Eendenborst met kersen cognacsaus

Eendenborst met kersen cognacsaus

Eendenborst met kersen cognacsaus

Alles aan dit recept ademt Frankrijk! De eend, de cognac, het servies. En eigenlijk is het servies hetgeen wat voor mij de hoofdrol speelt in dit recept. In deze blog lees je het verhaal achter deze “saucière” waar de saus  in wordt geserveerd. De kersen in deze eendenborst met kersen cognacsaus zijn wél puur Hollands! Niets lekkerder dan die dikke paarse sappige kersen die nu te koop zijn. En zo lang is het seizoen ook niet meer dus je moet nu zeker je slag slaan wat dat betreft.

Voor 2 personen:Eendenborst met kersen cognacsaus

  • 2 eendenborstfilets
  • handvol Hollandse kersen
  • 200 ml kersensap
  • 100 ml cognac
  • 1 bouquet garni
  • 1 el aardappelzetmeel (geen maizena)
  • 1/4 blokje runderboullion
  • zout/peper

En zo maak je het:

-We beginnen eerst met de kersen. Doe plastic handschoentjes aan want kersensap kleurt je vingers dieprood… Ontpit de kersen met een ontpitter. Heb je die niet snij dan gewoon met een mesje de kersen door het midden en wip zo de pit eruit. Zet ze apart tot gebruik.

-Schenk in een steelpannetje het kersensap en de cognac en voeg hier het Bouquet garni aan toe. Deze kun je kopen bij de kruidenafdeling. Ik neem ze altijd mee uit Frankrijk als we daar op vakantie zijn. Maar je kunt dat ook zelf thuis maken met verse kruiden die je laat drogen. Over het algemeen bestaat dat uit : peterselie, tijm en laurier. Maar rozemarijn, salie en dragon kan ook gebruikt worden. Dit is ook het moment om het 1/4 blokje runderboullion erin te verkruimelen.Eendenborst met kersen cognacsaus

-Breng het geheel aan de kook en laat het dan rustig inkoken. Als het geheel tot ongeveer de helft is ingekookt voeg je de kersen toe zodat deze lekker zacht kunnen worden.

De eendenborst

-Neem een koekenpan erbij en verhit deze goed. Omdat we eendenborst altijd eerst op zijn velletje bakken hoef je geen extra boter te gebruiken. Snij het velletje kruislings in en wrijf ze eerst in met peper en zout voordat je ze bakt. Vlees natuurlijk op kamertemperatuur. Het verschilt natuurlijk per persoon hoe rosé je het vlees wilt hebben maar bak ze zeker niet door en door! Zodra het velletje wat gesmolten is verlaag je de temperatuur en daarna bak je de andere kant nog een paar minuutjes. Leg ze daarna in wat aluminiumfolie om te laten rusten.

-Schenk een beetje van het vet bij de kersensaus. Zo krijgt de saus een heerlijke smaak, om de saus wat te binden maak je van het aardappelzetmeel een papje met wat water en roer dit erbij. Gebruik geen maizena want dan wordt je saus roze!

Eendenborst met kersen cognacsaus

-Serveer met een lekker gebakken aardappeltje en een groene salade! Heerlijk happen

Het verhaal achter de saucièreEendenborst met kersen cognacsaus

Tijdens mijn taalreis in Frankrijk bezochten wij de stad Autun in de Morvan. Een prachtige oude Franse stad met lekker veel kleine winkeltjes en mooie pleinen met fonteinen. Een ambiance waar echt mijn hart ligt. Ik bezocht een versmarkt en keek mijn ogen uit daar. Natuurlijk heerlijke kaasjes gekocht om van te genieten tijdens de “apéro” ! Toen we de stad inreden was mijn oog al gevallen op een leuke kleine brocante. Een schattig antiekwinkeltje waar allerhande spulletjes werden verkocht. Ik bezoek vaak brocantes op zoek naar oud servies.

Ik spaar Delfts Blauw servies en al mijn borden, kopjes en schalen hebben wel een verhaal en mooie herinneringen. Al struinend door het winkeltje viel mijn oog op het sauskommetje en bijpassende schoteltje. Ik was opslag verliefd! Die moest en zou ik kopen, maar Hollander als ik ben vond ik het geheel wel een beetje prijzig…Eendenborst met kersen cognacsaus

Nu studeer ik dus al een tijdje Frans en inmiddels kan ik best aardig wat praten. Dus ik trok de stoute schoenen aan en knoopte een gesprekje met de verkoper aan. Een gezellige vent die het erg leuk vond om een praatje te maken. We kletsten wat over de regio en het leven in Frankrijk in een toch wel wat verlaten gebied. Toen ik hem zei dat ik wel interesse had om de saucière te kopen maar er toch nog een beetje van de prijs af moest glimlachte hij me toe en haalde een paar euro van de prijs af.

En zo kwam ik in het bezit van deze schat die nu in mijn servieskast staat te stralen en zo nu en dan op tafel mag met de lekkerste sauzen erin. Als het kommetje mij toch eens kon vertellen wat voor prachtige verhalen hij al aangehoord heeft door geduldig op tafel te staan….

2 gedachten over “Eendenborst met kersen cognacsaus”

  1. Pingback: Huisgemaakte kalfsjus - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Zomers kersen toetje met crumble - Heerlijke Happen

Reacties zijn gesloten.