Oosterschelde kreeft met lamsoorkruidenboter

Oosterschelde kreeft met lamsoorkruidenboter

Oosterschelde kreeft eten is eigenlijk alsof je een cadeautje aan het uitpakken bent. De prijs van Oosterschelde kreeft is namelijk ook niet persé heel goedkoop te noemen, en het eten ervan dus een ware traktatie. Het bereiden lijkt best heel spannend maar je hebt er gewoon een beetje bravoure voor nodig. Kreeft zelf koken vind ik wel een dingetje, gelukkig werd deze kreeft gekookt aangeleverd en hoefde ik hem dus alleen maar te bereiden. Less is more met kreeftenvlees. Je hoeft er geen heel ingewikkeld recept mee te maken maar gewoon het voor zich laten spreken. We maken dus alléén Oosterschelde kreeft met lamsoorkruidenboter. Die lamsoorkruidenboter maken we natuurlijk zelf met verse lamsoor rechtstreeks uit Zeeland aangeleverd met deze Zeeuwse rode rakker vers uit de zee!

Oosterschelde kreeft met lamsoorkruidenboter
Serveer met een lekkere puntzak frietjes.
Oosterschelde kreeft met lamsoorkruidenboter

Oosterschelde kreeft met lamsoorkruidenboter

Een echte Zeeuwse Oosterschelde kreeft met een smaakvolle lamsoorkruidenboter.
5 van 1 stem
Afdrukken Pin Rate
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Zeeuwse keuken
Trefwoord: kreeft, lamsoor, Oosterschelde kreeft, zeekraal
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 6 minuten
Totale tijd: 21 minuten
Porties: 2 personen
Auteur: Francine

Benodigdheden:

  • scherp mes
  • oven met grill functie

Ingrediënten:

  • 1 Oosterschelde kreeft

Voor de kruidenboter heb je nodig:

  • 1 handvol lamsoor
  • 10 takjes zeekraal
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 100 gr ongezouten roomboter
  • 6 el olijfolie
  • peper
  • chilivlokken
  • eventueel zout ( voorzichtig mee zijn)

En zo maak je het:

  • Verwarm je oven voor op 200 graden.
  • Neem de gekookte kreeft erbij en leg hem op een grote snijplank, zn staart zal gekruld zijn, deze leg je plat neer. Spreid de scharen netjes links en rechts naast de kop zodat ze niet in de weg liggen.
  • Neem een zwaar en scherp mes erbij en steek de punt in het gedeelte waar het einde van de kop zit en de staart begint. Met kracht duw je het mes in het midden van de kop naar beneden. Je halveert de kop dus precies tot je vooraan bij de ogen bent aangekomen. Herhaal dit met de staart, zo is je kreeft gehalveerd.
  • Haal het darmkanaal eruit en de maaginhoud die in de kop zit. Haal de scharen los en geef hier een paar flinke tikken op zodat ze opensplijten.
  • Leg de kreeft met het vlees naar boven op een bakblik.

De lamsoorkruidenboter maken:

  • Neem een kom erbij en prak hier de zachte roomboter in met de olijfolie tot je een zachte saus krijgt.
  • Hak de schoongemaakte lamsoor en zeekraal fijn, pers de knoflook.
  • Mix alles met de boter goed door elkaar en breng op smaak met peper, chilivlokken en eventueel wat zeezout.

De kreeft grillen

  • Schep met een lepel lekker wat van de kruidenboter op de kreeft. Zet hem in de oven en verzet de stand van je oven naar grillstand. Grill de kreeft een minuutje of 6 tot het vlees goed heet is.
  • Serveer met wat friet en de rest van de lamsoorkruidenboter.
  • Heerlijk Happen!
Wat vind je van dit recept?
Oosterschelde kreeft met lamsoorkruidenboter
Vlezig en goed gevuld, dat was deze kreeft zeker!

Oosterschelde kreeft met lamsoorkruidenboter

Zowel de kreeft als de lamsoor in dit recept heb ik gekregen van Chris van Viswinkelonline.nl , helaas door alle corona-maatregelen dit jaar is er geen feestelijke opening van het Oosterschelde kreeft seizoen geweest. Normaal is dit een prachtig event op Zeeuwse wateren met een fijne lunch met kreeft. En omdat ook de restaurants gesloten zijn is er maar beperkte afname van deze delicatesse. Ik hoop jullie geïnspireerd te hebben met dit recept, help de locale vissers, ondernemers uit Zeeland en bestel je eigen kreeft bij Chris. Ze worden met liefde voor je verpakt in een prachtige koelbox en komen knettervers bij je thuis aan! En nu genieten van de Oosterschelde kreeft met lamsoorkruidenboter.

Ook zo gek op Zeeland en al wat het te bieden heeft? Check de volgende blogs maar eens:

Oosterschelde kreeft met lamsoorkruidenboter
Heerlijk met verse lamsoor erbij.
Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!

2 gedachten over “Oosterschelde kreeft met lamsoorkruidenboter”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.