Het franse kaasplankje

Het Franse kaasplankje

Het Franse Kaasplankje

Wanneer ik een diner voor vrienden kook kan voor mij eigenlijk een kaasplankje dan niet ontbreken. En de Franse kazen bieden bij uitstek de mogelijkheid om eens lekker uit te pakken! Nu zijn er wel een aantal regeltjes die je in acht moet houden bij het samenstellen van het franse kaasplankje en die gaan we hier bespreken.

De hoeveelheid kazen op je plankje:

het franse kaasplankje

Op je plankje serveer je minstens 3 of 4 verschillende kazen, 5 kan ook nog. Er zijn een aantal hoofdcategorieen: witschimmel, geiten en schapenkazen, blauwschimmelkazen, roodflora kazen, en harde/ halfharde kazen. Per soort kaas snij je stukjes van rond de 25 gram af. Zo kom je op een plankje van rond de 100 gram per persoon. Je gespecialiseerde kaasboer verkoopt al deze soorten kazen. Ook kun je heel goed op zoek gaan naar een mooi wijntje uit dezelfde regio van je kaas.

Wat ligt er op mijn plankje:

  • Epoisses uit de Cote D’Or
  • Brie de Meaux uit Meaux nabij Parijs
  • Compté uit de Jura
  • St Agur uit de Auvergne
  • Chaource uit de Champagne/ Bourgogne

Al deze kazen hebben een AOC keurmerk ( Appelation d’Origine Controlee ) dit is een zeer strenge controle. Er wordt gecontroleerd op : gebied, het voedsel van het vee, het type melk voor de productie, de rijpingswijze, de kwaliteitscontrole, het gebied waar het vee verblijft. Als kaasproducent wil je dus maar wat graag dat stickertje op je kaas kunnen plakken.het franse kaasplankje

De volgorde van eten:

Wanneer je al je kaasjes op de plank wilt leggen doe je dit volgens een strikte volgorde. Je eet ze van mild naar pittig. Als gastvrouw(heer) zorg je er dus voor dat je uitleg geeft aan je gast aan welke kant ze moeten beginnen. Tegenwoordig mag je best een beetje uitpakken met je plankje. Zo kun je er lekkere huisgemaakte confiture bij doen, verse druiven, notenbrood, en verse vijgen. Ook hier geldt niet te veel want na het plankje komt nog het dessert met koffie.het franse kaasplankje

De drank bij je plank(je):

Al eerder zei ik al dat je best een lekker wijntje uit de regio van de kaas kunt schenken, vaak denk je bij kaas aan een rode wijn maar kies wel een lichte wijn. Rode port is ook een graag geziene gast bij kaas maar witte port kan ook prima. Ben je nou geen wijnliefhebber kun je prima een licht Belgisch biertje schenken.

Haal de kazen ongeveer een half uurtje voordat je ze gaat serveren uit de koelkast, laat ze even op kamertemperatuur komen.

Dan kan ik alleen nog maar zeggen: Heerlijk happen!

11 gedachten over “Het Franse kaasplankje”

  1. Pingback: Broccoli salade met oude kaas - Heerlijke Happen |Foodblog|

  2. Pingback: Francine bij Suzies Cheesestories - Heerlijke Happen |Foodblog|

  3. Pingback: Restaurant review van brasserie L'Orangerie - Heerlijke Happen |Foodblog|

Reacties zijn gesloten.