Een kerstklassieker cranberrysaus

Een kerstklassieker cranberrysaus

Een nieuwe traditie met een kerstklassieker cranberrysaus van Heerlijke Happen.
Een kerstklassieker cranberrysaus

De kerstperiode is vaak een periode waarin we terugkijken op het afgelopen jaar en een moment van reflectie. Waar zijn we dankbaar voor en hoe gelukkig kunnen we ons prijzen dat we aan een prachtige tafel samen kunnen genieten van lekker eten. Maar ook is dit een moment waarin vaak de gedachtes uitgaan naar de mensen die er niet meer zijn. De mensen met wie we graag nog één keer het glas hadden willen heffen. Dit recept had het recept van mijn vader moeten zijn. Al sinds ik me kan herinneren maakte hij een lekker kannetje cranberrysaus met de kerst. Hij en ik zijn beide dol op dit zoet-zure goedje en vaak schepte ik extra véél op mijn bord. Wat hád ik graag hier zijn recept met jullie willen delen, maar helaas heb ik niet meer de kans gehad het hem te vragen. Want ja soms denk je dat komt nog wel, och ik vraag het hem nog wel een keer. Tot dat ineens niet meer kan. Ik kan er alleen maar met weemoed aan terug denken en mijn eigen traditie starten met een kerstklassieker cranberrysaus van Heerlijke Happen…

Een kerstklassieker cranberrysaus
Dol op dit mooie rode sausje!
Een kerstklassieker cranberrysaus

cranberrysaus

Een nieuwe traditie met een kerstklassieker cranberrysaus van Heerlijke Happen.
5 van 5 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: saus
Keuken: European
Trefwoord: cranberry, kaneel, sinaasappelsap, steranijs
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 1 sauskom
Auteur: Francine

Benodigdheden:

sauspannetje

Ingrediënten: 

  • 340 gr cranberry's
  • 4 sinaasappels
  • 150 gr kristalsuiker
  • 1 steranijs
  • 1 kaneelstokje
  • evt water om aan te lengen
Zet alles op je lijst +

En zo maak je het:

  • Pers de sinaasappels uit en giet het sap in een sauspan.
  • Weeg de suiker af en voeg ook deze toe aan de pan.
  • Voeg ook de cranberry's, de steranijs en het kaneelstokje toe en breng het geheel aan de kook. Laat rustig pruttelen tot alle bessen "geplopt" zijn.
  • Hierna laat je op een sudderplaatje een minuutje of 20 de saus zachtjes koken. Wordt hij te dik leng hem dan een beetje aan met water. de saus wordt namelijk vrij snel dik.
Je kunt deze saus prima bewaren als er wat overblijft. Doe dat in de koelkast. Als je hem weer opwarmt kun je heel gemakkelijk een beetje water toevoegen om hem weer vloeibaar te krijgen. 
Je kunt ook een heerlijke volwassen versie maken door bijvoorbeeld een beetje rode port toe te voegen. 
 
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!
Een kerstklassieker cranberrysaus
Prima te bewaren in de koelkast.

Een kerstklassieker cranberrysaus

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat deze kleine rode besjes heel gezond zijn. Veelal wordt er gezegd dat je het sap moet drinken om een blaasontsteking te voorkomen. Overigens is dat niet onomstotelijk bewezen, maar kwaad kan het ook niet. Wel met mate trouwens want deze kleine besjes bevatten veel oxaalzuur. En deze kunnen bij mensen die daar gevoelig voor zijn juist weer nierstenen bevorderen. In een saus als deze met flink wat suiker erin kunnen we niet perse meer spreken van een hele gezonde saus, maar lekker is hij wel en bij mij roept hij dus veel mooie en fijne herinneringen op.

Hou jij ook zo van echte Kerstklassiekers zoals Een kerstklassieker cranberrysaus? Ik heb er nog een paar voor je:

Een kerstklassieker cranberrysaus
Alleen de kleur al, zo mooi.
Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!

1 gedachte over “Een kerstklassieker cranberrysaus”

  1. Pingback: Kerstklassieker stoofpeertjes met een twist - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept