Venkelsalade met bloedsinaasappel

Venkelsalade met bloedsinaasappel

Had ik het pasgeleden met jullie nog over het eten van venkel, en het feit dat ik er maar weinig recepten van voorbij zie komen. Aan dus slag dus met deze groente. Ik maakte er deze kleurrijke venkelsalade met bloedsinaasappel mee. De tekening van de bloedsinaasappel geeft een feestelijke touch aan het gerecht. Helaas zijn deze maar een beperkt aantal maanden te verkrijgen dus mochten ze niet voorhanden zijn kun je altijd nog kiezen voor een andere citrusvrucht. Het zou namelijk ook heel goed kunnen met een gele grapefruit of een sappige minneola. Maak je kleine schaaltjes dan zou je het ook prima als een voorgerecht kunnen serveren bij een fijn diner.

Venkelsalade met bloedsinaasappel
Kijk toch eens hoe prachtig die sinaasappel!
Venkelsalade met bloedsinaasappel

Venkelsalade met bloedsinaasappel

Francine
Een kleurrijke salade met volop smaak.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 10 min
Gang Bijgerecht
Keuken European
Porties 4 personen

Equipment

  • koekenpan

Ingrediënten
  

  • 3 bloedsinaasappels
  • 1 grote venkel
  • 1 rode ui
  • 100 gr gerookte spekjes
  • 1 avocado
  • maanzaadpitjes
  • gezouten amandelen

Instructies
 

  • Neem de koekenpan erbij en bak hier de spekjes krokant in. Giet het vet in een bakje ( wat je later kunt gebruiken of weggooien) laat een klein beetje in de pan zitten.
  • Snijd de venkel in smalle reepjes en bak deze op lage temperatuur in de pan met het overgebleven vet tot ze een beetje zacht beginnen te worden. We bakken op laag vuur omdat je niet wilt dat ze te bruin kleuren. Dit kan dus een kwartiertje duren voor ze echt lekker zacht worden.
  • Snijd de schil van de bloedsinaasappels en daarna in mooie plakken. Leg ze op een schaal.
  • Snijd de avocado in mooie dunne plakjes. Halveer de rode ui en snijd deze in flinter dunne plakjes.
  • Voeg alles toe aan de schaal met de bloedsinaasappelschijfjes en maak hem mooi op. Maak af met de maanzaadpitjes en de gezouten amandelen.
  • Heerlijk Happen!

Notities

Omdat de sinaasappels vrij sappig zijn heb ik verder geen dressing gemaakt bij deze salade. 
Je kunt als je de venkel met een mandoline schaaft ook gewoon rauw eten. 
Trefwoord avocado, bloedsinaasappel, venkel
Venkelsalade met bloedsinaasappel
Lekker met de avocado, spekjes en het sappige van de bloedsinaasappel, geen dressing nodig.

Venkelsalade met bloedsinaasappel

Een vrucht met een groot geheim…. Want tot op heden is er eigenlijk nog steeds niets bekend over het feit waarom hij zo rood kleurt vanbinnen. Een leuke cadeautje van de natuur aan ons dus. Rond 1850 voor het eerst ontstaan in het Middellandse zeegebied. Er zijn grofweg twee soorten de benoemen, de halfbloed en de volbloed. De halfbloed heeft een vrijwel oranje/gele schil en het vruchtvlees heeft soms mooie rode stippen/stukjes. De volbloed heeft een rode schil en het vruchtvlees is echt bloedrood. Helaas dus ook maar een beperkte tijd leverbaar, reken van ongeveer december tot en met maart. Als je ze dus wilt eten moet je ze zeker niet vergeten te kopen.

Salades? Ik ben er fan van! Hier nog een paar lekkere ideetjes voor je:

Venkelsalade met bloedsinaasappel
De venkel bakken we kort, maar geschaafd zou je hem ook rauw kunnen eten.
Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!

3 gedachten over “Venkelsalade met bloedsinaasappel”

  1. Pingback: Venkelsalade met mosterdvinaigrette - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Maanzaad citroen Madeleines - Heerlijke Happen

  3. Pingback: Frisse tuinboon salade met postelein - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *