Basisrecept krokante kikkererwten

Basisrecept krokante kikkererwten

Kikkererwten heb ik eigenlijk nooit echt heel lekker gevonden. Kleine meelachtige balletjes met maar weinig smaak. Maar daar heb ik wat op gevonden! Deze wat gezondere levensstijl vraagt nou eenmaal wat aanpassingen en kikkererwten horen daar dus ook bij. Hoe krijg je ze nou lekker smakelijk op je bord of in een bakje? Juist ja door ze te bakken. Dan transformeren ze in eens in hele lekkere krokante balletjes. En die kun je dus op vele manieren kruiden en op smaak brengen. Gewoon als snack te eten, maar ook bij een salade als topping te gebruiken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Hoé doen we dat? Juist ja met de airfryer en niet in de gewone oven ( hoewel dat wel kan hoor). Ik geef je hier een basisrecept krokante kikkererwten!

Basisrecept krokante kikkererwten
Elk bakje heeft zijn eigen smaak.

Basisrecept krokante kikkererwten

Een fijn basisrecept voor heerlijke krokante kikkererwten.
Bereidingstijd17 min
Gang: Borrelhapje
Keuken: European
Trefwoord: kikkererwt, kruiden, olijfolie
Porties: 1 bakje
Auteur: Francine

Equipment

  • aifryrer

Ingrediënten

  • 1 blik kikkererwten
  • olijfolie
  • zout / peper
  • kruiden naar smaak

Instructies

  • Verwarm je airfyer eventjes voor.
  • Laat de kikkerwten uitlekken in een vergiet, bewaar eventueel het sap voor chocomousse.
  • De erwten hoef je verder niet te drogen.
  • Zet de airfryer op 17 minuten op 190 graden, de eerste 5 minuten laat je ze drogen. Haal ze daarna eruit en doe ze in een kom giet er wat olijfolie overheen en doe ze dan terug in de airfryer. ( Deze gaat als het goed is gewoon verder met het aftellen van 17 min naar 1)
  • Laat ze nu bakken tot de laatste 3 minuten. Haal ze weer uit de airfryer en strooi er de kruiden overheen die je lekker vindt. Dit doe je zo laat in het proces pas om ervoor te zorgen dat de kruiden niet verbranden in de aifryrer.
  • Na de laatste 3 minuutjes doe je de krokante kikkerwten in een kom.
  • Heerlijk Happen!

Notities

-Bak ze eens met truffelolie voor een heel andere smaak.
-Gebruik mijn persillade mix voor een fijne smaak. 
-Gooi het sap niet weg maar maak er chocomousse of meringues mee. 
-Kruiden die je erop kunt strooien: kerriepoeder, peper, zout, kerrie, ras el hanout, knoflookpoeder. 
Basisrecept krokante kikkererwten
Je kunt ze zo in de airfryer doen.

Basisrecept krokante kikkererwten

Dit erwtje heeft verschillende namen, zo heet hij bijvoorbeeld ook keker, kekererwt, of garbanzo. De voedingswaarden zijn hoog bij deze kleine erwten. Zo zit er per 100 gram 20 gram eiwit in, 15 gram aan voedingsvezels en maar 5 gram vet. Daarmee een ideale vleesvervanger. Er is een oud Turks sprookje dat het verhaal vertelt van een jongetje dat zo groot is als een kikkererwt. Dit komt doordat een kinderloze vrouw op een dag kikkererwten zeeft en vervolgens veranderen de erwten in kinderen. Hier in Europa hebben hetzelfde soort verhaaltjes als bijvoorbeeld Klein Duimpje, of duimendik van de gebroeders Grimm. Google het verhaal maar eens dan kun je het zelf lezen. En misschien ondertussen lekker deze snack erbij verorberen!

Waar kun je deze kleine rakkers nog meer voor gebruiken? Hier een aantal ideetjes voor je:

Basisrecept krokante kikkererwten
Lekkere krokante snacks, naar eigen idee op smaak te brengen.
Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!

1 gedachte over “Basisrecept krokante kikkererwten”

  1. Pingback: Eiwitrijke salade met krokante kikkererwten - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *