Francine Bij Tjemaralaan 14 met Marc Tierolf

Geschatte leestijd: 7 minuten

Francine Bij Tjemaralaan 14

Voor mijn rubriek ” Francine Bij” vind ik het erg leuk om op bezoek te gaan bij kleine ondernemers met een gróte passie. En zo ken ik dus Marc Tierolf via Facebook. Via wederzijdse vrienden kwam ik in contact met hem en zag dat hij een prachtig opstartend bedrijfje heeft in Indisch eten. Natuurlijk was ik gelijk nieuwsgierig naar het hoe en het waarom. Daarom ook deze Francine Bij Tjemaralaan 14 om de historie en het verhaal achter dit bedrijfje te leren kennen.

Batavia het jaar 1922, Indonesië

francine bij tjemaralaan 14

Een zacht koel briesje waait over de veranda van Tjemaralaan 14. De palmen ruisen en verderop hoor je een blaffende hond. In de verte het geroezemoes van een stad die langzaam tot rust komt. Terwijl de grote Anglo’s nog nasmeulen in de tuin en je nog de geur van houtskool ruikt gaat Miet op haar stoel zitten. Zacht neuriënd pakt ze haar kookschriftje erbij. Met haar vermoeide handen pakt ze haar pen en begint ze met het opschrijven van haar familie recepten. En terwijl de ondergaande zon de hemel schroeit zorgt Miet ervoor dat haar geheimen niet verloren gaan. Wat ze dan zelf nog niet weet is dat generaties later haar geheimen weer tot leven gebracht zullen gaan worden. Ze sluit haar ogen en geniet na van de rust die de avond brengt. Morgen is er weer een dag….

Oma Miet

francine bij tjemaralaan 14

Mimie Georgine van Spanje-de Liser de Morsain wordt geboren op 9 februari 1900 in Batavia. Ze trouwt op 21 april 1921 en krijgt in totaal vier kinderen. Ze zet een zeer goedlopend bedrijfje op, een rantang service. Een rantang is een etensdrager met vier of vijf pannetjes op elkaar die allemaal gevuld worden met eten. In deze pannetjes zit veelal rijst, verschillende groenten en vlees of vis. Oma Miet bereidde deze gerechten op grote Anglo’s in haar tuin. Een Anglo is een soort buiten-oventje die op houtskool gestookt wordt. Daarop staan hele grote pannen waarin allerlei gerechten bereid kunnen worden. De mensen konden bij Oma Miet een abonnement afsluiten om eten geleverd te krijgen dat dan per fiets netjes thuis werd bezorgd. Zo maakte ze soms wel tot 100 rantangs per dag! Ook haar spekkoek en Moskovisch en andere zoete lekkernijen vinden gretig aftrek. Het adres in Jakarta is Tjemaralaan nummer: 14.

Vlucht naar Nederland

francine bij tjemaralaan 14

In 1958 vlucht Miet naar Nederland, De situatie is niet meer houdbaar en het is veel te gevaarlijk om in Jakarta te blijven. Tussen 1945 en 1965 zijn ongeveer 300.00 Indo’s naar Nederland vertrokken. Dit werd ook wel de ” repatriëring” genoemd. Het terugkeren naar het vaderland. Vele van hen hadden echter nog nooit voet op Nederlandse bodem gezet. Marc vertelt mij dat Oma Miet wel gewoon Nederlands sprak en ook ” Hollands opgevoed is”. Oma Miet vertrok naar Nederland met niets meer dan een paar houten hutkoffers en haar geliefde vijzel en wat kleine bezittingen maar heeft verder alles achter moeten laten. Miet is dan al 58 wanneer ze in Nederland aankomt en het voortzetten van haar bedrijfje doet ze dan ook niet meer. Wel kookt ze heerlijke diners voor haar familie. En soms ook een lekkere spekkoek voor een toko in de buurt.

De start van Tjemaralaan 14

Marc Tierolf

In 1990 wanneer Marc vijftien jaar is maakt hij voor het eerst de reis naar Indonesië verteld Marc tijdens deze Francine bij Tjemaralaan 14. En daar overkomt hem iets heel bijzonders. Hij krijgt een klikt met zijn Indische achtergrond. Indisch “zijn” was in Nederland heel normaal voor Marc maar door het zien, ruiken,voelen en proeven van het land is een zaadje geplant. Terug in Nederland behoud hij een hele goede band met Oma Miet en Oma Irma. Zij is de jongste dochter van Miet en daar woonde Oma Miet ook. Oma Irma gaf Marc elke maand een heerlijke fles ketjap mee en zei hem: Als je even geen geld hebt eet dan gewoon een kom rijst met deze ketjap en je komt niets te kort! Later leert hij zelf hoe hij deze ketjap moet maken en deelt deze regelmatig met familie en vrienden. En zo ineens onstaat het idee dat dit met veel meer mensen gedeeld moet worden. Hij richt zijn bedrijfje op en gaat aan de slag met de kookschriftjes van Oma Miet.

Ketjap Sedeng van Oma Miet

Ketjap Sedeng van Oma Miet

Het bijzondere aan deze ketjap is dat hij halfzoet is. Dus een hele andere smaak dan je kent van de welbekende merken in de supermarkt. Hij is van oorsprong uit de Soendanese keuken in West Java. Deze keuken kenmerkt zich door de combinatie van zuur/zoet/zout. Het zijn ook prachtige flesjes die in de woonkamer van Marc staan. Het fantastische etiket met de foto van Oma Miet erop. Het in haar eigenhandschrift geschreven Ketjap Sedeng. De nostalgie druipt letterlijk uit het flesje. En van nostalgie niets te weinig bij Marc thuis. Zijn woonkamer is  bijvoorbeeld net een Indisch museum wat volhangt met oude zwart-wit foto’s. Ook een enorme collectie pannen, kookboeken en allerlei andere Indische memorabilia zorgt ervoor dat je je even in Jakarta waant. We gaan daarna snel de Ketjap proeven. Marc geeft mij 3 kleine lepeltjes op elk een ander soort Ketjap. Die van Oma Miet springt er tussenuit! Wat een verfijnde smaak.

De mogelijkheden bij Marc

Omdat het bedrijfje Tjamaralaan 14, nog maar een paar jaar oud is werkt Marc gewoon nog full-time in een andere baan. Maar stapje voor stapje komt hij dichterbij het navolgen van zijn droom. En dus biedt Marc al heel veel mogelijkheden met Tjemaralaan 14. Zo geeft hij kookworkshops bij mensen thuis en ga je onder leiding van hem een prachtig menu koken. Ook biedt Marc catering aan voor bijvoorbeeld bedrijven en ook voor particulieren. En natuurlijk kun je online op zijn site de ketjap en spekkoeken bestellen. Vanzelfsprekend  is hij te vinden op de Tong Tong Fair in Den Haag waar hij ook inspirerende kookdemo’s geeft.

Francine Bij Tjemaralaan 14

Spekkoek

Wat een ontzettende leuke “Francine Bij” was Francine bij Tjemaralaan 14! De hartelijkheid van Marc is ongekend, het voelt alsof ik thuiskom bij een oude vriend. Met liefde en passie vertelt hij over de familie historie. De Indische keuken is er wat mij betreft één die je via de gerechten van Oma Miet en aan de hand van Marc echt even mee terug in de tijd nemen. Een waar stukje cultureel erfgoed wat in ere is hersteld in het kleine keukentje in Den Haag. Ik kan iedereen dus ook aanraden om eens een flesje ketjap of een spekkoek bij Marc te kopen. Sluit je ogen en waan je even bij Oma Miet aan tafel op haar veranda in Jakarta….

www.tjemaralaan14.nl

Voor informatie of prijsaanvraag voor een catering of workshop kunt u contact opnemen met Marc.

Marc Tierolf 06-54201770

Info@tjemaralaan14.nl

Francine Bij Tjemaralaan 14 , ik proefde in de hierboven getoonde foto ,de spekkoek, Lemper en Moskovisch.

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Francine bij » Francine Bij Tjemaralaan 14 met Marc Tierolf

4 gedachten over “Francine Bij Tjemaralaan 14 met Marc Tierolf”

  1. Pingback: Italiaanse torta della nonna - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Francine bij: de markt in Lorgues - Heerlijke Happen

  3. Pingback: Week 11 weekvlog Heerlijke Happen - Heerlijke Happen

  4. Pingback: Knoflook kurkuma pangasius met ketjap sedeng - Heerlijke Happen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *