Kippendijfilet gestoofd in port vijgensaus

Kippendijfilet gestoofd in port vijgensaus

Port bij een kaasplankje vind ik op zijn tijd wel lekker, maar verder drink ik het niet veel. De smaak is vrij uitgesproken en wat zwaarder dan wijn vind ik. Koken daarentegen met port vind ik dan wel weer erg lekker want het geeft echt een warme en diepe smaak aan je jus en vlees. En dat is precies wat er ook gebeurde in deze lekkere stoof. Een lekker najaarsrecept maar het zou ook prima met de kerst geserveerd kunnen worden als je de kip vervangt door een stukje wild zoals bijvoorbeeld konijn. We maken in dit geval de “poor man’s” versie kippendijfilet gestoofd in port vijgensaus. Dat zeg ik natuurlijk met een knipoog want met vijgen en een lekkere port die toch snel 10 euro per fles kost is het niet een super goedkoop gerechtje ­čśë

Kippendijfilet gestoofd in port vijgensaus
Uurtje stoven en je hebt een super lekkere stoof!

Kippendijfilet gestoofd in port vijgensaus

Een heerlijke stoof met zoete en warme smaken.
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd1 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: European
Trefwoord: kippendij, persillade, port, sjalot, vijgen
Porties: 3 personen
Auteur: Francine

Equipment

  • koekenpan
  • stoofpan

Ingredi├źnten

  • 500 gr kippendijen
  • 6 vijgen (houd er twee achter voor mee te garneren)
  • 200 ml port
  • 2 el persillade
  • 6 kleine sjalotjes (mini sjalotjes)
  • 50 gr boter
  • 3 el honing
  • 1/2 bol knoflook

Instructies

  • Maak de sjalotjes schoon en snijd ze door het midden. Halveer de knoflookbol. Snij 4 vijgen in kwarten.
  • Bestrooi de kippendijen met de persillade en bak ze rondom bruin in de koekenpan met de boter. Bak hier dan kort de sjalotten, knoflookbol en vijgen in mee. Blus af met de port en schep alles vervolgens in je stoofpan.
  • Schep de honing in de pan erbij en laat met het deksel op de pan de kippendijen een uurtje stoven op laag vuur.
  • Na het uur schep je de inhoud van de pan met een schuimspaan terug in de koekenpan en hou het warm. Verhoog de temperatuur onder de stoofpot en kook op hoog vuur het vocht in de stoofpot in tot er 1/3 over blijft. Is het nog iets te vloeibaar naar je zin voeg dan 2 tl maizena met water toe en roer tot de saus bindt.
  • Schep de kippendij terug bij de saus en zorg dat er overal en laagje overheen zit. Serveer met een paar partjes verse vijg en wat verse peterselie.
  • Heerlijk Happen!

Notities

-Serveertip voor bij dit gerecht: gebakken kastanjechampignons en een gekruid krieltje uit de airfryer. 
-Als je saus overhoudt kun je deze invriezen om te bepruiken bij bijvoorbeeld een biefstukje. 
Kippendijfilet gestoofd in port vijgensaus
Afblussen met de port en dan stoven maar.

Kippendijfilet gestoofd in port vijgensaus

De kippendijen kun je wel een beetje omschrijven als de biefstuk van de kip. Het is een super mals stukje vlees en zo gestoofd met port krijgt hij een heerlijke zoete smaak. Je kunt in dit recept de kip stoven m├Ęt of zonder het bot. Vermeld wel even aan je gast welke soort je hebt gekozen voordat ze straks op een stukje bot kauwen…. Groeiden vijgen alleen maar in warme oorden, tegenwoordig gedijen ze ook er goed in de Hollandse tuin. Ze zitten bomvol vitamines en bevatten maar weinig calorie├źn. Ze geven deze stoof echt een luxe uitstraling en een bijzondere smaak.

Kippendijfilet gestoofd in port vijgensaus
Serveer met een aardappeltje en heerlijk happen!

Nog meer lekkere recepten met kippendij maken? Probeer de volgende dan eens:

Kippendijfilet gestoofd in port vijgensaus
De saus kook je in tot een heerlijke dikke jus die ook kunt gebruiken bij een ander lekker stukje vlees.
Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *