Appeltjes hachee met rode kool

Appeltjes hachee met rode kool

Appeltjes hachee met rode kool

Wintertijd een uitstekende tijd voor stoofvlees. En natuurlijk kennen we allemaal hachee. Een parel uit de Hollandsche keuken. Eigenlijk zijn veel stoofgerechten ontstaan uit de tijd dat vlees erg duur was en niet altijd voorradig was. En de mooiste stukken vlees alleen maar door de adel werden gegeten. Door zoet of zure vloeistoffen aan het vlees toe toevoegen werd het mindere stuk vlees malser en zeker als je het dan ook nog eens een aantal uur laat stoven. Deze appeltjes hachee met rode kool heb ik ook een uur of vier laten stoven. Het vlees was daardoor dus ook boterzacht en heerlijk gekruid door alle specerijen die ik erin verwerkt heb.

Voor 4 personen heb je nodig:

  • 1 kilo hachee vlees ( ribstukken mag ook)
  • 12 vastkokende aardappels
  • 50 gram roomboter
  • 2 eetlepels bloemAppeltjes hachee met rode kool
  • scheutje azijn
  • 1 runderbouillonblokje
  • 6 grote uien
  • 2 laurier blaadjes
  • 3 kruidnagels
  • 4 jeneverbessen
  • 2 tenen knoflook
  • zout/peper
  • 2 appels

Voor de rode kool:

  • halve rode kool
  • 25 gram boter
  • 1 kaneelstokje
  • 2 kruidnagels
  • 100 ml bessensap
  • 1 rode ui

En zo maak je het:

-Pel eerst alle uien en snij deze vervolgens in grove stukken.

-Neem een stoofpan erbij en smelt hierin de boter. Zorg dat je vlees op kamertemperatuur is. Doe het vlees in de pan en bak het tot het een mooie bruine kleur heeft. Strooi er dan het zout, de peper en de bloem overheen en roer dit even door. Kieper dan alle uien erin en bak deze even een paar minuten mee. Verkruimel de boulliontablet erboven en blus het af met 500 ml lauwwarm water. Zorg dat het vlees helemaal onder staat.Appeltjes hachee met rode kool

-Neem alle specerijen erbij en voeg deze toe aan de hachee en ook de azijn, je kunt in sommige reform winkels van die theezakjes kopen waarin je de kruiden kunt doen zodat ze bij elkaar blijven. Dan hoef je op het einde niet alles eruit te vissen.

-Breng het geheel aan de kook en zet vervolgens de pan op een stoofpitje met het deksel schuin op de pan. Ik heb het vlees ruim vier uur laten staan en daardoor was het super mals.

De rode kool:

-Net voor het laatste uur stoven begint maak je de rode kool. Snij de kern uit de kool weg en vervolgens snij/hak je de kool in fijne stukjes. Snipper de rode ui.

-Neem een pan met dikke bodem erbij en doe hierin de boter, fruit hier de ui in aan en voeg dan de kool, de kruidnagels, en het bessensap toe. Roer het geheel goed door elkaar en verhit het geheel goed. Daarna kan ook deze pan op een stoof pitje en laat het geheel rustig gaar stoven.

-Twintig minuten voor het einde kook je de aardappels gaar en schil je de appels en snij je deze in kleine blokjes. Voeg deze aan het vlees toe en laat ze het laatste stukje even meestoven.

-Haal ten slotte alle specerijen uit de pannen.

Appeltjes hachee met rode kool

Pak dan de borden erbij en serveer het geheel en : Heerlijk happen!

 

 

1 gedachte over “Appeltjes hachee met rode kool”

  1. Pingback: Stoofpeertjes in likeur - Heerlijke Happen |Foodblog|

Reacties zijn gesloten.