Een boterzacht Hawaï hammetje

Een smaakvol hammetje met die klassieke Hawaii-smaak.

Een pizza Hawaï zal je mij niet snel zien bestellen. Ik ben een margarhita-meisje all the way! Een tosti Hawaï daarentegen vind ik dan wel weer lekker. De combi kaas, ham, ananas past gewoon heel goed bij elkaar. En zo bedacht ik dat het misschien wel leuk zou zijn om eens een versie zonder brood te maken. Natúúrlijk kun je er een fijn stukje stokbrood bij serveren om daar dan het vlees op te leggen, maar wij aten het gewoon met een lekkere salade erbij. Zo hebben we het een beetje low-carb gehouden maar toch volop kunnen genieten. Hier dus het recept voor een boterzacht Hawaï hammetje.

Een boterzacht Hawaï hammetje
Met verse ananas en een flinke laag gesmolten cheddar kaas.

Een boterzacht Hawaï hammetje

Een smaakvol hammetje met die klassieke Hawaii-smaak.
5 van 3 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: European
Trefwoord: ananas, beenham, cheddar, ham
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 55 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Francine

Benodigdheden:

  • oven

Ingrediënten:

  • 1 beenham
  • 1 verse ananas (uit het verscchap bij de supermarkt)
  • 100 gr cheddar kaas geraspt
  • 3 el agavesiroop
  • 1 el grove korrel mosterd
  • 1 el gele mosterd

En zo maak je het:

  • Verwarm je oven voor op 175 graden ( reken 10 min in de oven per 100 gram vlees)
  • Snijd de ham bovenop kruislings in.
  • Neem een kommetje ebij en doe hier de agave siroop, en de twee soorten mosterd in. Schenk het sap van de verse ananas erbij. Mix het geheel tot een gladde marinade en smeer er de hele ham mee in.
  • Leg de ham in een ovenschaal laat hem bakken in de oven en bedruip zo nu en dan met het vocht in de ovenschaal.
  • De laatste 10 minuten strooi je de cheddarkaas op de ham en laat je de kaas helemaal om de ham heen smelten.
  • Snijd de ananas in kleine stukjes en leg deze op een serveerschaal.
  • Als de ham gaar is haal je hem uit de oven en leg je hem op de stukjes ananas. Laat even rusten en snijd dan met een scherp mes in mooie dunne plakken.
  • Heerlijk Happen!
Wat vind je van dit recept?
Een boterzacht Hawaï hammetje
Het hammetje kruislings ingesneden zodat de smaken goed in het vlees kunnen trekken.

Een boterzacht Hawaï hammetje

Even een klein stukje geschiedenis want wie verzon nou die pizza Hawaii en de tosti Hawaii? De pizza staat op naam van een Griek (!) genaamd Sam Panopoulos die met zijn broers een restaurant had in Ontario Canada. Geïnspireerd door de Chinese keuken waar zoet/zuur helemaal niet ongewoon is maakte hij ergens in de jaren ’60 de eerste pizza Hawaii. Echter in 1955 bedacht de Duitse tv-kok Clemens Wilmenrod al een toast met ham en ananas. Weer een beetje de kip of het ei situatie dus… Wie was er nou eerder met dit idee en wanneer is het voor het echt vastgelegd? Hoe het ook zij, er zijn heel wat voor- maar zeker ook tegenstanders van de bekende pizza. De ene smult ervan de ander gooit hem nog nèt niet in de prullenbak.

Super lekker dit hammetje, ik heb nog meer fijne recepten voor je op de site, kijk bijvoorbeeld eens naar deze:

Een boterzacht Hawaï hammetje
Een simpel maar zeker erg smaakvol gerechtje.
Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept