De Paris Brest uit de keuken van Roos

De Paris Brest uit de keuken van Roos

Voor het diner van chef Danny Jansen bij mij thuis nodigde ik een aantal bloggers uit en Roos was één van de gelukkige die erbij was. Nu wilde ze niet met lege handen aankomen en vroeg of ze iets lekkers mocht bakken. Ik riep gelijk dat ik dat géén probleem vond als ik het recept maar mocht hebben! En daar had Roos gelukkig weer geen problemen mee. Roos is een hobby bakster die de lekkerste dingen uit haar oven tovert en ik kan je zeker aanraden om eens een kijkje op haar site te nemen. Hier nu voor jullie het recept voor de Paris Brest uit de keuken van Roos.

De Paris Brest uit de keuken van Roos
De Paris Brest in een dessert uit de Franse keuken, mijn favoriete keuken!

Dit heb je nodig:

Voor de soezenring :

  • 125 ml melk
  • 125 ml water
  • 5 gr zout
  • 100 gr ongezouten roomboter
  • 150 gr patentbloem
  • 5 eieren
  • amandelschaafsel als decoratie

Voor de vulling heb je nodig:

  • 500 ml slagroom
  • 100 gram verse frambozen
  • 20 gram basilicumblaadjes
  • 45 gr + 75 gr kristalsuiker
  • 50 ml water

En zo maak je het:

Verwarm eerst je oven voor op 200 graden.

Neem een steelpan erbij en verwarm hierin de melk, water, het zout, en de roomboter tot de boter helemaal gesmolten is.

Haal de pan van het vuur en voeg de bloem toe, roer het geheel goed door en zet de pan terug op het vuur.

Verwarm tot de bloem gaar is, dit duurt ongeveer 2 minuten, blijf ondertussen wel goed roeren!

Voeg nu één voor één de eieren toe aan het soezendeeg. Roer na elk ei goed door. ( LET OP: na het toevoegen van een ei splitst het deeg zich in kleine stukjes, het wordt weer een geheel als je goed blijft roeren, dit kun je ook op een lage stand doen in een keukenmachine).

De Paris Brest uit de keuken van Roos
Rozemarijn in haar keuken, druk in de weer met soesjes!
De soezen maken:

Pak een vel bakpapier erbij en teken hier een aantal cirkels op. Gebruik bijvoorbeeld een bakring hiervoor. Draai daarna het bakpapier om anders komt de inkt van de pen op je soes te zitten.

Doe het deeg in een spuitzak met een ronde spuit-tip en spuit een mooi rondje om de getekende cirkels heen. Met je vinger en een beetje water strijk je de bovenkant van de soepen mooi glad.

Als laatste strooi je wat amandelschaafsel over de ringen en dan gaan ze de oven in. Bak ze voor 15 minuutjes op 220 graden, verlaag daarna de temperatuur naar 170 graden en bak ze dan nog 25 minuutjes.

Wanneer ze klaar zijn laat ze dan in de oven afkoelen met de deur op een kier zodat het vocht kan verdampen.

De vulling voor de soezen maak je zo:

Neem een schone steelpan erbij en doe hier de 50 ml water ende 45 gram suiker in. Laat de suiker helemaal oplossen. Voeg daarna de basilicumblaadjes toe en verwarm deze voor een minuutje mee. Daarna giet je alles in een maatbeker en pureer het met een staafmixer of in je keukenmachine. Je basilicumsiroop is nu klaar.

Doe de slagroom met de 75 gram suiker in een grote kom en klop het geheel stijf.

De Paris Brest uit de keuken van Roos
Een heerlijk dessert en wat een verfijnde toevoeging die basilicumsiroop!

De Paris Brest uit de keuken van Roos

Om de soezen helemaal af te maken haal je ze uit de oven en snij je ze als een bagel horizontaal door het midden. smeer een beetje van de siroop aan de binnenkant van de soes

Doe de slagroom in een spuitzak en spuit een mooie dikke ring op de onderste helft van de soes. Leg her en der een verse framboos en druppel nog wat basilicumsiroop over de slagroom.

Dek hem af met de bovenste ring en bestrooi met een beetje poedersuiker n daarna: Heerlijk Happen!

Dank Roos voor je heerlijke soezen en het delen van je recept, ik vond het super leuk dat je erbij was!

1 gedachte over “De Paris Brest uit de keuken van Roos”

  1. Pingback: Chef aan huis: Chef Danny Jansen - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *