Geschatte leestijd: 4 minuten
Hoewel ik dol ben op pizza, zal je me niet snel een pizza Hawaï zien bestellen. Ik ben namelijk een groot fan van de klassieke margherita pizza en blijf daar altijd bij. Maar als het gaat om tosti’s, dan ben ik dol op de combinatie van kaas, ham en ananas. Het is gewoon een perfecte combinatie van smaken die goed samen gaan. Toen ik erover nadacht, leek het me leuk om een versie te maken zonder brood. Natuurlijk kun je er een lekker stukje stokbrood bij serveren om het vlees op te leggen, maar wij hebben het simpel gehouden en er gewoon een frisse salade bij geserveerd. Hierdoor hebben we het een beetje low-carb gehouden, maar toch volop kunnen genieten van dit heerlijke gerecht. Hier is dan het recept voor een boterzacht Hawaï hammetje Je begint met het braden van de beenham en voegt daarna heerlijke kruiden toe om het op smaak te brengen.
Een boterzacht Hawaï hammetje
Voor een beetje context en geschiedenis, laten we het hebben over de oorsprong van de pizza Hawaï en de tosti Hawaï. De pizza Hawaï is bedacht door een Griekse man genaamd Sam Panopoulos, die samen met zijn broers een restaurant in Ontario, Canada runde. Geïnspireerd door de zoet-zure smaken in de Chinese keuken, bedacht hij in de jaren ’60 de pizza Hawaï. De pizza is belegd met tomatensaus, kaas, ham en ananas, een combinatie die niet door iedereen gewaardeerd wordt.
Interessant genoeg bedacht de Duitse tv-kok Clemens Wilmenrod al in 1955 een tosti met ham en ananas, lang voordat de pizza Hawaï werd bedacht. Dit zorgt voor de vraag wie er nu eigenlijk als eerste was met dit idee en wanneer dit precies is vastgelegd. Het is dus een beetje de kip-en-ei-situatie.
Hoewel de pizza Hawaï en de tosti Hawaï geliefd zijn bij sommige mensen, zijn er zeker ook tegenstanders van deze bekende gerechten. Sommige mensen smullen ervan, terwijl anderen het gerecht nog nèt niet in de prullenbak gooien. Hoe dan ook, het blijft een interessant verhaal achter twee populaire gerechten.
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Een boterzacht Hawaï hammetje
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 1 beenham
- 1 verse ananas - (uit het verscchap bij de supermarkt)
- 100 gr cheddar kaas geraspt
- 3 el agavesiroop
- 1 el grove korrel mosterd
- 1 el gele mosterd
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Verwarm je oven voor op 175 graden ( reken 10 min in de oven per 100 gram vlees)
- Snijd de ham bovenop kruislings in.
- Neem een kommetje ebij en doe hier de agave siroop, en de twee soorten mosterd in. Schenk het sap van de verse ananas erbij. Mix het geheel tot een gladde marinade en smeer er de hele ham mee in.
- Leg de ham in een ovenschaal laat hem bakken in de oven en bedruip zo nu en dan met het vocht in de ovenschaal.
- De laatste 10 minuten strooi je de cheddarkaas op de ham en laat je de kaas helemaal om de ham heen smelten.
- Snijd de ananas in kleine stukjes en leg deze op een serveerschaal.
- Als de ham gaar is haal je hem uit de oven en leg je hem op de stukjes ananas. Laat even rusten en snijd dan met een scherp mes in mooie dunne plakken.
- Heerlijk Happen!
Super lekker dit hammetje, ik heb nog meer fijne recepten voor je op de site, kijk bijvoorbeeld eens naar deze:
Dit Gent’s beenhammetje met mosterd.
Of deze beenham uit de oven.
En dit lekkere stuk beenham met een zuurkoolquiche.
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
beenham braden Een boterzacht Hawaï hammetje kruiden
Altijd lekker zo’n hammetje.
Heerlijke ham