Francine Bij Vishandel Heinen

Geschatte leestijd: 6 minuten

 Francine Bij Vishandel Heinen

Op woensdag is het hier thuis visdag. Dit is zo gekomen omdat op woensdag Vishandel Heinen bij ons in de buurt staat. We halen dan lekkere kibbeling, een lekkerbekje en natuurlijk Hollandse nieuwe. Dus kon in mijn rubriek Francine bij een bezoekje aan Edward niet ontbreken. Deze goedlachse Spakenburger staat samen met zijn vaste medewerker al jaar en dag op dezelfde plek en is dus een begrip in de regio. Deze Francine Bij Vishandel Heinen gaf wat meer achtergrond informatie wat altijd leuk is om te horen.

Het begin:

Heel vroeger toen het IJsselmeer nog gewoon de Zuiderzee was viste de opa van Edward op zee om vervolgens de vangst weer aan land te brengen in Spakenburg. Deze plaats staat eigenlijk in heel Nederland wel bekend dat hier goede vis vandaan komt. Ook zijn vader en broers zitten in de vishandel. De vader van Edward begon als visfileerder bij de groothandel in Spakenburg. Deze vis was vooral bedoeld voor de export. Lange dagen van zes uur in de ochtend tot zes uur in de avond de ene na de andere vis fileren. Uiteindelijk kreeg zijn vader de mogelijkheid om een viszaak over te nemen en zo begon vishandel Heinen en zonen.

Passie voor het vak:

Francine Bij Vishandel Heinen

Eigenlijk was het dus al vrij vroeg duidelijk dat Edward iets ging doen met vis. Nu moest hij als jongetje ook gewoon naar school maar in zijn vrije tijd begon hij als vaten-wasser en later ging hij ook mee naar de markt. School was duidelijk niet zijn favoriete bezigheid, zeker niet toen hij de vrijheid van het zelf handelen geproefd had! Met als doel voor zichzelf te kunnen beginnen maakte hij wel netjes zijn school af en behaalde alle diploma’s om in de ambulante handel te kunnen gaan. En uiteindelijk kreeg hij de mogelijkheid om de zaak over te nemen en voor zichzelf te beginnen. En ook zijn broers hebben een viskar.

De standplaatsen:

Edward legt mij uit de de meeste standplaatsen via-via bij hem terecht zijn gekomen. Overal moet natuurlijk wel netjes een vergunning bij de gemeente aangevraagd worden. Waar er eerst nog maar drie dagen uit Spakenburg werd weggereden heeft hij nu vijf vaste dagen en vijf vaste standplaatsen waar hij zijn vis verkoopt. Vanuit zijn eigen bedrijfspand wordt de kar gevuld en klaar gemaakt voor vertrek. Het gebied waar hij zijn vis verkoopt is in de regio Noord-Brabant. En dat is dus nog best een eindje rijden van huis.

Francine Bij Vishandel Heinen De vis:

Francine Bij Vishandel Heinen

De inkoop van de vis gebeurt in Spakenburg, hier bevind zich een groothandel waar de vis door Edward zelf wordt ingekocht. Hij kiest zelf zijn vis uit. En waar dus vroeger de vis uit eigen zee werd gevist, komt de vis tegenwoordig uit de hele wereld vandaan. Natuurlijk zijn er vaste regio’s waar bepaalde vissoorten vandaan komen. Zo komt de zalm uit Schotland of Noorwegen vandaan en de pangasius uit India en Vietnam. De haringen en mosselen zijn oer-Hollands en komen uit eigen wateren. En de gebakken kibbeling is van de pollak vis. Dat is een kabeljauw-achtige vis. Door zijn jarenlange ervaring pikt hij de beste kwaliteit er zo uit.

Kwaliteitsbewaking:

Via de groothandel is er al een hoop controle op de vis zelf. De kwaliteit, de manier van kweken of vangen en ook op de bestemming zelf. Zo zijn er ter plaatse al medewerkers van de groothandel zelf die de kwaliteit van de vis in de gaten houden alvorens hij naar Nederland geëxporteerd wordt. Maar ook daarna is de behandeling van de vis en de verwerking hiervan erg belangrijk. Temperatuur is hierin super belangrijk onderdeel. De vis wordt gelijk na de vangst ingevroren zodat hij vers blijft. Maar ook de controle van de kar is belangrijk. Edward gebruikt elke dag verse olie waarin de vis gebakken wordt. De kar wordt dagelijks grondig gepoetst en er wordt netjes volgens de geldende HACCP regels gewerkt. En ook is hij lid van de vishandel vereniging.

Francine Bij Vishandel Heinen De verkoop:

Wanneer ik vraag hoeveel vis er nu elke dag verkocht wordt komt de Koopmans kennis duidelijk naar voren. Omdat Edward vaak al jaren op dezelfde standplaatsen staat kent hij zijn vaste klanten. Hij weet bij benadering hoeveel vis hij moet inkopen voor elke bepaalde standplaats. En tot mijn verbazing kan er soms wel 75 tot 100 kilo kibbeling en ruim 50 kilo lekkerbekjes over de toonbank gaan! In deze kar wordt alles zo vers mogelijk bereid. Wil je een haring? Deze wordt ter plekke voor je gefileerd en klaar gemaakt, zo ga je dus naar huis met de beste kwaliteit. Tijdens mijn bezoek gaat de telefoon en worden de bestelling alvast vooruit ingebeld zodat ze later vers gebakken gelijk opgehaald kunnen worden. De enorme klantvriendelijkheid staat buiten kijf!

Het “geheime recept”:

Francine Bij Vishandel Heinen

Wanneer ik vraag of er een geheim recept is waarom zijn kibbelingetjes nou zo lekker zijn moet hij lachen. Het zijn vooral de verse producten, de temperatuur van het bakken, de verse olie en heel veel liefde die het hem doen. Maar ook vakmanschap natuurlijk, zo gaat de vis door een speciaal visbakmeel van Spakenburgs recept heen. De kunst is om hier niet een enorme dikke laag van om de vis heen te krijgen, maar juist genoeg dat de vis wel lekker krokant is en je niet alleen maar op gebakken meel kauwt. En ook de speciale viskruiden die er daarna nog overheen gestrooid worden bepalen de smaak.

Francine bij Vishandel Heinen:

Wat een gezellig bezoek was dit bij Edward en Julian zijn vaste medewerker. Deze twee hebben duidelijk veel lol in hun werk want het is altijd gezellig aan de kar en er hangt een goede sfeer. Bijna van elke klant kennen ze de naam en hun vaste bestelling, die vervolgens met flair over de toonbank gaat. Maar heb je een speciale bestelling dan kun je deze zo aan Edward doorgeven. Hij koopt deze dan vers voor je in bij de groothandel en neemt het voor je mee. Klantvriendelijkheid staat bij Vishandel Heinen vóórop!

 

Vishandel Heinen&zn 06-53620114

dinsdag: Geertruidenberg (Venestraat)
woensdag: Veen ( bij de Emte )
donderdag: Teteringen ( Scheperijplein)
vrijdag: Made ( parkeerterrein Supercoop)
zaterdag: Cromvoirt ( bij de Emte)

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Francine bij » Francine Bij Vishandel Heinen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *