Pasta met Oosterschelde kreeft in roomsaus

Pasta met Oosterschelde kreeft in roomsaus

Geschatte leestijd: 7 minuten

Schreef ik de andere jaren alleen een mooi verslag over de persreis zelf, dit jaar krijgen jullie ook een heerlijk recept cadeau van mij. Het algemene idee dat Oosterschelde kreeft bereiden een beetje ingewikkeld is zal ik hier mee ontkrachten! Ook staat kreeft bekend als een zeer luxe product, wat het ook wel een beetje is, maar ik ga er een gangbaar kreeft recept mee maken dat voor iédereen toegankelijk is. We maken pasta met kreeft, want wie lust er nou geen pasta?!

Pasta met Oosterschelde kreeft in roomsaus

Zeeuwse traditie

Een mooie Zeeuwse traditie is het snijden van zeegroenten zoals zeekraal en lamsoren. Hiervoor worden jaarlijks een beperkt aantal vergunningen verstrekt. Het doel is natuurlijk om de natuur in tact te houen, maar wel te kunnen genieten van echte Zeeuwse zeegroenten. Ras-Zeeuw Ko Schot nam ons mee de slikken op en liet ons proeven van lamsoren. Een zilte groente die op diverse manieren te verwerken is. Eerder maakte ik er al eens Zeeuwse mosselen met lamsoren mee, en Oosterschelde kreeft met lamsoorkruidenboter mee. De groenten zijn dus op diverse culinaire manieren te gebruiken. * het vervolg van het reisverslag gaat verder onder het recept.

kreeft maken
Het Watersnood museum gelegen en verborgen in enorme betonnen caissons. De lijst met verdronken Zeeuwen, ook mijn familie Cats staat ertussen.

Zeeland in al zijn glorie

Dat leek heel eventjes vergane glorie te geraken na de dramatische overstroming in 1953. In mum van tijd braken diverse dijken door een werden de Zeeuwen compleet verrast door een immense hoeveelheid water. Opa’s en oma’s, kinderen, dieren, hele families vochten tegen het water. Helaas lieten ruim 1936 mensen het leven tijdens deze vreselijke gebeurtenis en verdronken. Een bezoekje aan het watersnood museum vertelt je het hele verhaal. Gevestigd in vier enorme caissons ( betonnen constructies ) kun je de verwoesting aanschouwen, maar ook de wederopbouw. De Zeeuwen hebben zich zeker niet laten kennen na deze tragedie en herpakten zich om Zeeland weer in al zijn glorie op te bouwen. Opdat we dit nooit meer mee te hoeven maken.

Lunchen bij brasserie Sailors’ Inn bij de haven van Bruinisse.

Kring van de Oosterschelde kreeft

Na deze indrukwekkende beelden was het tijd om een andere kant van Zeeland te ontdekken. De culinaire kant welteverstaan. We reden naar de haven van Bruinisse om aan te schuiven bij de Sailors’ Inn. ( Hier beleefde ik eerder al eens een mooie perslunch.) Dit restaurant is één van de tien gerenommeerde restaurants die zijn aangesloten bij de Kring van de Oosterschelde kreeft. Zij serveren tijdens het seizoen van 31 maart tot 16 juli de mooiste kreeftengerechtjes. We genoten van een heerlijke lunch en werden tijdens de lunch verrast met een aantal mooie wijntjes uit Duitsland.

Kreeft recept pasta met Oosterschelde kreeft in roomsaus

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Pasta met Oosterschelde kreeft in roomsaus

Pasta met Oosterschelde kreeft in roomsaus

Een pasta om je vingers bij af te likken, gemaakt met Zeeuwse Oosterschelde kreeft.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 25 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: European
Trefwoord: dragon, knoflook, Oosterschelde kreeft, roomboter, slagroom
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 2 personen
calorieën: 1259kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

 • 2 Oosterschelde kreeften - gekookt
 • 200 gram spaghetti
 • 1 grote sjalot - gesnipperd
 • 3 verse peterselie takjes
 • ½ rode peper - gesnipperd
 • olijfolie

Voor de roomsaus:

 • 100 ml kookwater uit de pasta pan
 • 250 ml kookroom
 • 100 gr Parmezaanse kaas - geraspt met microplane
 • 100 gr mozzarella - geraspte
 • zout
 • peper
 • 4 tenen knoflook - gesnipperd

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

 • Haal het vlees uit 1 van de kreeften. Haal de scharen helemaal leeg en snijd het kreeftenvlees in blokjes. De andere kreeft hak je door het midden, deze verwarmen we in de oven.
  Leg de 2 kreefthelften op een bakplaat en smeer het vlees in met wat roomboter en bestrooi met peper en zout. Grill een aantal minuten onder de grill tot het vlees warm is.
 • Kook de pasta in een pan met ruim water en zout. Voordat je afgiet schep je 100ml kookvocht uit de pan voor de saus.
 • In een hapjespan verhit je een scheut olijfolie en hier bak je kort het kreeftenvlees in met wat versgemalen peper, de fijngehakte rode peper en peterselie. Schep het vlees uit de pan en zet apart.
 • Voeg de gesnipperde knoflook en sjalot toe aan de pan en laat op middelhoog vuur eventjes glazig worden.
 • Schenk het kookvocht, de kookroom, de Parmezaanse kaas in de pan erbij en roer goed door elkaar, en laat alles samensmelten tot een saus. Doe de gekookte pasta en gebakken het kreeftenvlees in de pan erbij en mix het geheel goed.
 • Pak de borden erbij en leg de kreefthelft op het bord, draai de pasta en leg deze bij de kreefthelft. Schep wat saus uit de pan en schenk dit over de gedraaide pasta op het bord. Serveer direct.
 • Heerlijk Happen!
Kreeft is redelijk prijzig, je kunt eventueel de kreeft vervangen door grote langoustines, of grote garnalen om het iets goedkoper te maken. 
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Wandelen, wijnen en slapen in Zierikzee

De reis vervolgde naar het prachtige Zierikzee, zo leerden wij tijdens een rondleiding langs de verborgen parels van deze stad waar de naam vandaan komt. En dat heeft niets te maken met de zee verrassend genoeg. Heel vroeger stroomde hier de Ee, en schreef men vroeger Zieriks’ee. Later is dit aan elkaar toegevoegd en kennen we de naam zoals hij nu is.

Het diner wat bestond uit heerlijke kaasjes, paté, escargots, en toast met champignons genoten wij in de brasserie van hotel Mondragon. Vorig jaar sliepen wij hier al eens, dat verslag en meer over de achtergrond van dit prachtige hotel lees je hier. Tijdens het diner maakten we kennis met een aantal enthousiaste wijnmakers uit het door overstroming getroffen Ahrdal uit Duitsland. Zij hebben hun bottelarijen, wijngaarden en voorraden in één klap weggevaagd zien worden door vreselijke modderstromen.

pasta met kreeft
Het Mondragon Romantik hotel is een fantastisch verblijf in Zierikzee.

De Oosterschelde kreeft, opening van het seizoen!

De tweede dag begon met een kleine wandeling naar de boot die ons de Oosterschelde mee op nam om de allereerste kreeft op te vissen uit de Oosterschelde. Deze is later op de Colijnsplaat geveild voor 42.500 euro voor de Maag-lever-darm stichting. Wij kregen als pers een heerlijke lunch aangeboden in de Nieuwe Kerk in het centrum van Zierikzee. Vanwege het verbod op kreeftenvisserij vóór de 31e mocht er alleen een kleine hoeveelheid gevangen worden om van te proeven. Wij kregen als pers dus de echte primeur in de vorm van een fantastische amuse. Kreeft bereiden is zeker iets wat je aan Wouter Kik van restaurant Codium uit Goes kunt overlaten. Daarna volgde een Fruits de Mer plateau met de Oosterscheldekreeftwijn. Dit jaar een Blanc de noir uit het Ahrdal. Een witte wijn gemaakt met rode druiven en hierdoor dus een prachtig wijntje met een roze gloed.

Kreeft recept: Links de amuse van Wouter Kik van restaurant Codium

Pasta met Oosterschelde kreeft in roomsaus

Deze wijn zou dus ook uitermate geschikt zijn voor mijn eigen kreeft recept. De juiste wijn schenken bij een pasta met Oosterschelde kreeft in roomsaus is op deze manier een één tweetje! Tijdens de gangen werden een aantal prachtige flessen wijn geveild. Kunstenares Charlotte Koster uit Zierikzee beschilderde de etiketten met bladgoud en de inkt van sepia. Het thema van het etiket voor dit jaar heeft de toepasselijke naam “eb en vloed” gekregen.

De hoofdrol is weggelegd voor de kreeft

Eigenlijk niet alleen de kreeft hoor! Deze dagen in Zeeland waren fantastisch, en eens te meer is weer duidelijk gemaakt dat we een prachtig lokaal product op eigen bodem hebben liggen. Het seizoen is redelijk kort dus ik kan je zeker aanraden eens af te reizen naar deze prachtige provincie. Proef de kreeft in één van de tien restaurants, en laat Zeeland je verrassen. Bij deze wil ik dan ook iedereen bedanken die zijn bijdrage heeft geleverd aan deze twee fijne dagen. In het bijzonder wil ik nog even Nelleke Launspach, Balthasar Roessingh, en Ruurt van der Wel danken voor deze uitnodiging. Vanzelfsprekend ben ik er volgend jaar graag weer bij! Tot die tijd maak ik graag dit kreeft recept van pasta met Oosterschelde kreeft in roomsaus.

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Pasta met Oosterschelde kreeft in roomsaus

2 gedachten over “Pasta met Oosterschelde kreeft in roomsaus”

 1. Pingback: Week 13.19 weekvlog Heerlijke Happen - Heerlijke Happen

 2. Pingback: Pittige Oosterschelde kreeft ravioli - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept