Gent's beenhammetje met mosterd

Gent’s beenhammetje met mosterd

Gek op mosterd. Dat ben ik al zolang ik het me kan herinneren. Flinke lepel bij de boerenkool met worst erbij, op een schaaltje bij een blokje kaas, een eetlepel in een stoofpot erbij. Eigenlijk zou ik het zelf ook ook moeten proberen te maken. Maar er is zoveel lekkere mosterd te koop overal. Het is een typisch Europees product hoewel de Romeinen, de Egyptenaren en de oude Grieken het ook gebruikten. Waarom heet dit recept dan een Gent’s beenhammetje met mosterd? Wel, ik kocht de mosterd tijdens mijn bezoek aan Gent.

Belgen en mosterd

Als je in wikipedia of google het woord Belg en mosterd intikt krijg je eigenlijk maar één naam die echt eruit springt. Tierenteyn-Verlent, een bedrijf wat ooit begonnen is als familiebedrijf en wat heel wat historie kent. Tijdens mijn bezoek aan Gent moest ik dan ook natuurlijk hier een stop maken en een mooi keramieken potje kopen. De mosterd is wat dunner en vloeibaarder dan je gewend bent van mosterd. En hij is behoorlijk pittig!

Gent's beenhammetje met mosterd
Het leuke potje op de achtergrond.

Een recept maken

Dan heb je dus (de zoveelste) pot mosterd gekocht maar dan moet je hem natuurlijk ook wel gaan gebruiken! En omdat hij zo pittig is en dus flink veel smaak kan geven aan bijvoorbeeld een lekker stukje beenham kwam ik op het idee om een Gent’s beenhammetje met mosterd te maken. De beenham komt gewoon van de slager hier in Nederland. Dus echt alleen de mosterd in dit recept is uit Gent. Maar wellicht weet ik onze zuiderburen te inspireren en wordt dit een echte Gentse klassieker ( een mens mag dromen hè)

Dit heb je nodig:

  • een naturel beenham van de keurslager
  • vers gemalen peper
  • 2 flinke theelepels mosterd van Tierenteyn-Verlent
  • 1 el fijn gehakte tijmblaadjes

En zo maak je het:

Gent's beenhammetje met mosterd
Een lekker laagje mosterd op de ham gemasseerd.

-Verwarm je oven voor op 175 graden.

-Neem de beenham erbij en bestrooi hem met wat peper en zout. Zorg dat de ham op kamertemperatuur is. Vervolgens smeer je aan beide zijdes een flinke theelepel met de mosterd en masseer je dat in het vlees.

-Hak met een scherp mes de tijmblaadjes fijn en strooi deze aan beide zijdes op de ham. Leg hem dan in een ovenschaal en bak de ham 45 minuutjes in de oven.

Gent’s beenhammetje met mosterd

En zie daar, het Gent’s beenhammetje! Haal hem uit de schaal en laat hem heel even rusten. Snij daarna met een scherp mes in mooie plakken en serveer bij een lekkere zuurkoolschotel of een stamppot van pastinaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *