Francine bij Boergondisch in Den Bosch

Geschatte leestijd: 6 minuten

Francine bij Boergondisch

deze keer Francine bij Boergondisch. Toen ik nog in de binnenstad van Den Bosch werkte en soms een koopavond moest draaien reed ik elke keer door de Vughterstraat. En in een klein pandje zit hier gevestigd: Boergondisch. Hier kocht ik mijn vers gemaakte maaltijd die ik dan in de pauze kon opeten. En in de weekenden op de terugweg naar huis waaide ik aan voor een kaasje en stukje worst. In deze rubriek kon dus zeker niet ontbreken: Francine bij Boergondisch!

Over Marloes:

Marloes, een boerendochter geboren en getogen, is nu 41 jaar en heeft een gelukkig huwelijk met twee kinderen. Haar opa, afkomstig uit Brabant, kreeg lang geleden de kans om een onderneming te starten in de Noord-Oostpolder. Deze regio was destijds pas drooggelegd en bood nieuwe mogelijkheden voor landbouw. Met de kans om ook een boerderij te verwerven, waagde hij de sprong in het diepe. Zo begon het familiebedrijf, gespecialiseerd in fruitteelt. Toen haar vader Marloes vroeg wat ze later wilde worden, was haar antwoord onomwonden: boerin! En zo keerde Marloes terug naar Brabant om tuinbouw ingenieur te studeren.

Studie en werk:

Omdat Marloes een enorme passie heeft voor het boerenleven en het fruit kweken ging ze studeren aan de HAS in Den Bosch. Dit op aanraden van haar vader om niet meteen het familiebedrijf over te nemen maar eerst eens te zien wat

de wereld haar te bieden heeft. Na haar studie werkt ze in tientallen verschillende baantjes die allemaal met eten, het kweken erv

an en het handelen erin te maken hebben. Ze is een bezige bij die soms in 7 sloten tegelijk loopt… Tijdens het interview springt ze op: “Even deze klant helpen hoor!”. Ergens ontstaat het idee om een winkel te hebben waar alleen maar Nederlandse producten verkocht worden. Vers van het land, met passie geproduceerde melk, kazen,worsten en andere droogwaren. Boergondisch is geboren!

Uitbreiding producten en diensten:

Het eerste idee was dus om alleen Nederlandse en locale producten te verkopen in een leuke eetwinkel. Door de meer uitgebreide vraag van klanten die toch graag hun recepten precies wilden uitvoeren groeide Boergondisch langzaam uit tot wat het nu geworden is. Marloes gaat een tijdje werken en leren bij Gert-Jan die ze soms tot waanzin drijft met haar duizenden vragen. Ze snijdt in zijn cateringbedrijf alle groenten, helpt met de voorbereidingen en zuigt als een spons alle informatie op.

Dit neemt ze mee terug naar Boergondisch en breidt haar eetwinkel uit met een kleine lunchroom, borrelplanken, catering, ontbijt en lunch. Zowel particulieren als bedrijven kunnen bij Marloes terecht. En voor alle wensen en vragen staat ze open. Echt super klantvriendelijk, dit merk je ook in de winkel. Elke klant wordt begroet, ze maakt iedereen wel een praatje en er wordt keihard gewerkt!

Francine bij Bourgondisch:

Zo druk als het soms in het hoofd van Marloes is, zo nog drukker is  het in haar winkel. Tijdens mijn bezoek loopt de ene na de andere leverancier naar binnen. Met een joviale groet zetten ze hun producten bij de keuken of in een hoekje van de winkel en zijn weer weg. Lachend vertelt Marloes mij dat menig leverancier vergeet een factuur erbij te doen of een pakbon en zij dus alles in de gaten moet houden. Inmiddels heeft ze tussen de 50 en 60 leveranciers die de winkel bezoeken.

Het opgeruimde humeur van Marloes helpt om een beetje structuur in de chaos aan te brengen! Naast het feit dat ze dus klanten helpt, kookt, en de catering verzorgt doet ze alle administratie en facturatie, een manusje van alles. De leveranciers komen door heel Nederland vandaan. Boeren met passie voor hun producten die met liefde geproduceerd worden.

Eten koken en catering:

Het bereiden van het eten wat je in de winkel van Bourgondisch kunt kopen gebeurt achterin de keuken. Hier heeft Marloes een kleine keuken waar alles vers geproduceerd wordt. De winkel is 7 dagen per week open en maar 5 dagen per jaar gesloten. Alle hens aan dek dus! Alle aanvragen voor catering worden keurig op tijd verwerkt en bij de klanten geleverd. Maar ook de lunchroom loopt supergoed. De klanten druppelen de hele dag binnen om een lekker broodje te eten.

In de vernieuwde winkel zit ook een klein binnenplaatsje waar bij mooi weer je lekker kunt zitten in het zonnetje. Rond de kersttijd draait Marloes hysterische uren om alles gekookt en geleverd te kunnen krijgen aan wie graag het koken van zijn kerstmaaltje aan haar overlaat. Ze vertelt me een kleine anekdote over een borrel op kerstavond met haar vrienden in een kroeg. Daar legde de kroegbaas een kussen onder haar hoofd zodat ze door het feestgedruis heen even kon dutten, om vervolgens om half 2 s’nachts op te veren en het feest mee te vieren!

Familie en vrije tijd:

Francine bij Boergondisch

Als moeder van twee kinderen met een winkel die altijd open is, een man met een fulltime baan als avocado handelaar en familie die nog in de Noordoostpolder woont is het soms onmogelijk alle ballen omhoog te houden. Maar zoals de altijd lachende Marloes zelf zegt: “Ik heb geen keuze, het is gewoon doorgaan”.

Ze zoekt dus haar momenten met de kinderen, kookt met haar dochter de mooiste taartjes, en chillt met haar zoon met een lekkere smoothie. En tijdens de korte vakanties die ze hebben staat ze lekker met haar familie en vrienden in de keuken om te genieten van verse producten van het land waar ze zich bevinden.

Francine bij Boergondisch:

De eerste vraag die Marloes me stelde toen ik haar belde om te vragen of ze wilde meewerken aan deze rubriek was: “Je eet een broodje mee toch?”. Deze haast vanzelfsprekende gastvrijheid en vriendelijkheid is precies de sfeer die je voelt in de winkel. Ook de meisjes die er werken zijn vriendelijk en werken hard door. Mijn bezoek zou een uurtje duren maar uiteindelijk ben ik er bijna twee en een half uur geweest.

Na mijn fantastische broodje en het krijgen van een echt Boergondsich recept nemen we afscheid en duikt Marloes snel haar keuken weer in. Ben je in Den Bosch loop dan zeker eens de Vughterstraat in en bezoek haar winkel, zeker de moeite waard!

Wil je meer artikelen lezen als Francine bij Bourgondisch? Lees dat dit.

Vindt je bovenstaand recept lekker? Probeer dan ook eens onderstaande recepten:

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Francine bij » Francine bij Boergondisch in Den Bosch

6 gedachten over “Francine bij Boergondisch in Den Bosch”

  1. Pingback: Francine bij Be Lojaal in Wijk en Aalburg - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Francine bij Keurslager Pieter Verhoeven - Heerlijke Happen

  3. Pingback: Aanbiedingen zo bespaar je geld - Heerlijke Happen

  4. Pingback: Francine bij Suzies Cheesestories - Heerlijke Happen

  5. Pingback: Restaurant review van restaurant Versus - Heerlijke Happen

  6. Pingback: World food day Den Bosch - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *