Oosterschelde kreeft met lamsoorkruidenboter

Oosterschelde kreeft met lamsoorkruidenboter

Geschatte leestijd: 3 minuten

Oosterschelde kreeft eten is eigenlijk alsof je een cadeautje aan het uitpakken bent. De prijs van Oosterschelde kreeft is namelijk ook niet persé heel goedkoop te noemen, en het eten ervan dus een ware traktatie. Het bereiden lijkt best heel spannend maar je hebt er gewoon een beetje bravoure voor nodig. Kreeft zelf koken vind ik wel een dingetje, gelukkig werd deze kreeft gekookt aangeleverd en hoefde ik hem dus alleen maar te bereiden. Less is more met kreeftenvlees. Ik kijk altijd uit naar het oosterschelde kreeft seizoen, want dan kan ik genieten van de heerlijke smaak van deze bijzondere schaaldieren.

Oosterschelde kreeft met lamsoorkruidenboter
Serveer met een lekkere puntzak frietjes.

Je hoeft er geen heel ingewikkeld recept mee te maken maar gewoon het voor zich laten spreken. We maken dus alléén Oosterschelde kreeft met lamsoorkruidenboter. Die lamsoorkruidenboter maken we natuurlijk zelf met verse lamsoor rechtstreeks uit Zeeland aangeleverd met deze Zeeuwse rode rakker vers uit de zee!

Oosterschelde kreeft met lamsoorkruidenboter

Zowel de kreeft als de lamsoor in dit recept heb ik gekregen van Chris, helaas door alle corona-maatregelen dit jaar is er geen feestelijke opening van het Oosterschelde kreeft seizoen geweest. Normaal is dit een prachtig event op Zeeuwse wateren met een fijne lunch met kreeft. En omdat ook de restaurants gesloten zijn is er maar beperkte afname van deze delicatesse.

Oosterschelde kreeft met lamsoorkruidenboter
Vlezig en goed gevuld, dat was deze kreeft zeker!

Ik hoop jullie geïnspireerd te hebben met dit recept, dat eenvoudig maar smaakvol is. Help de locale vissers, ondernemers uit Zeeland en bestel je eigen kreeft . Ze worden met liefde voor je verpakt in een prachtige koelbox en komen knettervers bij je thuis aan! En nu genieten van de Oosterschelde kreeft met lamsoorkruidenboter, die een heerlijk zilte en aromatische smaak geeft aan het zachte kreeftenvlees.

Heerlijk met verse lamsoor erbij.

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Oosterschelde kreeft met lamsoorkruidenboter

Oosterschelde kreeft met lamsoorkruidenboter

Een echte Zeeuwse Oosterschelde kreeft met een smaakvolle lamsoorkruidenboter.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 23 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Zeeuwse keuken
Trefwoord: kreeft, lamsoor, Oosterschelde kreeft, zeekraal
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 6 minuten
Totale tijd: 21 minuten
Porties: 2 personen
calorieën: 387kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

scherp mes
oven met grill functie

Ingrediënten:

  • 1 Oosterschelde kreeft

Voor de kruidenboter heb je nodig:

  • 1 handvol lamsoor
  • 10 takjes zeekraal
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 100 gr ongezouten roomboter
  • 6 el olijfolie
  • peper
  • chilivlokken
  • zout - voorzichtig mee zijn

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Verwarm je oven voor op 200 graden.
  • Neem de gekookte kreeft erbij en leg hem op een grote snijplank, zn staart zal gekruld zijn, deze leg je plat neer. Spreid de scharen netjes links en rechts naast de kop zodat ze niet in de weg liggen.
  • Neem een zwaar en scherp mes erbij en steek de punt in het gedeelte waar het einde van de kop zit en de staart begint. Met kracht duw je het mes in het midden van de kop naar beneden. Je halveert de kop dus precies tot je vooraan bij de ogen bent aangekomen. Herhaal dit met de staart, zo is je kreeft gehalveerd.
  • Haal het darmkanaal eruit en de maaginhoud die in de kop zit. Haal de scharen los en geef hier een paar flinke tikken op zodat ze opensplijten.
  • Leg de kreeft met het vlees naar boven op een bakblik.

De lamsoorkruidenboter maken:

  • Neem een kom erbij en prak hier de zachte roomboter in met de olijfolie tot je een zachte saus krijgt.
  • Hak de schoongemaakte lamsoor en zeekraal fijn, pers de knoflook.
  • Mix alles met de boter goed door elkaar en breng op smaak met peper, chilivlokken en eventueel wat zeezout.

De kreeft grillen

  • Schep met een lepel lekker wat van de kruidenboter op de kreeft. Zet hem in de oven en verzet de stand van je oven naar grillstand. Grill de kreeft een minuutje of 6 tot het vlees goed heet is.
  • Serveer met wat friet en de rest van de lamsoorkruidenboter.
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Ook zo gek op Zeeland en al wat het te bieden heeft zoals Oosterschelde kreeft met lamsoorkruidenboter? Check de volgende blogs maar eens:

  • En kijk nog eens deze weekvlog waar we mosselen rechtstreeks uit de zee haalden.

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

seizoen

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Oosterschelde kreeft met lamsoorkruidenboter

8 gedachten over “Oosterschelde kreeft met lamsoorkruidenboter”

  1. Pingback: Week 13.19 weekvlog Heerlijke Happen - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Mosselen met zeekraal en lamsoren - Heerlijke Happen

  3. Pingback: Kreeft met kruidenboter van de BBQ - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept