Sjalotjes tarte tatin met feta

Sjalotjes tarte tatin met feta

Sjalotjes tarte tatin met feta

Heerlijke Happen bestaat 1 jaar op Instagram !! Daar begon het idee en toen moest er nog gebouwd worden aan een website… Die eerste verjaardag vieren we deze aankomende de zomer, maar nu éérst dus een taartje voor Insta. Een tarte tatin kun je eigenlijk met bijna alle fruitsoorten wel maken. Een heerlijke omgekeerde taart, en de suiker die karameliseert onder het deeg. Het water loopt je zo in de mond als je hem ziet. Maar natuurlijk kun je ook een hartige tarte tatin maken! En dat gaan we dus doen met deze sjalotjes tarte tatin met feta.

Ik serveerde hem aan mijn man en die zei: ” Ik heb geen idee wat je nu weer gemaakt hebt, of hóe dit heet maar potverdikkie wat is dit lekker!” Nou steek die maar in je zak dan! Het mooie is dat het helemaal niet ingewikkeld is om te maken. Serveer er een lekker stukje lamskotelet of biefstuk bij. Wil je het vegetarisch houden serveer er dan bijvoorbeeld een lekkere groene salade bij.

Dit heb je nodig voor 1 tarte tatin:

  • 14 tot 16 sjalotten van dezelfde grootteSjalotjes tarte tatin met feta
  • verse tijm
  • 3 eetlepels bruine suiker
  • olijf olie
  • zout en peper
  • 1 blok feta
  • bladerdeegrol van de versafdeling
  • 50 gram roomboter

En zo maak je de tarte tatin:

-Verwam de oven voor op 200 graden.

-We beginnen eerst met de sjalotjes, pel deze allemaal en snij ze dan in de lengte door het midden.

-Neem een koekenpan met dikke bodem erbij en smelt hierin de roomboter met wat olijfolie. Leg daarna voorzichtig de sjalotjes erin en bak ze op een lage temperatuur voor een minuutje of 10. Daarna strooi je de bruine suiker er overheen en laat je deze smelten op de sjalotjes. Keer ze af en toe voorzichtig om.

-Voor de bakvorm gebruikte ik een springvorm, deze eerst bekleden met bakpapier en dan goed insmeren met olijfolie. Plaats dan de sjalotjes met de snijkant naar beneden in de vorm. Een beetje in een mooie ronde vorm als een bloem. Strooi er eventueel nog een beetje bruine suiker op. Ook is dit het moment om even wat zout en peper over de sjalotten te draaien met de peper- en zoutmolen.Sjalotjes tarte tatin met feta

-Hak de feta in hele kleine stukjes en strooi deze over de sjalotten heen.

-Pak het deeg erbij en rol het uit, ik sneed het in tweeën, leg het deeg als een mooi dekentje over de sjalotten met feta en zorg dat ze helemaal bedekt zijn. Van het deeg wat overbleef maakte ik mooie lange repen die ik rond om de tarte tatin wat aandrukte.

-Zet hem vervolgens voor 30 minuten in de oven tot het deeg mooi goudbruin is geworden.

-Haal hem als laatste uit de oven en haal de springvorm-ring eraf.Sjalotjes tarte tatin met feta

-Leg een bord op het deeg en kiep hem dan snel maar wel voorzichtig om et voilà : je tarte tatin is klaar!

Sjalotjes tarte tatin met feta:

-Strooi ten slotte wat blaadjes verse tijm erop en serveer met een glas frisse witte wijn: Heerlijk happen!

 

Facebook Comments

Reacties

Reacties