Het Franse kaasplankje met brie en Compté

Geschatte leestijd: 3 minuten

Het Franse Kaasplankje

Wanneer ik een diner voor vrienden kook kan voor mij eigenlijk een kaasplankje dan niet ontbreken. En de Franse kazen bieden bij uitstek de mogelijkheid om eens lekker uit te pakken! Nu zijn er wel een aantal regeltjes die je in acht moet houden bij het samenstellen van het franse kaasplankje en die gaan we hier bespreken. voorbeelden kaasplankjes

De hoeveelheid kazen op je plankje:

het franse kaasplankje

Op het Franse Kaasplankjes erveer je minstens 3 of 4 verschillende kazen, 5 kan ook nog. Er zijn een aantal hoofdcategorieen: witschimmel, geiten en schapenkazen, blauwschimmelkazen, roodflora kazen, en harde/ halfharde kazen. Per soort kaas snij je stukjes van rond de 25 gram af. Zo kom je op een plankje van rond de 100 gram per persoon. Je gespecialiseerde kaasboer verkoopt al deze soorten kazen. Ook kun je heel goed op zoek gaan naar een mooi wijntje uit dezelfde regio van je kaas.

Wat ligt er op het Franse Kaasplankje:

 • Epoisses uit de Cote D’Or
 • Brie de Meaux uit Meaux nabij Parijs
 • Compté uit de Jura
 • St Agur uit de Auvergne
 • Chaource uit de Champagne/ Bourgogne
het franse kaasplankje

Al deze kazen hebben een AOC keurmerk ( Appelation d’Origine Controlee ) dit is een zeer strenge controle. Er wordt gecontroleerd op : gebied, het voedsel van het vee, het type melk voor de productie, de rijpingswijze, de kwaliteitscontrole, het gebied waar het vee verblijft. Als kaasproducent wil je dus maar wat graag dat stickertje op je kaas kunnen plakken.

De volgorde van eten:

het franse kaasplankje

Wanneer je al je kaasjes op de plank wilt leggen doe je dit volgens een strikte volgorde. Je eet ze van mild naar pittig. Als gastvrouw(heer) zorg je er dus voor dat je uitleg geeft aan je gast aan welke kant ze moeten beginnen. Tegenwoordig mag je best een beetje uitpakken met je plankje. Zo kun je er lekkere huisgemaakte confiture bij doen, verse druiven, notenbrood, en verse vijgen. Ook hier geldt niet te veel want na het plankje komt nog het dessert met koffie.

De drank bij het Franse Kaasplankje:

Al eerder zei ik al dat je best een lekker wijntje uit de regio van de kaas kunt schenken, vaak denk je bij kaas aan een rode wijn maar kies wel een lichte wijn. Rode port is ook een graag geziene gast bij kaas maar witte port kan ook prima. Ben je nou geen wijnliefhebber kun je prima een licht Belgisch biertje schenken.

Haal de kazen ongeveer een half uurtje voordat je ze gaat serveren uit de koelkast, laat ze even op kamertemperatuur komen.

Dan kan ik alleen nog maar zeggen: Heerlijk happen!

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

voorbeelden kaasplankjes

Start » Recepten » Hapjes » Het Franse kaasplankje met brie en Compté

16 gedachten over “Het Franse kaasplankje met brie en Compté”

 1. Pingback: Bietjes salade met brie croustillants - Heerlijke Happen

 2. Pingback: Mijn verblijf bij Maison Charlotte - Heerlijke Happen

 3. Pingback: Broccoli salade met oude kaas en spekjes - Heerlijke Happen

 4. Pingback: Heerlijke kaas en wijn voor Valentijn - Heerlijke Happen

 5. Pingback: Goed gevulde streetfood plank % Heerlijke Happen

 6. Pingback: Kalfsstoof in dragonsaus met creme fraiche - Heerlijke Happen

 7. Pingback: Provençaalse zwarte olijven tapenade - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *