Sjalotjes tarte tatin met feta en verse tijm

Geschatte leestijd: 4 minuten

Sjalotjes tarte tatin met feta

Een tarte tatin kun je eigenlijk met bijna alle fruitsoorten wel maken. Een heerlijke omgekeerde taart, en de suiker die karameliseert onder het deeg. Het water loopt je zo in de mond als je hem ziet. Maar natuurlijk kun je ook een hartige tarte tatin maken! En dat gaan we dus doen met deze sjalotjes tarte tatin met feta met echt tarte tatin deeg recept.

Ik serveerde hem aan mijn man en die zei: ” Ik heb geen idee wat je nu weer gemaakt hebt, of hóe dit heet maar potverdikkie wat is dit lekker!” Nou steek die maar in je zak dan! Het mooie is dat het helemaal niet ingewikkeld is om te maken. Serveer er een lekker stukje lamskotelet of biefstuk bij. Wil je het vegetarisch houden serveer er dan bijvoorbeeld een lekkere groene salade bij.

Sjalotjes tarte tatin met feta

Dit heb je nodig voor een Sjalotjes tarte tatin met feta:

14 tot 16 sjalotten van dezelfde grootte

verse tijm

3 eetlepels bruine suiker

olijf olie

zout en peper

1 blok feta

bladerdeegrol van de versafdeling

50 gram roomboter

En zo maak je de Sjalotjes tarte tatin met feta:

-Verwam de oven voor op 200 graden.

-We beginnen eerst met de sjalotjes, pel deze allemaal en snij ze dan in de lengte door het midden.

-Neem een koekenpan met dikke bodem erbij en smelt hierin de roomboter met wat olijfolie. Leg daarna voorzichtig de sjalotjes erin en bak ze op een lage temperatuur voor een minuutje of 10. Daarna strooi je de bruine suiker er overheen en laat je deze smelten op de sjalotjes. Keer ze af en toe voorzichtig om.

Sjalotjes tarte tatin met feta

-Voor de bakvorm gebruikte ik een springvorm, deze eerst bekleden met bakpapier en dan goed insmeren met olijfolie. Plaats dan de sjalotjes met de snijkant naar beneden in de vorm. Een beetje in een mooie ronde vorm als een bloem. Strooi er eventueel nog een beetje bruine suiker op. Ook is dit het moment om even wat zout en peper over de sjalotten te draaien met de peper- en zoutmolen.

-Hak de feta in hele kleine stukjes en strooi deze over de sjalotten heen.

-Pak het deeg erbij en rol het uit, ik sneed het in tweeën, leg het deeg als een mooi dekentje over de sjalotten met feta en zorg dat ze helemaal bedekt zijn. Van het deeg wat overbleef maakte ik mooie lange repen die ik rond om de tarte tatin wat aandrukte.

-Zet hem vervolgens voor 30 minuten in de oven tot het deeg mooi goudbruin is geworden.

Sjalotjes tarte tatin met feta

-Haal hem als laatste uit de oven en haal de springvorm-ring eraf.

-Leg een bord op het deeg en kiep hem dan snel maar wel voorzichtig om et voilà : je tarte tatin is klaar!

Sjalotjes tarte tatin met feta:

-Strooi ten slotte wat blaadjes verse tijm erop en serveer met een glas frisse witte wijn: Heerlijk happen!

Sjalotjes tarte tatin met feta

Sjalotjes tarte tatin met feta

Een tarte tatin kun je eigenlijk met bijna alle fruitsoorten wel maken. Een heerlijke omgekeerde taart, en de suiker die karameliseert onder het deeg.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 36 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Bijgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: sjalotten
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 165kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 16 sjalotten - van dezelfde grootte
  • verse tijm
  • 3 eetlepels bruine suiker
  • olijf olie
  • zout
  • peper
  • 1 blok feta
  • 1 bladerdeegrol - van de versafdeling
  • 50 gram roomboter

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Verwam de oven voor op 200 graden.
  • We beginnen eerst met de sjalotjes, pel deze allemaal en snij ze dan in de lengte door het midden.
  • Neem een koekenpan met dikke bodem erbij en smelt hierin de roomboter met wat olijfolie. Leg daarna voorzichtig de sjalotjes erin en bak ze op een lage temperatuur voor een minuutje of 10. Daarna strooi je de bruine suiker er overheen en laat je deze smelten op de sjalotjes. Keer ze af en toe voorzichtig om.
  • Voor de bakvorm gebruikte ik een springvorm, deze eerst bekleden met bakpapier en dan goed insmeren met olijfolie. Plaats dan de sjalotjes met de snijkant naar beneden in de vorm. Een beetje in een mooie ronde vorm als een bloem. Strooi er eventueel nog een beetje bruine suiker op. Ook is dit het moment om even wat zout en peper over de sjalotten te draaien met de peper- en zoutmolen.Sjalotjes tarte tatin met feta
  • Hak de feta in hele kleine stukjes en strooi deze over de sjalotten heen.
  • Pak het deeg erbij en rol het uit, ik sneed het in tweeën, leg het deeg als een mooi dekentje over de sjalotten met feta en zorg dat ze helemaal bedekt zijn. Van het deeg wat overbleef maakte ik mooie lange repen die ik rond om de tarte tatin wat aandrukte.
  • Zet hem vervolgens voor 30 minuten in de oven tot het deeg mooi goudbruin is geworden.
  • Haal hem als laatste uit de oven en haal de springvorm-ring eraf.Sjalotjes tarte tatin met feta
  • Leg een bord op het deeg en kiep hem dan snel maar wel voorzichtig om
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Onderstaande recepten ook eens proberen?

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

tarte tatin recept

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Sjalotjes tarte tatin met feta en verse tijm

10 gedachten over “Sjalotjes tarte tatin met feta en verse tijm”

  1. Pingback: Griekse saganaki salade met feta - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Witlof tarte tatin met cranberry's - Heerlijke Happen

  3. Pingback: Veau Marengo de Napoleon, kalfsschouder - Heerlijke Happen

  4. Pingback: Paupiettes de tartiflette, klassiek Frans - Heerlijke Happen

  5. Pingback: Low carb amandelmeel notentaart - Heerlijke Happen

  6. Pingback: Courgette tatin met brie - Heerlijke Happen

  7. Pingback: Gekarameliseerde rode ui en verse vijgen salade - Heerlijke Happen

  8. Pingback: Gekarameliseerde eendenborst met tarte tatin - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept