francine bij de lange hoeve

Francine bij De Lange Hoeve in Genderen

Geschatte leestijd: 7 minuten

Francine bij De Lange Hoeve

Deze keer hoefde ik voor mijn rubriek niet ver te reizen. Want bijna in mijn eigen achtertuin ligt een prachtige kaasboerderij! Francine bij de Lange Hoeve. Het regent vreselijk wanneer ik aanrij naar de boerderij en gelukkig ben ik goed voorbereid in mijn regenlaarzen gegaan! De kaas had ik zelf al meerdere keren geproefd en gekocht nu maar eens kijken waar ze dit lekkers maken! de lange hoeve genderen

Over de Lange Hoeve:

Al generaties lang bestaat kaasboerderij de Lange Hoeve, het is een echt familiebedrijf wat van vader op zoon door de eeuwen heen is doorgegeven. De Lange Hoeve staat in het land van Heusden en Altena wat een echt rivieren gebied is. We hebben hier een echte kleigrond en daar grazen de dames op. Het gras en het land is voor een melkboerderij van essentieel belang.

Dit zorgt voor de goede kwaliteit melk waar de kazen van gemaakt worden. Ook werkt de Lange Hoeve met precisielandbouw. Dit houdt in dat dat land en dieren heel nauwkeurig in de gaten worden gehouden en zo behandeld worden dat iedereen krijgt wat ze nodig heeft.

De Koeien:

Tijdens deze Francine bij de Lange hoeve, zien we dat op de Lange Hoeve lopen ongeveer 300 koeien rond. En ze lopen rond omdat  de koeien hier de ruimte krijgen om lekker zelf rond te lopen. Wanneer de lente begint gaan de dames lekker naar buiten. In de winter staan ze op stal. Ook hier geen krappe bedoening hoor! Ze lopen vrij rond in een enorme stal en kunnen een tukje doen op zachte matrassen als ze daar zin in hebben. Alle dames hebben een eigen naam en die wordt generatie op generatie doorgegeven aan de nieuw geboren kalfjes.

Francine bij De Lange Hoeve

Als ik door de stal loop ligt er een net geboren kalfje bij de koe. In de stal kunnen de koeien naar eigen behoefte eten en drinken. Wanneer ik door de stal loop komen ze gelijk kijken en kan ik ze lekker aaien. Ze zijn super nieuwsgierig!

Innovatie:

Op de Lange Hoeve geen grote robots of carrousels die melken maar gewoon de boer zelf! Zo zorgt Herman ervoor dat de uiers goed geleegd zijn en geen speen is overgeslagen. Wel heeft het bedrijf een zeer moderne voedermachine. Deze grijpt met een soort happer allerlei verschillende grassoorten bij elkaar en gooit dit in een grote robot. Deze rijdt de hele dag door de stal heen en geeft de koeien hun eten. Ook krijgen ze brokken in een speciale brokken bak.

Iedere koe heeft een halsband en zodra ze bij de bak komen krijgen ze op hun eigen dieet samengesteld de brokken gevoerd. Ook rijdt er de hele dag een soort poepschuif robot door de stal. Deze veegt alle koeienpoep weg in de roosters en zo staan de koeien droog en schoon.

Kaasproductie:

Op de Lange Hoeve produceren ze per jaar ongeveer 5 ton kaas! Elke liter melk die de koeien geven wordt hier omgezet naar de lekkerste kazen! Waneer ik de kaasmakerij inloop zie ik gelijk hele grote vaten staan waar de melk in is opgeslagen. Het is er goed koud. Nadat we beschermnetjes hebben op en omgedaan lopen we naar een enorm bad waar wel 5000 liter melk in wordt gepompt.

Francine bij De Lange Hoeve

In dit bad wordt de melk “verzuurd” door middel van hele grote armen die door het bad heen draaien en de melk klontert hier samen. De kleine witte korrels die overblijven heet wrongel. de wrongel drijft in een vocht wat wei genoemd wordt. De wei wordt afgetapt en gaat naar een varkensboer in de buurt om zijn varken mee te voeden. Er gaat dus niet verloren! De korrels worden opgevangen in ronde bakken en worden dan stevig samengeperst. En zo krijgt de kaas haar vorm.

De behandeling van de kaas:

Wanneer de kazen geperst zijn gaan ze in een pekelbad. Dit is een zoutbad en dat zorgt ervoor dat de kaas stevig wordt en een lekkere smaak krijgt. Ook is hierdoor de kaas langer houdbaar. Al jaren worden de smaken en recepten zelf door de familie zelf gecreëerd. In de jaren tachtig was men nog niet zo heel erg toe aan heel veel verschillende smaken, maar tegenwoordig worden er noten, en allerlei soorten kruiden in de kaas verwerkt. Na het pekelbad gaan de kazen naar het pakhuis om te rijpen.

Omdat De Lange Hoeve een echt productie bedrijf is ligt er maar een klein gedeelte bij henzelf. De rest gaat naar andere pakhuizen. Als laatste stop worden de kazen gesneden en vacuüm verpakt.

Francine bij de Lange Hoeve:

Bij de boerderij zit een ontzettend leuk winkeltje, hier kun je gewoon losse stukken kaas kopen. En ook  lekkere worsten en vers gebrande nootjes. Maar daar houdt het niet bij op want ook voor allerlei cadeautjes of  kerstpakketten kun je bij de Lange Hoeve terecht. Zo gastvrij en vriendelijk als Mieke en het personeel is nemen ze alle tijd om je te helpen met het samenstellen van het mooiste pakket in elke prijsklasse. En ook tijdens mijn bezoek is het een komen en gaan van mensen.

In een andere ruimte van de kaasboerderij de Lange hoeve zie ik tijdens deze Francine bij prachtige grote inpaktafels staan waar met veel zorg de cadeau’s en pakketten worden ingepakt. Voor de mensen die niet in de buurt wonen hebben ze een mooie website waar je ook online kunt bestellen. En ook vind je de kazen van de Lange hoeve bij de Albert Heijn.

Educatie en vermaak tijdens Francine bij de Lange Hoeve:

Naast het feit dat er dag in dag uit kazen gemaakt worden is de Lange Hoeve veel meer dan dat! Ze hebben een prachtige boerenzolder waar je kunt vergaderen of feesten en partijen kunt geven. Ook bieden ze op de Lange Hoeve allerlei leuke arrangementen aan. Zo kun je op de opendag zelf komen kijken en uitleg krijgen en de koeien aaien. Kan er kaasjes-golf gespeeld worden en kun je je kinderfeestje er vieren.

Voor scholen bestaat er ook de mogelijkheid om eens met de leerlingen van dichtbij het proces te bekijken. Zo zien de kinderen dat er echt wat meer bij komt kijken dan alleen de kaas in het karretje gooien in de supermarkt!

Francine bij De Lange Hoeve:

Tijdens deze rubriek van Francine bij de Lange Hoeve, nam Mieke alle tijd om mijn vragen te beantwoorden en mij het hele bedrijf te laten zien. Het is een hardwerkende familie met een enorme passie voor hun vak en trots voor hun product. Dit merk en zie je aan alles! Ik vond het een erg leuk bezoek en kom zeker nog eens weer langs.

adres: Kleibergsestraat 2 4265 GB Genderen NB  Tel:0146-352751

Wil je meer artikelen lezen zoals Francine bij de Lange Hoeve? Lees dan deze eens.

Vindt je bovenstaand recept lekker? Probeer dan ook eens onderstaande recepten:

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Francine bij » Francine bij De Lange Hoeve in Genderen

15 gedachten over “Francine bij De Lange Hoeve in Genderen”

 1. Pingback: Week 31 weekvlog Heerlijke Happen - Heerlijke Happen

 2. Pingback: Francine Bij Halsebroek Wagyus - Heerlijke Happen

 3. Pingback: Bezoek aan de Crole Hoeve met natuur runderen - Heerlijke Happen

 4. Pingback: Lekker Gemekker op de boerderij - Heerlijke Happen

 5. Pingback: Authentiek Italië Bari en zijn orecchiette - Heerlijke Happen

 6. Pingback: Italiaanse calzone met Spaanse worst - Heerlijke Happen

 7. Pingback: Update Heerlijke Happen afvalrace 2 - Heerlijke Happen

 8. Pingback: Eetkamer de Oude Schut in Weert - Heerlijke Happen

 9. Pingback: Huisgemaakte Italiaanse ricotta - Heerlijke Happen

 10. Pingback: Workshop van kop tot staart op de Crole hoeve - Heerlijke Happen

 11. Pingback: BBQ Meatup bij de Crole Hoeve - Heerlijke Happen

 12. Pingback: Francine bij Boergondisch in Den Bosch - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *