Francine bij Be Lojaal

Francine bij Be Lojaal in Wijk en Aalburg

Geschatte leestijd: 6 minuten

Francine bij Be Lojaal

Verse groenten, je haalt ze vaak in de supermarkt. Tegenwoordig worden er steeds meer biologische groenten aangeboden. Dat spreekt iedereen wel aan, verse onbespoten groenten van het land. Toch is er nog een optie en daar zijn door heel het land genoeg initiatieven voor. Gelijk vers van het land bij de producent zelf je groenten halen. Dit doe ik zelf ook bij Be Lojaal. Een kleinschalige kweker die wanneer hij het niet in zijn winkeltje heeft liggen, het vers voor je van het land snijdt! Deze Francine bij Be Lojaal.

Over Leo:

Francine bij Be Lojaal

Als geboren Westlander zit het kweken eigenlijk bij Leo in het bloed. Hij doorloopt de lage,middel, en hoge tuinbouwschool. Hier leert hij de fijne kneepjes van het vak. Hoe moet hij de beste groenten kweken, wat daar allemaal bij komt kijken en hoe dit in zijn werk gaat. Na de tuinbouwschool gaat Leo aan het werk in de kassen. Zijn ouders zijn zelf geen tuinders dus er valt geen tuinbouw bedrijf over te nemen. Na verschillende banen komt Leo in Andel terecht waar hij 7 jaar lang de bedrijfsleider in een kas is, maar de droom om echt iets zelf te verbouwen blijft. Wanneer hij hoort van een mogelijkheid om een tuin over te nemen van iemand, en hier zijn eigen groenten te kunnen gaan kweken twijfelt hij geen moment.

Be Lojaal:

Inmiddels al weer 4 seizoenen geleden start Be Lojaal in Wijk en Aalburg. Samen met zijn broer Jan die vooral op de achtergrond de administratie regelt gaan ze van start. De tuin ligt mooi verscholen in een rustige woonwijk de Kerkverrreweide. De appel en perenbomen die er staan zijn al ruim vijftig jaar oud. De eigenaar van de grond wil graag dat deze ook blijven staan en dat het geen bouwgrond wordt. Leo weet gelijk al zeker dat hij hier een biologische kweekgrond wil opzetten. Hij heeft zijn eigen ideeën en principes van verbouwen en daar wil hij zich graag aan vast houden. Het bedrijf moest daardoor nog wel gecertificeerd gaan worden om biologische te mogen gaan kweken.

Biologisch verbouwen:

Je groenten biologisch verbouwen is een heel ander verhaal dan in de kassen werken of op de enorme akkers die om de haverklap bespoten worden. De regels zijn streng en er wordt vaak gecontroleerd of men zich aan deze regels houd. Dit door steekproeven en jaarlijkse controles van de groenten en het fruit en de akker. Zo kan er niet elk jaar hetzelfde gewas op een bepaald stuk grond verbouwd worden maar moet er doorgeschoven worden. Op de grond van Leo vind je onkruid en slakken en andere beestjes die in principe vrij spel hebben. Wel mag hij biologische bestrijdingsmiddelen gebruiken tegen parasieten en schimmels. Het hele proces om een certificaat te bemachtigen duurde 2 jaar. Toch zijn de groenten van Leo niet veel duurder, en soms zelfs goedkoper dan de bio-groenten in de supermarkt.

De groenten:

Francine bij: Be Lojaal

In principe vind je bijna alle groenten bij Leo, maar wel seizoens gebonden. Het jaar rond levert hij vers van de grond. Ook vindt hij het leuk om te expirimenteren met verschillende soorten groenten die niet perse van Hollandse grond komen. Op het moment is de bataat daar één van. De wel bekende zoete aardappel die normaal in veel warmere klimaten groeit. In de kweekkas staan de kratten vol met kleine plantjes die zelf vanaf het zaadje gekweekt zijn. Ook vind je hier de vergeten groenten zoals: snijbiet, pastinaak en zuring. De prachtige boomgaard staat vol met appel- en perenbomen en ook heeft hij een groot gedeelte waar er aardbeien gekweekt worden. Een flinke hoeveelheid soorten groenten dus.

De verkoop:

Bij de groenten tuin staat een kleine bouwkeet die is omgebouwd tot winkeltje. Hier staan de groenten uitgestald en voor de wat meer tropische vruchten en groenten zorgt Leo dat hij deze zelf inkoopt. Hierdoor heeft hij een compleet aanbod. Bijna de hele week kun je terecht om de groenten in te kopen. Wanneer er druk in de tuin gewerkt wordt klingel je de bel en komt er iemand aan om je te helpen. Kun je iets niet in de winkel vinden dan loop je gewoon mee de tuin in en wordt het vers van het land voor je afgesneden. Twee keer per week staat Be Lojaal op de markt. Op zaterdag in Almere bij de Nobelhorst. En op donderdag bij de biomarkt in Roosendaal.

Sociaal en educatie:

Omdat de tuin van Be Lojaal in een woonlijk ligt betrekt Leo graag de bewoners en toeristen die de regio bezoeken bij de groentetuin. Hier zijn tafels en stoelen geplaatst en kan men genieten van de rust en de tuin. Je kunt er zelfs een vers geperst fruitsapje drinken. En wanneer je interesse hebt in het hoe en het wat met kweken, neemt hij de tijd voor je om uit te leggen wat er allemaal gebeurt en welke groenten waar op het land staan. Ook voor scholen is er de mogelijkheid om met de kinderen te komen kijken. Zo kunnen de kinderen leren dat de groenten toch echt van het land komen en niet alleen maar uit een zakje in de supermarkt… Ook is er ruimte voor stageplekken voor studenten van de landbouwschool. Zo leren de kinderen zelf de tuin te onderhouden en het kweken.

 Francine bij Be Lojaal

Tijdens mijn bezoekje aan Be Lojaal werkte gelukkig de zon goed mee zodat ik nog wat leuke filmpjes heb kunnen maken. Ik kreeg van Leo wat groenten en eetbare bloemen mee. Met deze groenten ga ik lekker aan de slag en de recepten verschijnen binnenkort op de website natuurlijk. Woon je in de buurt kan ik alleen maar aanraden om je groenten zo vers mogelijk bij Leo te kopen en anders wel op één van de twee markten waar hij staat.

Meer artikelen lezen zoals Francine bij Be Lojaal? Lees dat deze

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Francine bij » Francine bij Be Lojaal in Wijk en Aalburg

6 gedachten over “Francine bij Be Lojaal in Wijk en Aalburg”

  1. Pingback: Week 23 weekvlog Heerlijke Happen - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Gebakken tarbot met zeekraal pesto - Heerlijke Happen

  3. Pingback: Staartstuk met rode wijn bramensaus - Heerlijke Happen

  4. Pingback: Huisgemaakt druivensap van eigen druiven - Heerlijke Happen

  5. Pingback: Mijn verblijf bij Maison Charlotte - Heerlijke Happen

Reacties zijn gesloten.