Estimated reading time: 3 minuten
Vijgen zijn prachtige vruchten, de kleur, de inhoud, en de boom waar ze aan groeien doet het ook steeds beter in Nederland. Je kunt er hele geraffineerde receptjes mee maken die er gelijk super de luxe uitzien. Of een fijn jammetje die perfect past bij een kaasplank. Maar ook in salades, vers gesneden, en ook kun je vijgen heel goed bakken. En dat doen we dus ook in dit recept. We bakken ze in het vet van de pancetta en dat geeft een hoop extra smaak. Het zoete van de vijgen en de bietjes, het zoute van de pancetta en de super zachte burrata samen met de uitjes… Deze gekarameliseerde rode ui en verse vijgen salade komt hier zeker nog een keer op tafel!
Geniet van de heerlijke combinatie van verse ingrediënten en sublieme smaken die samen een echt feestje op je bord vormen. Perfect om van te genieten op een zonnige dag of als bijgerecht bij een Italiaans geïnspireerde maaltijd. Buon appetito!
Gekarameliseerde rode ui en verse vijgen salade
Wat is dat nou die pancetta in dit vijgen recept? Het is buikspek dat gedurende drie maanden aan de lucht gedroogd wordt. Daarna flinterdun gesneden. Het vlees wordt gekruid met verschillende specerijen zoals kaneel, nootmuskaat, en kruidnagel, zout en peper. Je kunt het zowel rauw als gebakken eten en dat laatste is mijn favoriet. Het wordt namelijk super crispy en smaakvol. En die zoute crispy sensatie in deze gekarameliseerde rode ui en verse vijgen salade is hemels.
Ook heb ik gekozen voor rode ui omdat deze een wat krachtiger smaak heeft dan de gewone witte ui. En de diep warme paarse kleur past perfect in dit mooie herfstige stilleven. De vijgen bakken we kort in het vet van de pancetta en die worden lekker zacht. Je kunt de schil gewoon opeten.
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Gekarameliseerde rode ui en verse vijgen salade
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 3 rode uien
- 5 bieten - gekookte (kleine)
- 1 burrata bol
- 1 pakje pancetta
- 1 zak gemengde salade
- 4 verse vijgen
- basilicumblaadjes
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Snijd de rode uien in reepjes. Neem de koekenpan erbij en verhit deze. Doe er wat olijfolie in en bak de uien glazig. Blus af met een scheut balsamico azijn en op laag vuur laat je in 10 tot 15 minuten de uien karameliseren. Haal ze uit de pan en laat ze in een kommetje liggen tot gebruik.
- Bak de pancetta krokant in de koekenpan, dit gaat vrij snel. Laat uitlekken op een keukenpapiertje. Bak in het vet kort de vijgen. ( Deze snijd je in kwarten. )
- Pak de schaal erbij en leg hier eerst de sla op, daarna de uien en maak af met de pancetta, bietjes, burrata en verse basilicum. Strooi wat peper over de salade.
- Heerlijk Happen!
Andere lekkere recepten met vijg of ui? Probeer dan deze maar eens:
Deze ricotta plaattaart met vijgen en Parma ham.
Of een fijne Kippendijfilet gestoofd in port vijgensaus.
Een heerlijke sjalotjes tarte tatin met feta en verse tijm.
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
gekarameliseerde rode ui en verse vijgen salade
Een heerlijke herfst salade
Amazing salad !