De lekkerste huisgemaakte mayonaise

Huisgemaakte Mayonaise Recept – De Lekkerste Zelfgemaakte Mayo

🕒 Bereidingstijd: 20 minuten  👨‍🍳 Moeilijkheid: ★★☆☆☆

Deze huisgemaakte mayonaise smaakt zoveel beter dan uit de winkel en is verrassend makkelijk om zelf te maken! Met slechts 6 ingrediënten en 20 minuten heb je de lekkerste mayonaise ooit klaar. Heerlijk bij frietjes, op broodjes of als basis voor andere sauzen.

Oh mayo wat ben je lekker en wat wordt je veel gegeten! Vooral bij frietjes of als dressing en ook op de boterham. Nu weet ik best dat het kopen van een tube of pot mayo heel weinig kost en waarom zou je zelf gaan klooien als er zo makkelijk aan het product te komen is? Nou gewoon omdat het leuk is om te maken, en stiekem smaakt hij nog beter dan die uit de fabriek. Over smaak valt niet te twisten en daarom benoem ik mijn mayo tot het lekkerste huisgemaakte mayonaise recept.

De lekkerste huisgemaakte mayonaise
Wij Nederlanders zijn gek op een frietje met mayo.

De Wettelijke Richtlijnen voor Mayonaise

Overigens werden de richtlijnen voor wat ècht de naam “Mayonaise” mag dragen vastgelegd in de Warenwet op 24 maart 1998. Dit om te voorkomen dat allerhande variaties op de markt ook mayonaise genoemd konden worden. De regel is als volgt: ” een eetwaar bestaande uit een emulsie van het type olie in water, die ten minste 70% vet en ten minste 5% eigeel bevat.” Nou heb ik in mijn recept niet echt de percentages gemeten maar ik denk toch zeker wel dat hij de naam mayonaise mag dragen!

De lekkerste huisgemaakte mayonaise
In nog géén minuut mixen een heerlijke lobbige mayo.

Welke Olie Gebruik Je?

En zo simpel kan het zijn! Natuurlijk kun je ook zonnebloemolie gebruiken in plaats van de olijfolie. Ook het kruiden van deze mayonaise biedt tal van mogelijkheden. Door er bijvoorbeeld verse tijm of peterselie doorheen te mengen kun je een heel veelzijdig sausje maken. Bewaar hem een dag of twee in de koelkast. Omdat we geen enorme hoeveelheden maken met dit recept maar gewoon een bakje hoef je ook niet bang te zijn dat hij niet op zal raken!

Stap-voor-stap Bereiding van het recept

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

De lekkerste huisgemaakte mayonaise

Zelfgemaakte Mayonaise – Basis Recept

Romige zelfgemaakte mayonaise die veel lekkerder smaakt dan uit de winkel. Met staafmixer razendsnel klaar!

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.7 van 42 reacties
Print Pin
Beoordeel recept
Gang: Bijgerecht
Keuken: European
Trefwoord: ei, mayo, mayonaise, mosterd
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Servings: 1 bakje
Author: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 1 ei
  • 60 ml olijfolie
  • 1 el mosterd - ( Franse )
  • 2 el Griekse yoghurt
  • halve tl zout
  • 1/4 tl peper

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Neem een steelpannetje erbij en vul deze met water. Breng het water aan de kook en zodra het water kookt laat je voorzichtig het ei in het water glijden. We hebben een zacht gekookt ei nodig. Kook hem dus voor max 4 minuten.
  • Koel het ei direct af onder de koude kraan of in een bakje met ijskoud water, dit stopt het garingsproces in het ei.
  • Neem een maatbeker met hoge randen erbij. Pel het ei voorzichtig en laat het in de maatbeker vallen.
  • Voeg de mosterd en olie toe en zet je staafmixer erin. Zet hem aan en haal hem langzaam omhoog. Je zult merken dat er gelijk een romige substantie ontstaat. Beweeg de staafmixer een paar keeer op en neer zodat het ei helemaal vermengd is met de olie en de mosterd.
  • Schep de mayonaise in een kommetje en roer er de Griekse yoghurt door en breng op smaak met peper en zout.
Variatie: Vervang olijfolie door neutrale olie voor mildere smaak
Pro-tip: Begin langzaam met toevoegen olie voor beste emulsie
Nutrition Facts
Zelfgemaakte Mayonaise – Basis Recept
Amount per Serving
Calories
550
% Daily Value*
Fat
 
59
g
91
%
Saturated Fat
 
9
g
56
%
Trans Fat
 
0.02
g
Polyunsaturated Fat
 
7
g
Monounsaturated Fat
 
42
g
Cholesterol
 
164
mg
55
%
Sodium
 
75
mg
3
%
Potassium
 
69
mg
2
%
Carbohydrates
 
1
g
0
%
Fiber
 
0.1
g
0
%
Sugar
 
0.2
g
0
%
Protein
 
6
g
12
%
Vitamin A
 
240
IU
5
%
Calcium
 
29
mg
3
%
Iron
 
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

En in wat voor recepten kun je deze lekkerste huisgemaakte mayonaise nu allemaal gebruiken? Bekijk de volgende eens:

Deze huisgemaakte eiersalade met bacon.

Of bij deze gamba wrap met pittige saus.

En ook deze komkommersalade met courgette.

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » De basis » De lekkerste huisgemaakte mayonaise

4 gedachten over “Huisgemaakte Mayonaise Recept – De Lekkerste Zelfgemaakte Mayo”

  1. 4 sterren
    Neem een potje met een nauwe boden. Doe daarin het geel van één ei, volle koffielepel mosterd, peper en zout.
    Neem de olie (ik gebruik altijd Maïsolie, maar dat kan ook andere zijn) en de garde (klopper). Klop het ei en de mosterd egaal, blijf kloppen en voeg heel kleine beetjes olie toe. Als je een smeuïg geheel hebt, mag de olie wat sneller toegevoegd worden. Af en toe wat azijn toevoegen, maar altijd blijven kloppen, ook als je olie toevoegt.

4.74 from 42 votes (38 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept