangka genoemd, is een grote exotische vrucht die afkomstig is uit Zuidoost-Azië, maar ook wordt verbouwd in delen van Afrika, Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. Het is de grootste vrucht die aan een boom groeit en kan tot wel 30 kilo wegen.

Jackfruit stoofschotel uit de römertopf
De Fairtrade jackfruit.

Jackfruit heeft een zoete en fruitige smaak en een vlezige textuur, waardoor het vaak wordt gebruikt als vleesvervanger in veganistische en vegetarische gerechten. Het vruchtvlees is wit of geel van kleur en bestaat uit verschillende eetbare delen, waaronder de vezelige ‘vleesachtige’ structuur en zaden die kunnen worden gekookt en gegeten. Het is rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine C, kalium, voedingsvezels en antioxidanten. Jackfruit kan worden gebruikt in hartige gerechten zoals stoofschotels, curry’s en taco’s, maar ook in zoete gerechten zoals desserts en smoothies.

En zo maak je de Jackfruit stoofschotel uit de römertopf:

Het maken van deze schotel is helemaal niet ingewikkeld het kost alleen wat tijd in de oven.

-Haal eerst de jackfruit uit het blik en spoel ze af in een vergiet onder de kraan.

-Maak de sjalotten schoon en snij elke sjalot in drie stukken. De pompoen en de knolselderij maak je beide schoon en snij ze vervolgens in blokjes van 2 bij 2cm.

-Pak een grote koekenpan met hoge rand erbij en verhit deze. Doe er wat olijfolie in bak de groente een paar minuutjes tot ze een beetje beginnen te verkleuren. Bestrooi met de kruiden en wat peper en zout.

Jackfruit stoofschotel uit de römertopf
Eventjes aanbakken in een koekenpan met wat olijfolie.

De römertopf

Week de römertopf een half uurtje in koud water. Dit kun je prima doen terwijl je met de groente zoals hierboven beschreven aan het werk bent.

Schep de groente uit de koekenpan in de schaal. Doe de kidneyboontjes erbij en schenk als laatste de wildfond erbij.

Daarna kan de schaal de oven in. De oven hoef je niet voor te verwarmen. Zet hem voor twee uur in de oven op 160 graden. Na het eerste uur even alles omscheppen.

Jackfruit stoofschotel uit de römertopf

Jackfruit stoofschotel uit de römertopf
Een heerlijke stoofschotel.

Na de twee uur haal je de römertopf uit de oven. Alle groente en de jackfruit zijn nu heerlijk zacht gestoofd. Jackfruit heeft een beetje de textuur van echt stoofvlees en dat was ook gelijk wat mijn man opmerkte. jackfruit recept

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Jackfruit stoofschotel uit de römertopf

Jackfruit stoofschotel uit de römertopf

Ken jij jackfruit? Ik kende het nog niet en was er dus best nieuwsgierig naar.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.8 van 18 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: European
Trefwoord: vegetarisch
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 2 uur
Totale tijd: 2 uur 10 minuten
Porties: 2 personen
calorieën: 253kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Römertopf

Ingrediënten:

  • 1 blik jackfruit
  • 1 blikje kidneybonen - klein
  • 3 sjalotten
  • 1/2 pompoen - in blokjes
  • verse tijm
  • 1 pot wildfond
  • 1 knolselderij
  • Franse kruiden
  • olijfolie

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Haal eerst de jackfruit uit het blik en spoel ze af in een vergiet onder de kraan.
  • Maak de sjalotten schoon en snij elke sjalot in drie stukken. De pompoen en de knolselderij maak je beide schoon en snij ze vervolgens in blokjes van 2 bij 2cm.
  • Pak een grote koekenpan met hoge rand erbij en verhit deze. Doe er wat olijfolie in bak de groente een paar minuutjes tot ze een beetje beginnen te verkleuren. Bestrooi met de kruiden en wat peper en zout.
  • Eventjes aanbakken in een koekenpan met wat olijfolie.

De römertopf

  • Week de römertopf een half uurtje in koud water. Dit kun je prima doen terwijl je met de groente zoals hierboven beschreven aan het werk bent.
  • Schep de groente uit de koekenpan in de schaal. Doe de kidneyboontjes erbij en schenk als laatste de wildfond erbij.
  • Daarna kan de schaal de oven in. De oven hoef je niet voor te verwarmen. Zet hem voor twee uur in de oven op 160 graden. Na het eerste uur even alles omscheppen.
  • Na de twee uur haal je de römertopf uit de oven. Alle groente en de jackfruit zijn nu heerlijk zacht gestoofd
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Wil je meer recepten uitproberen zoals Jackfruit stoofschotel uit de römertopf? Kijk dan eens naar onderstaande recepten

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

jackfruit recept

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Jackfruit stoofschotel uit de römertopf

5 gedachten over “Jackfruit stoofschotel uit de römertopf”

  1. 5 sterren
    Jackfruit is vooral een handige manier om vegetarisch of veganistisch te koken. Wat ter vervanging van de wilfond gebruiken? Ik vind de romertopf namelijk een fantastisch idee en eet vegetarisch.

    1. Hi Cora, ik zou de fond dan gewoon vervangen voor een lekkere groentebouillon. Daarmee is het Vega/vegan en een goed getrokken bouillon heeft ook goed smaak aan het gerecht. Gr Francine

  2. Pingback: Ribstuk uit de römertopf met persillade - Heerlijke Happen

  3. Pingback: Week 7.19 weekvlog Heerlijke Happen - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept