Kippendijfilet gestoofd in port vijgensaus

Kippendijfilet gestoofd in port vijgensaus

Geschatte leestijd: 3 minuten

Port bij een kaasplankje vind ik op zijn tijd wel lekker, maar verder drink ik het niet veel. De smaak is vrij uitgesproken en wat zwaarder dan wijn vind ik. Koken daarentegen met port vind ik dan wel weer erg lekker want het geeft echt een warme en diepe smaak aan je jus en vlees. En dat is precies wat er ook gebeurde in deze lekkere stoof. Een lekker najaarsrecept maar het zou ook prima met de kerst geserveerd kunnen worden als je de kip vervangt door een stukje wild zoals bijvoorbeeld konijn. We maken in dit geval de “poor man’s” versie kippendijfilet gestoofd in port vijgensaus. kip stoven

Kippendijfilet gestoofd in port vijgensaus
Uurtje stoven en je hebt een super lekkere stoof!

Dat zeg ik natuurlijk met een knipoog, want met vijgen en een verrukkelijke port die toch snel 10 euro per fles kost, is het niet alleen een verrukkelijk gerechtje, maar ook een culinaire verwennerij voor de smaakpapillen. Dus als je bereid bent iets meer uit te geven aan ingrediënten, zal deze combinatie van vijgen en port je zeker niet teleurstellen. Het is een perfecte keuze voor een speciale gelegenheid of gewoon om jezelf te verwennen met een heerlijk gastronomisch genot.

Kippendijfilet gestoofd in port vijgensaus
Afblussen met de port en dan stoven maar.

Kippendijfilet gestoofd in port vijgensaus

De kippendijen kun je wel een beetje omschrijven als de biefstuk van de kip. Het is een super mals stukje vlees en zo gestoofd met port krijgt hij een heerlijke zoete smaak. Je kunt in dit recept de kip stoven mèt of zonder het bot. Vermeld wel even aan je gast welke soort je hebt gekozen voordat ze straks op een stukje bot kauwen…. Groeiden vijgen alleen maar in warme oorden, tegenwoordig gedijen ze ook er goed in de Hollandse tuin.

Kippendijfilet gestoofd in port vijgensaus
Serveer met een aardappeltje en heerlijk happen!

Ze zitten bomvol vitamines en bevatten maar weinig calorieën. Ze geven deze stoof echt een luxe uitstraling en een bijzondere smaak.

De saus kook je in tot een heerlijke dikke jus die ook kunt gebruiken bij een ander lekker stukje vlees.

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

kippendij recept

Kippendijfilet gestoofd in port vijgensaus

Een heerlijke stoof met zoete en warme smaken.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 63 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: European
Trefwoord: kippendij, persillade, port, sjalot, vijgen
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 15 minuten
Totale tijd: 1 uur 25 minuten
Porties: 3 personen
calorieën: 543kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 500 gr kippendijen
  • 6 vijgen - (houd er twee achter voor mee te garneren)
  • 200 ml port
  • 6 kleine sjalotjes - (mini sjalotjes)
  • 50 gr boter
  • 3 el honing
  • 1/2 bol knoflook

Kruiden en specerijen

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Maak de sjalotjes schoon en snijd ze door het midden. Halveer de knoflookbol. Snij 4 vijgen in kwarten.
  • Bestrooi de kippendijen met de persillade en bak ze rondom bruin in de koekenpan met de boter. Bak hier dan kort de sjalotten, knoflookbol en vijgen in mee. Blus af met de port en schep alles vervolgens in je stoofpan.
  • Schep de honing in de pan erbij en laat met het deksel op de pan de kippendijen een uurtje stoven op laag vuur.
  • Na het uur schep je de inhoud van de pan met een schuimspaan terug in de koekenpan en hou het warm. Verhoog de temperatuur onder de stoofpot en kook op hoog vuur het vocht in de stoofpot in tot er 1/3 over blijft. Is het nog iets te vloeibaar naar je zin voeg dan 2 tl maizena met water toe en roer tot de saus bindt.
  • Schep de kippendij terug bij de saus en zorg dat er overal en laagje overheen zit. Serveer met een paar partjes verse vijg en wat verse peterselie.
  • Heerlijk Happen!
-Serveertip voor bij dit gerecht: gebakken kastanjechampignons en een gekruid krieltje uit de airfryer. 
-Als je saus overhoudt kun je deze invriezen om te bepruiken bij bijvoorbeeld een biefstukje. 
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Nog meer lekkere recepten met kippendij maken zoals Kippendijfilet gestoofd in port vijgensaus? probeer dan deze recepten eens:

Eiernoedels met gemarineerde kippendij.

Of deze kippendij op geroosterde toast.

Maar deze in een wijnsaus is ook erg lekker!

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Kippendijfilet gestoofd in port vijgensaus

kip stoven

11 gedachten over “Kippendijfilet gestoofd in port vijgensaus”

  1. 5 sterren
    Hi Francine,

    Ik heb gisteren dit recept gemaakt. Het was smullen!!!.

    Ik heb alleen de saus iets anders gebonden. Ik heb, nadat ik de kip, knoflook en de huid van de vijgen partjes uit de saus had verwijderd, de staafmixer gebruikt om de sjalotten en stukjes kippendij die los waren gekomen te pureren.

    Toen de saus nog iets verder laten indikken, niets meer aan doen.

  2. Pingback: Gezond leven en wijn drinken? Het kan! - Heerlijke Happen

  3. Pingback: Zero waste paprika stoofpot - Heerlijke Happen

  4. Pingback: Gekarameliseerde rode ui en verse vijgen salade - Heerlijke Happen

  5. Pingback: Kippenstoof met gedroogde pruimen - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept