Port bij een kaasplankje vind ik op zijn tijd wel lekker, maar verder drink ik het niet veel. De smaak is vrij uitgesproken en wat zwaarder dan wijn vind ik. Koken daarentegen met port vind ik dan wel weer erg lekker want het geeft echt een warme en diepe smaak aan je jus en vlees. En dat is precies wat er ook gebeurde in deze lekkere stoof. Een lekker najaarsrecept maar het zou ook prima met de kerst geserveerd kunnen worden als je de kip vervangt door een stukje wild zoals bijvoorbeeld konijn. We maken in dit geval de “poor man’s” versie kippendijfilet gestoofd in port vijgensaus. Dat zeg ik natuurlijk met een knipoog want met vijgen en een lekkere port die toch snel 10 euro per fles kost is het niet een super goedkoop gerechtje 😉


Kippendijfilet gestoofd in port vijgensaus
Ingrediënten:
- 500 gr kippendijen
- 6 vijgen - (houd er twee achter voor mee te garneren)
- 200 ml port
- 6 kleine sjalotjes - (mini sjalotjes)
- 50 gr boter
- 3 el honing
- 1/2 bol knoflook
Kruiden en specerijen
- 2 el persillade
En zo maak je het:
- Maak de sjalotjes schoon en snijd ze door het midden. Halveer de knoflookbol. Snij 4 vijgen in kwarten.
- Bestrooi de kippendijen met de persillade en bak ze rondom bruin in de koekenpan met de boter. Bak hier dan kort de sjalotten, knoflookbol en vijgen in mee. Blus af met de port en schep alles vervolgens in je stoofpan.
- Schep de honing in de pan erbij en laat met het deksel op de pan de kippendijen een uurtje stoven op laag vuur.
- Na het uur schep je de inhoud van de pan met een schuimspaan terug in de koekenpan en hou het warm. Verhoog de temperatuur onder de stoofpot en kook op hoog vuur het vocht in de stoofpot in tot er 1/3 over blijft. Is het nog iets te vloeibaar naar je zin voeg dan 2 tl maizena met water toe en roer tot de saus bindt.
- Schep de kippendij terug bij de saus en zorg dat er overal en laagje overheen zit. Serveer met een paar partjes verse vijg en wat verse peterselie.
- Heerlijk Happen!

Kippendijfilet gestoofd in port vijgensaus
De kippendijen kun je wel een beetje omschrijven als de biefstuk van de kip. Het is een super mals stukje vlees en zo gestoofd met port krijgt hij een heerlijke zoete smaak. Je kunt in dit recept de kip stoven mèt of zonder het bot. Vermeld wel even aan je gast welke soort je hebt gekozen voordat ze straks op een stukje bot kauwen…. Groeiden vijgen alleen maar in warme oorden, tegenwoordig gedijen ze ook er goed in de Hollandse tuin. Ze zitten bomvol vitamines en bevatten maar weinig calorieën. Ze geven deze stoof echt een luxe uitstraling en een bijzondere smaak.

Nog meer lekkere recepten met kippendij maken zoals Kippendijfilet gestoofd in port vijgensaus? probeer dan deze recepten eens:
- Eiernoedels met gemarineerde kippendij.
- Of deze kippendij op geroosterde toast.
- Maar deze in een wijnsaus is ook erg lekker!

Hi Francine,
Ik heb gisteren dit recept gemaakt. Het was smullen!!!.
Ik heb alleen de saus iets anders gebonden. Ik heb, nadat ik de kip, knoflook en de huid van de vijgen partjes uit de saus had verwijderd, de staafmixer gebruikt om de sjalotten en stukjes kippendij die los waren gekomen te pureren.
Toen de saus nog iets verder laten indikken, niets meer aan doen.
Hi Bas, wat goed om te horen! Klinkt heel goed hoor jouw saus, fijn dat jullie zo lekker gegeten hebben. Gr Francine
Heerlijk!
Pingback: Gezond leven en wijn drinken? Het kan! - Heerlijke Happen
Geweldig lekker !
Geweldig lekker !!
Wat leuk om te horen Chris!
Pingback: Zero waste paprika stoofpot - Heerlijke Happen
Pingback: Gekarameliseerde rode ui en verse vijgen salade - Heerlijke Happen
Heerlijk die vijgen
Pingback: Kippenstoof met gedroogde pruimen - Heerlijke Happen