Goede voornemens of goede doelen stellen?

Goede voornemens of goede doelen stellen?

” Gelukkig Nieuwjaar met digitaal vuurwerk” lichtte op, op het LEDschermpje van mijn weegschaal. Nou laat dat gelukkig maar weg dacht ik bij mezelf want de bijpassende cijfertjes die verschenen gaven me nou niet echt een gelukkig gevoel! Hangt mijn geluksgevoel dan af van de cijfertjes die de weegschaal me geven? Nee niet persé, maar de kledingkast die volhangt met kleding die ik niet meer pas wel. Er leuk uitzien geeft je wel een bepaald gevoel van geluk toch? Ga ik dan voor 2022 goede voornemens of goede doelen stellen? Het laatste leek mij een stuk slimmer dan het eerste. Want je kunt jezelf wel van alles voornemen, maar het daadwerkelijk uitvoeren lijkt me een stuk logischer. Mijn meest persoonlijke blog ooit, waar ik een heel tijdje over heb zitten twijfelen of ik dat openbaar zou maken. Maar hé een mega stok achter de deur zou ik zo zeggen nu!

Goede voornemens of goede doelen stellen?
Links 2016, midden 2020, en rechts 2021, zo naast elkaar ineens héél duidelijk dat verschil!!

Moet je dan slank zijn om gelukkig te zijn?

Het antwoord daarop is natuurlijk nee! Dat is echt niet nodig, maar voor mij wel een doel wat ik al heel wat jaren nastreef. Want ooit, heel lang geleden was ik ècht heel slank. In mijn tienerjaren was ik al slank, op het magere af zelfs. Tot ik achttien werd en mijn heupen zich begonnen te vormen. Het perfecte figuurtje wat je in menig tijdschrift tot op de dag van vandaag ziet. Wespentaille, zichtbare buispieren, goeie kont en lange slanke benen. En toen kreeg ik een vriend die zelfs dát niet voldoende vond. Dag in dag uit horen dat je te dik bent en dat er best nog wat vanaf kan resulteerde in een uitgemergeld lichaam wat nog geen 52 kilo meer woog.

En ook een verknipt beeld in mijn hoofd. Ken je dat liedje wat op dit moment veel op de radio speelt van Meau? Zij zingt het eigenijk precies zoals het voelt “want dat klotegevoel dat toen is ontstaan,
dat gaat nooit meer weg en dat heb jij gedaan
“. Uiteindeljik had ik toch de kracht om voor mezelf te kiezen en deze toxische relatie achter me te laten. Maar dat zaadje was geplant en sinds die tijd heb ik een stemmetje in mijn hoofd dat elke dag zegt “als je slank bent ben je beter”.

De grote verschillen.

Met broekmaat 32 die mét riem zelfs te groot was kwam ik langzaam terug op een normaal gewicht van rond de 64kg en maatje 36. En daar bleef ik jaren in hangen, wel altijd in mijn achterhoofd dat stemmetje dat riep dat nóg iets slanker zijn wellicht toch mooier zou zijn. Tot ik besloot een zeer ongezonde gewoonte en verslaving vaarwel te zeggen. Ik stopte met roken en kwam een dikke 15kg aan! Dag maatje 36, hallo maat 42-44 . De weegschaal tikte 87kg aan en ik besloot dat het zo niet verder kon. Ik ging naar de sportschool, ging op dieet en woog vrij snel alweer rond de 75 kg. Alsof je een jas uitdoet en je weer jezelf bent. In ieder geval degene die je in de spiegel weer herkent. Maar nog altijd niet mezelf, want doorvoor zou er toch zeker nog minimaal 5kg afmoeten. Het liefst eigenlijk een getal dat begon met een 6… tussen de 65 en 69kg.

Jo-jo effect en stuiterend op de weegschaal.

En toen werd ik zwanger… van 75kg startgewicht eindigde ik de dag van mijn bevalling op het astronomische gewicht van 100,4kg. Ik had me nog nooit zó dik en onaantrekkelijk gevoeld. En dat met het mooiste cadeau in mijn buik. In die periode heb ik nauwelijks foto’s van mezelf gemaakt, en zo’n “buik fotoshoot” heb ik al helemaal niet gedaan. En in de jaren erna viel ik af, kwam ik weer aan en viel ik weer af. Het welbekende jo-jo effect is mij niet bespaard gebleven en zo heb ik de afgelopen tien jaar doorgebracht.

Goede voornemens of goede doelen stellen?

De dag van mijn bevalling, topzwaar, opgezwollen handen, voeten, gezicht en nog nooit zo ongemakkelijk in mijn eigen lijf gevoeld.

Help ik ben een foodblogger!

Mijn hele werkende leven heb ik diverse banen gehad, maar de leukste startte ik een aantal jaar geleden. Ik schreef me in bij de KvK en ik werd foodblogger. Praten over eten, foto’s maken van eten, schrijven over eten, mijn hele leven draaide ineens zeven dagen per week om eten. Dat deed het daarvoor ook al wel, maar de stijgende lijn op de weegschaal is sinds de start van die carrière niet meer stop gezet. En daar ben ik zelf debet aan. Want de dooddoener “ieder pondje gaat door het mondje” is op mij zeker van toepassing. Ineens ging ik zelf akkoord met een paar kilo meer. Zo ging ik van rond de 70kg naar rond de 75kg. Ach dacht ik, die paar kilo die zitten me niet in de weg. Ik ging over mijn eigen grens heen, en kocht een jeans in nèt even een maatje groter. Maar de grens rekte ik nóg een keer op, en zo ging ik blijkbaar akkoord met een gewicht net onder de 80kg.

links 2017 rond de 71kg naar rechts sept 2020 rond de 78kg, zelfde bloesje maar héél wat meer gewicht.

Hoe vaak ga je je grens nog verleggen dan?

Die vraag stelde ik mezelf al wel vaker, maar deed er niets mee. Door een flinke blessure had ik mijn hardloop carrière op een laag pitje gezet, en ook de sportschool ging ik steeds minder naar toe. En zo kroop mijn gewicht weer verder omhoog naar wat het nu is. We weten allemaal afvallen en slanker worden doe je alleen als je meer verbrand dan je binnenkrijgt. Tijd dus om wél in beweging te gaan komen en sporten te omarmen. Tijd om meer in balans te gaan eten. Ik vind dat trouwens een vrésélijk woord. “Balans” maar het is wel de “key to succes”. Een dieet ga ik dus ook niet volgen omdat dat in de afgelopen jaren wel gebleken is dat dát niet werkt! Ja voor heel eventjes tot je het zó zat bent wat je allemaal wel en niet mag.

Meten is weten!

Nou daar gaan we dan, met de spreekwoordelijke billen bloot… Wat riep die weegschaal dan toen ik erop ging staan? Wel 86,6 kg schoon aan de haak! Waarom vinden we dat zo moeilijk om te vertellen hoeveel we precies wegen? Het is toch een dingetje om dat zo in het gesprek te gooien. Kan me nog herinneren dat Linda de Mol bekend ging maken in haar tijdschrift hoeveel ze woog. Echt heel bizar eigenlijk dat dat een soort nationaal event was! Maar ik doe het nu dus ook en ga het gebruiken als een stok achter de deur om mijn vorderingen bij te houden en mezelf te helpen. Doelen stellen is het belangrijkste en het doel is om weer 70kg te wegen. Er moet dus 16,6kg af. Dat is veel besef ik me, heel veel! En dat kan sowieso niet snel, hoe graag ik dat ook zou willen. Ik ga die 16,6 kg dus opknippen in kleinere stukjes. Om mezelf het makkelijker te maken, om het overzichtelijker te maken, en om het haalbaar te maken.

 • gewicht: 86,6 kg op 03-01-2022
 • vetpercentage: 42%
 • BMI: 27,6
 • borst omvang: 106 cm
 • buik omvang: 96 cm
 • bil omvang: 113cm
 • bovenbeen omvang: 66 cm
 • kuit omvang: 39 cm
 • arm omvang: 31 cm

Zo weet ik uit eerdere keren dat gewicht niet altijd alles zegt, die cijfertjes op de wegschaal zijn maar betrekkelijk. Hoeveel wegen je spieren? Hoeveel weegt je vet en als je meer spieren krijgt en minder vet kan de weegschaal best op hetzelfde cijfertje blijven staan. Vandaar dat ik ook de centimeters erbij noem. Aan deze centimeters gaan we zien dat er daadwerkelijk iets gebeurt.

Goede voornemens of goede doelen stellen?
De meting van de sportschool op hun weegschaal met vetmeting. Kan me zeker niet verschuilen achter zware botten 😉

Goede voornemens of goede doelen stellen?

De afgelopen jaren is in deze grafiek uit mijn gewicht app het jo-jo effect duidelijk zichtbaar, met een stijgende lijn naar boven.

Goede voornemens of goede doelen stellen? Hoe lang gaat dat duren dan?

Geen idee! Ik weet als geen ander dat het niet makkelijk is, dat er veel tijd in gaat zitten en dat het soms langzaam en soms snel zal gaan. Wel geef ik mezelf een nuchtere start want we beginnen deze reis met een dryjanuary. Ik vind het best confronterend om te bedenken dat ik al meer dan mijn halve leven niet gelukkig ben met mijn lijf. En dan helpt de sociale media waarin iedereen altijd maar zo perfect lijkt ook niet mee. Los van het verliezen van gewicht gaat het dus ook om mijn hoofd. En wat zich daar allemaal in afspeelt. Want dat stukje onvrede is naast lichamelijk ook iets psychisch. Want als ik dan over een tijd dat doel haal, dan moet ik er ook voor zorgen dat ik daarmee tevreden zal zijn.

Lifestyle en Heerlijke Happen

Goed dan komt dus het volgende probleem om de hoek. Want hoé ga ik toch allemaal heerlijke happen maken, afvallen en zorgen dat ik beter in mijn vel kom te zitten? Daar zal voor mij de grootste uitdaging liggen om juist daar een goede balans in te vinden. Met fijne recepten, maar toch ook zo nu en dan eens een dikke burger of een fijne pasta. Laatst vroeg ik via een Instagram poll of jullie het fijn vonden om meer van dit soort lifestyle blogs te lezen en het antwoord was ja. Ik zal jullie dus regelmatig updaten hoe deze reis verloopt en wat nieuwe metingen doorgeven. Voorlopig zul je me als je mij tegenkomt vooral veel in sportkleding zien… A: omdat dat het enige is wat nog een beetje past op dit moment, en B: ik ga mezelf aanleren sporten leuk te vinden en het helemaal te omarmen! Stay tuned zoals ik altijd in mijn stories roep. Goede voornemens of goede doelen stellen? Het doel is duidelijk.

Goede voornemens of goede doelen stellen?
Tijd om de hardloopschoenen uit het vet te trekken, en sporten te gaan omarmen. Goede voornemens of goede doelen stellen?

Goede voornemens of goede doelen stellen? goede voornemens

2 gedachten over “Goede voornemens of goede doelen stellen?”

 1. Pingback: Update Heerlijke Happen afvalrace 1 - Heerlijke Happen

 2. Pingback: Gezonde kruidige ontbijt granola - Heerlijke Happen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *