Zelf een potje persillade maken

Zelf een potje persillade maken

Maak zelf deze heerlijke kruidenmix die je eigenlijk overal wel bij kunt gebruiken!
Zelf een potje persillade maken

Soms begin je wel eens iets in de verkeerde volgorde. En in dit geval had ik voor jullie dit artikel helemaal aan het begin van de start van mijn blog moeten maken. Want in hoeveel recepten heb ik het wel niet over persillade? Héél veel dat is alvast het antwoord op deze vraag. En regelmatig komt ook de vraag “maar wat is dat dan die persillade”? “En waar koop ik dat dan”? Je kunt het dus kant en klaar kopen in potjes bij de kruidenafdeling. Maar als je dat stiekem per kiloprijs zou omrekenen dan kun je dat beter zelf doen! Daarom dit persillade recept. Bestel bij bijvoorbeeld een specerijenhandel alles in grootverpakking. We gaan zelf een potje persillade maken. Hoewel één potje? We maken gewoon gelijk een voorraadje.

Naar recept gaan
Maar je kunt natuurlijk ook hier mijn eigen persillade mix bestellen! Want deze is inmiddels te koop van Van Beekum specerijen.
Zelf een potje persillade maken
Altijd een potje op voorraad hebben is mijn credo.

Persillade, een klein stukje achtergrond.

Het is een Franse kruidenmix. De twee basis ingrediënten zijn peterselie en knoflook. Nu kun je een “natte” versie maken met olijfolie maar je kunt ook een droge versie maken. Daar gaat mijn voorkeur naar uit want dit strooi ik eigenlijk overal over. Deze mix in dit recept heb ik gemaakt naar hetgeen wat ik in de winkel heb gekocht en daar zitten nét wat meer kruiden en specerijen in. In Frankrijk tref je deze potjes vaak aan van het merk Ducros. Een potje van 0.43 gram kost al gauw 2,50 euro, het zelf maken is dus een interessante oplossing. Het gebruik ervan is eindeloos te noemen want je kunt het over vlees strooien, groente, ei en ga zo maar door. Ik gebruik kleine weckpotjes en afgesloten kun je het wel een jaar bewaren. Maar dat red ik hier niet hoor.

Zelf een potje persillade maken

Zelf een potje persillade maken

Maak zelf deze heerlijke kruidenmix die je eigenlijk overal wel bij kunt gebruiken!
5 van 6 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: kruidenpotje
Keuken: Frans
Trefwoord: knoflook, nootmuskaat, paprika, peper, persillade, peterselie, sjalot, zout
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 1 pot
Auteur: Francine

Benodigdheden:

 • kruiden (of weck) potjes
 • weegschaal

Ingrediënten:

 • 25 gr gedroogde sjalot
 • 15 gr zout
 • 25 gr peterselie
 • 12 gr gedroogde knoflook
 • 4 gr nootmuskaat (1 bolletje)
 • 4 gr vers gemalen peper
 • 15 gr gedroogde paprika

En zo maak je het:

 • Als je alle ingrediënten bij elkaar optelt zie je dat dit een mix is voor in totaal 100 gram. Handig om je potjes hierop in te kopen.
 • Neem voor elk kruid of specerij een kommetje en weeg de exacte hoeveelheden af. Is het énorm erg als je van iets per ongeluk net iets te veel afweegt? Nee zeker niet maar wijk er niet teveel van af anders smaakt het toch weer heel anders.
 • Mix alles in een grote kom en vul hier de potjes mee en klaar ben je!

Notities

Door bij de groothandel of online alle kruiden / specerijen in grote hoeveelheden in te kopen bespaar je jezelf een hoop geld. Als je namelijk de kiloprijs van de potjes uit de supermarkt bekijkt kom je al gauw uit op 60 euro per kilo…. 
 
Wat vind je van dit recept?
Zelf een potje persillade maken
Weeg eerst alles apart af en meng het dan in een grote kom.

Zelf een potje persillade maken

En zo kunnen jullie voortaan ook je eigen persillade maken, en kan ik wanneer ik het weer eens gebruik in een recept makkelijk verwijzen naar dit recept. Zo zie je maar beter laat dan nooit, maar soms moet je een logische volgorde aanhouden! ik ga mijn leven beteren….

Voorbeeldjes van een recept waarin ik persillade heb gebruikt? Probeer eens één van deze:

Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!
Zelf een potje persillade maken
Ik gebruik het echt zo vaak deze kruidenmix!

8 gedachten over “Zelf een potje persillade maken”

 1. Pingback: Review van Koopeenkalkoen.nl - Heerlijke Happen

 2. Pingback: Heerlijke Happen Persillade - Heerlijke Happen

  1. Hi Gerdy, vaak kun je deze kopen in potjes bij de supermarkt. In het kruidenrek, en anders even online zoeken, gewone gedroogde ui kun je ook gebruiken hoor, zelfs eventueel in poedervorm. Succes, grtjes Francine

 3. Hallo
  Ik ben vorige week op pad geweest voor gedroogde paprika en gedroogde sjalot of ui nergens te krijgen ben bij de Sligro geweest. Waar haalt u dit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept