Estimated reading time: 3 minuten
Oh mayo wat ben je lekker en wat wordt je veel gegeten! Vooral bij frietjes of als dressing en ook op de boterham. Nu weet ik best dat het kopen van een tube of pot mayo heel weinig kost en waarom zou je zelf gaan klooien als er zo makkelijk aan het product te komen is? Nou gewoon omdat het leuk is om te maken, en stiekem smaakt hij nog beter dan die uit de fabriek. Over smaak valt niet te twisten en daarom benoem ik mijn mayo tot het lekkerste huisgemaakte mayonaise recept.
Overigens werden de richtlijnen voor wat ècht de naam “Mayonaise” mag dragen vastgelegd in de Warenwet op 24 maart 1998. Dit om te voorkomen dat allerhande variaties op de markt ook mayonaise genoemd konden worden. De regel is als volgt: ” een eetwaar bestaande uit een emulsie van het type olie in water, die ten minste 70% vet en ten minste 5% eigeel bevat.” Nou heb ik in mijn recept niet echt de percentages gemeten maar ik denk toch zeker wel dat hij de naam mayonaise mag dragen!
De lekkerste huisgemaakte mayonaise
En zo simpel kan het zijn! Natuurlijk kun je ook zonnebloemolie gebruiken in plaats van de olijfolie. Ook het kruiden van deze mayonaise biedt tal van mogelijkheden. Door er bijvoorbeeld verse tijm of peterselie doorheen te mengen kun je een heel veelzijdig sausje maken. Bewaar hem een dag of twee in de koelkast. Omdat we geen enorme hoeveelheden maken met dit recept maar gewoon een bakje hoef je ook niet bang te zijn dat hij niet op zal raken!
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
De lekkerste huisgemaakte mayonaise
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Neem een steelpannetje erbij en vul deze met water. Breng het water aan de kook en zodra het water kookt laat je voorzichtig het ei in het water glijden. We hebben een zacht gekookt ei nodig. Kook hem dus voor max 4 minuten.
- Koel het ei direct af onder de koude kraan of in een bakje met ijskoud water, dit stopt het garingsproces in het ei.
- Neem een maatbeker met hoge randen erbij. Pel het ei voorzichtig en laat het in de maatbeker vallen.
- Voeg de mosterd en olie toe en zet je staafmixer erin. Zet hem aan en haal hem langzaam omhoog. Je zult merken dat er gelijk een romige substantie ontstaat. Beweeg de staafmixer een paar keeer op en neer zodat het ei helemaal vermengd is met de olie en de mosterd.
- Schep de mayonaise in een kommetje en roer er de Griekse yoghurt door en breng op smaak met peper en zout.
En in wat voor recepten kun je deze lekkerste huisgemaakte mayonaise nu allemaal gebruiken? Bekijk de volgende eens:
Deze huisgemaakte eiersalade met bacon.
Of bij deze gamba wrap met pittige saus.
En ook deze komkommersalade met courgette.
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
mayonaise recept
Fijn dat het ei er niet rauw doorgaat!
Neem een potje met een nauwe boden. Doe daarin het geel van één ei, volle koffielepel mosterd, peper en zout.
Neem de olie (ik gebruik altijd Maïsolie, maar dat kan ook andere zijn) en de garde (klopper). Klop het ei en de mosterd egaal, blijf kloppen en voeg heel kleine beetjes olie toe. Als je een smeuïg geheel hebt, mag de olie wat sneller toegevoegd worden. Af en toe wat azijn toevoegen, maar altijd blijven kloppen, ook als je olie toevoegt.