Francine bij Suzies Cheesestories

Francine bij Suzies Cheesestories

Voor mijn rubriek “Francine Bij” vind ik het heel erg leuk om op bezoek te gaan bij kleine ondernemers met een gróte passie. En zo kwam het dat ik via Instagram bij Suus terecht kwam. Daar volgden we elkaar al een tijdje en “liken” we elkaars foto’s. Ik benaderde Suus met een privé berichtje of ze interesse had om haar verhaal aan mij te vertellen. Dat was direct een dikke duim omhoog en een enthousiaste Ja! Niets leuker dan de verhalen van gepassioneerde mensen te horen en deze met jullie te delen. Dus daarom nu Francine bij Suzies Cheesestories zodat ik jullie háár verhaal kan vertellen.

De jeugd van Suus

francine bij Suzies cheesestories

Suus wordt geboren in 1980 en groeit op in het kleine plaatsje Den Dolder. Ze is de oudste van drie kinderen. Onder haar nog twee broertjes. Ze heeft daar en onbezorgde jeugd en doordat ze net als ik een vroege leerlinge was heeft ze op haar 16e al haar Havo diploma op zak. Omdat het verder plannen van je leven op die leeftijd nogal moeilijk is heeft Suus nog geen grootse plannen of carrière voor ogen. Ze gaat naar Schoevers en behaald daar de diploma’s om secretaresse te worden. Vol enthousiasme gaat ze aan de slag bij een Vastgoed bedrijf. En daar werkt ze zich langzaam omhoog tot directie-secretaresse. Wanneer ik haar vraag wanneer ze haar man heeft leren kennen moet ze lachen.

Ze vertelt me dat hij wel een béétje ouder is dan dat zij is. ( Ze schelen 11 jaar) En dat ze getrouwd is met haar jeugdliefde want ze gaan al met elkaar sinds dat Suus 16 was! Echte “highschool sweethearts” ! En om het plaatje compleet te maken krijgen ze samen 3 jongens waarvan de eerste al op haar 23e.

De start van de Kaaszaak

francine bij Suzies cheesestories

Joey , Engelsman van origine en Suus hebben net als vele andere Nederlanders beide een goede baan, werken hard en voeden hun kindjes op. Maar ergens kriebelt het wel en op vakantie in Frankrijk onder het genot van die lekkere Franse kaasjes hebben ze het met elkaar erover. Hoe leuk zou het zijn om te vertrekken of om een eigen zaak te hebben?

En wanneer het winkelcentrum Castellum in Houten gebouwd wordt krijgen deze kriebels wat vorm. Suus ziet een briefje van de gemeente dat er nog ondernemers gezocht worden en dan bij voorkeur een kaashandel. De twee kijken elkaar aan en besluiten: Hopla dit gaan wij doen! Na een hoop rekenwerk en een goed bedrijfsplan stappen ze de bank binnen en met een bedrijf weer naar buiten. Alles loopt in een stroomversnelling en Suus en Joey gaan naast hun baan stage lopen bij een andere kaaszaak in Amersfoort. Spannende en zware tijden voor een jong gezin met 3 kids.

Francine bij Suzies Cheesestories 2 november 2011

Dat is de datum waarop de zaak geopend wordt in Houten. en zo als elke ondernemer zal weten is het de eerste jaren zoeken naar de juiste klanten en de juiste formule voor het bedrijf. Suus en Joey leren hun vaste klanten goed kennen en zorgen dat ze kunnen leveren wat de klanten van hun vragen. De zaak is zo ingericht dat er direct contact is. Geen toonbank waar de kaas achter gesneden wordt maar een open plan.

Een ruimte waarin Suus je meeneemt en je alle kaas laat proeven en je zintuigen aan het werk zet. Maar ook de plek waar ze je de verhalen van de kaas vertelt. Elke kaas heeft zijn eigen historie en soms een romantisch verhaal. Ze laat me verschillende kazen proeven en weet mij nog te verrassen.

Kaas kennis

francine bij Suzies cheesestories

Wanneer ik Suus vraag hoe ze al deze kennis heeft vergaard vertelt ze me dat ze daar verschillende cursussen voor heeft gevolgd. Beide hebben verschillende cursussen gedaan op gebied van wijn en kaas om zo de klanten een compleet verhaal te kunnen bieden. Ook is ze gek op boeken over kaas en heeft ze heel veel tijd besteed aan het zich inlezen op deze materie. En zoals jullie zelf op haar Instagram account kunnen volgen gaat ze ook regelmatig “de boer op”. Bij de leverancier zelf kijken, proeven, zich laten voorlichten over de technieken. Een self-made business Woman deze vrouw en die passie straalt ze aan alle kanten uit.

Francine bij Suzies Cheesestories

francine bij Suzies cheesestories

Maar Suus wil meer, ze wil ook haar klanten de verhalen van de kazen vertellen. Kazen met een verhaal, kazen waar het ambacht letterlijk uitdruipt. Ze creëert een cheese-box. Een prachtige doos die haast al een cadeautje aanvoelt en die prachtig is ingepakt. Elke kaas heeft zijn eigen kaartje en de volgorde van de kaartjes is ook gelijk de volgorde waarop je de kazen moet proeven.

Op het kaartje staat de cheesestory van deze kaas. Waar komt hij vandaan, wat kun je van de smaak verwachten, welk wijntje drink je erbij. Echt een compleet verhaal. En met leuke zinnetjes als : ” Count the moments , not the calories” zie je gelijk de humor van Suus terug. En zo kun je dus de door haarzelf samengestelde boxen bestellen maar je mag ook zelf aangeven als je echt iets niet lekker vindt.

Toekomst dromen

Stil zitten doet deze dame niet. Zo kun je één keer per kwartaal een kaasproeverij doen bij Goy’s genieten. Daar is dan een kaas/thee proeverij en vertelt Suus zelf live de verhalen van de kazen die ze je laat proeven. Een echt kaasfeestje. En ook het verder ontwikkelen van de combinatie met wijn en kaas. Ik mag jullie al verklappen dat er meer gaat komen in de combinatie wijn/kaas.

Het is vaak niet makkelijk om verschillende soorten kaas bij één wijntje te serveren. Suus gaat voor jullie kazen in dezelfde familie maar die toch onderscheidende smaken hebben samen voegen met de juiste bijpassende wijn. Ook wordt er gekeken naar uitbreiding van het bezorgen van de kaasboxen. Deze is op dit moment nog regionaal omdat er met verse producten wordt gewerkt.

Francine bij Suzies Cheesestories

Deze Francine bij Suzies Cheesestories was wederom een waanzinnig leuk bezoekje. Een super vrolijke dame met aderen waar geen bloed maar gesmolten kaas doorheen stroomt. We hebben enorm veel lol gehad met het maken van het filmpje. Iets wat voor iedereen altijd erg spannend is, maar ze deed het met verve. Ik kreeg van Suus een box mee naar huis om daarmee nog nieuwe recepten te kunnen maken en haar en jullie hiermee te verrassen.

Suzies Cheesestories/ Kaasspecialist Castellum

ma t/m do 08:30 – 18:00

vrij 08:30-21:00 za 08:00-17:30

info@suziescheesestories.nl / 06-44988117

Francine bij Suzies Cheesestories
Start » Francine bij » Francine bij Suzies Cheesestories

4 gedachten over “Francine bij Suzies Cheesestories”

  1. Pingback: Francine bij: de markt in Lorgues - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Week 14 weekvlog Heerlijke Happen - Heerlijke Happen

  3. Pingback: Francine bij Boergondisch in Den Bosch - Heerlijke Happen

  4. Pingback: Francine bij Be Lojaal in Wijk en Aalburg - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *