Ossobuco op Milanese wijze met gremolata

Ossobuco op Milanese wijze met gremolata

Laatst plaatste ik een recept van ossobuco op geheel eigen wijze, maar er is natuurlijk ook een “originele” ossobuco. Dit is een recept wat zijn origine vindt in Milaan. Heel vaak krijg je een ossobuco geserveerd met tomatensaus maar in dit recept hoort deze eigenlijk niet thuis. Veelal hoor je er ook nog de risotto alla Milanese bij te eten maar je kunt ook een lekker stuk grof brood erbij serveren. Geen ingewikkeld recept deze ossobuco op Milanese wijze met gremolata, het heeft alleen wat tijd nodig. Gestoofd vlees vraagt nou eenmaal om veel liefde en dat zet je niet binnen een half uurtje op tafel.

Ossobuco op Milanese wijze met gremolata
Een heerlijk stoofgerecht.

Dit heb je nodig:

  • kalfsschenkels van goede kwaliteit ( 1 schenkel pp is ruim )
  • 1/2 liter witte wijn
  • 1/2 liter huisgemaakte bouillon
  • 1 grote witte ui
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 winter wortel
  • olijfolie
  • roomboter
  • bloem
  • zout/peper

Voor de gemolata heb je nodig:

  • 2 tenen knoflook
  • de schil van 1 biologische (onbespoten) citroen
  • 6 takjes verse plate peterselie

En zo maak je het:

Zoals ik al in het andere recept schreef is het heel belangrijk om voor kwaliteit te kiezen. Hierdoor is dit geen goedkoop recept, maar zeker wel de moeite waard om hier voor te kiezen.

We beginnen met de groenten, schrap de wortel schoon en snij de bleekselderij en ui in kleine stukjes.

Ossobuco op Milanese wijze met gremolata
Haal de schenkels eerst door de bloem met zout en peper.

Neem de schenkels erbij en haal deze door een schaal gevuld met bloem. Je kunt de bloem al wat op smaak brengen door hier zout en peper doorheen te doen.

Neem een koekenpan met een hoge rand erbij en doe hier eerst een laagje olijfolie in. Verhit de olie en voeg daarna de roomboter toe. Bak de schenkels aan beide zijdes mooi goudbruin en leg ze op een bordje apart. Daarna kun je in het vet de groenten fruiten. Leg dan de schenkels in de pan erbij.

Ossobuco op Milanese wijze met gremolata
Zorg dat het merg in het bot blijft zitten tijdens het draaien.

De schenkels stoven

Blus dus schenkels niet met koude wijn af! Verwarm de wijn in een pannetje. Schenk deze dan bij het vlees en groente. Laat het heel even inkoken, daarna voeg je de (warme) bouillon toe. Laat daarna het vlees sudderen voor twee uur tot het lekker zacht is. Je kunt het vlees draaien maar zorg er wel voor dat het merg in het bot blijft zitten.

De gremolata maken

Tijdens het stoven maak je de gremolata, dit is een heerlijk geurend kruidenmengsel wat je serveert bij de ossobuco. Doe alle ingrediënten van de gremolata in een keukenmachine en meng alles tot een korrelig mengsel. ( de schil moet je voorzichtig met een mesje van de citroen snijden deze kun je daarna nog gewoon persen)

Ossobuco op Milanese wijze met gremolata
Heerlijk met een lekker glaasje wijn erbij genieten!

Ossobuco op Milanese wijze met gremolata

En dan is hij klaar je echte originele ossobuco op Milanese wijze. Serveer met de gremolata erop en een heerlijke risotto of een fijn stuk oerbrood: Heerlijk Happen

2 gedachten over “Ossobuco op Milanese wijze met gremolata”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *