Gezonde kruidige ontbijt granola

Gezonde kruidige ontbijt granola

Franciska is er helemaal klaar voor, een nieuw jaar en we starten gelijk goed met een heerlijk recept voor gezonde kruidige ontbijt granola.

Goede voornemens? Daar doe ik niet aan….

Het is 2021! Happy new year to you all! Even een kleine recap uit mijn vorige blog:

 “De sleutel is zoals altijd weer ‘balans’. Voor mijzelf betekent dat dat op de echte feestdagen ik lekkers mag, maar de andere dagen ik mij niet laat verleiden. Ten minste, dat is mijn voornemen.” 

En hoe het daadwerkelijk ging…

Gelukkig heb ik zelfkennis, en nam ik al een slag om de arm met de laatste zin. Je begrijpt het vast wel. Ik heb de hele decembermaand genoten van de geneugten des levens. Oftewel, simpeler gezegd, alles wat los en vast zat en bij iedere feestdag heb ik mijn holle kies volgepropt. Van pepernoten (uiteraard niet alleen de reguliere, maar ook de chocolade-, truffel- en kokossmaken), tot banketletters, friet, vlees, wijn, kaas (véél kaas), gourmetschotels en kerstkransjes. I loved December! Het mooiste is ook dat ik ongeveer ieder borrelavondje extra genoot onder het mom van ‘door Corona kunnen wij zo weinig’. Terugdenkend heb ik denk wel 10x meer geborreld dan een normale decembermaand. Who was I kidding, huh 😉. Balans was er dus niet, maar ik heb wel genoten. We leven maar één keer hè! Als ik niet het corona-excuus gebruikte, was het ‘nou eenmaal die lekkere decembermaand’. Dit riep ik overigens op 3 januari nog steeds. Hmm… Time for change!

granola recept
Avonden tafelen, lekker eten, wijntjes erbij, december is goed gevierd!

Nieuw jaar, nieuwe voornemens

Nu is het januari en vliegen overal weer de goede voornemens in het rond. Ik doe niet aan goede voornemens. Ten minste, ik doe niet aan goede voornemens op 1 januari omdat ik geloof dat je iedere dag een keuze kunt maken. Voor mij voelt het uitspreken van een voornemen op 1 januari als iets wat juist daardoor toch niet volgehouden kan worden. Alsof het een keuze is die gemaakt wordt omdat het 1 januari is, maar niet omdat je er klaar voor bent. Alsof het ook een race is met al die andere mensen die soortgelijke voornemens hebben. Daarbij heb ik op 1 januari vaak nog een sterke behoefte het jaar te vieren. Als ik dus al een voornemen heb, begint hij niet op 1 januari en heet het ook niet een goed voornemen. Wil ik enig succes hebben, dan moet ik vooral een moment pakken waarop het goed voor mij voelt. 

Wat staat me te doen:

Je voelt hem vast wel aankomen; ik wil toch weer meer richten op gezond leven. Hoewel ik het dus niet een voornemen wil noemen, heb ik wel al een goede slag geslagen met het ‘vergezonderen’ van mijn leefstijl. Ik weet ondertussen dat dit voor mij betekent dat ik koolhydraten en suikers moet elimineren. Geen brood, aardappelen, maar ook fruit balanseer ik uit. Sommige fruitsoorten hebben bizar veel suikers in zich. Ook dat wil ik niet. Mijn insuline level moet ik zo stabiel mogelijk houden. Door die stabiel te houden, geen pieken te hebben, ervaar ik ook geen dalen. In die dalen heb ik normaal enorme cravings, en dat is ontzettend moeilijk te weerstaan. Hier zit een hele theorie achter en mocht je daar interesse in hebben, lees dan vooral mijn CICO CIM blog.

Gezonde kruidige ontbijt granola
Weer een beetje in balans, een fijne groene smoothie helt zeker.

Wat weet ik en hoe ga ik daar nou mee om

Wat ik ondertussen hierin ervaren heb, is dat het zo ontzettend helpt om niet te denken in dieetvormen. Zodra ik ook maar ergens aan begin wat behoort tot een dieet, wordt ik gewoon heel chagrijnig. Het voelt als restrictie, als regels, als iets waar ook de verplichting van afvallen bij hoort. Daarbij, hoe moet het dan weer als ik een überhaupt mijn streefgewicht heb bereikt? Gelden de regels dan niet meer? Mag ik dan wel weer meer eten? Of andere dingen? En wat eet je dan wel? Of wat eet je dan nog steeds niet?

Dieet of niet?

Nu zou je best kunnen stellen dat het elimineren van suikers en carbs toch ook een dieet is. Ik snap die gedacht heel goed. Maar wat ik zelf ervaar is dat het in het dagelijks leven heel goed mogelijk is om dit als een leuke, maar gezonde leefstijl te behouden. Je mag namelijk nog zo ontzettend veel wél eten. Tijdens een periode waar ik dus op mijn gewicht let, ben ik wel strenger in wat ik eet. Ik wil bijvoorbeeld dan nooit een snackje eten en ook nooit ’s avonds na het avondeten nog iets eten. In de periode dat ik hier minder op let, en niet hoef af te vallen, eet ik gerust in de avond wat olijfjes of kaas. Op deze manier weet ik gewoon dat dit meer een leefstijl is, dan een dieet. En zelfs tijdens de periodes van weightloss, eet ik zo lekker, bewust en veel. Zoveel lekkerder dan menig voorgeschreven dieet.

Precies zoals ik me lekker voel

Dit is dus niet een goed voornemen, het is niet een dieet, het is niet een groot doel. Het is míjn manier om mijzelf weer lekker, fitter en fijner te voelen. Het is mijn leefstijl aanscherpen. Ik kijk niet naar wat ik niet mag eten, maar wat ik wel mag eten. De start van 2021 is dus een start met een beetje detox, met een beetje meer aandacht voor mijn voeding en what makes me feel good. Daar kun je je toch nooit slecht over voelen? 
Ik ben benieuwd naar wat jouw plannen zijn voor 2021! 

Gezonde kruidige ontbijt granola

Gezonde kruidige ontbijt granola

Voor deze maand heb ik een super easy recept wat ik bijna iedere maand maak. Ik kies ervoor zo min mogelijk koolhydraten en suikers te eten, maar ik hou heel erg van een crunch en bite in mijn smoothie-bowl of yoghurt. De meeste granola’s bevatten toch vaak veel suikers. Ook honing is een suikervorm en teveel van dergelijke producten zijn uiteindelijk ook niet goed. Ik maak daarom graag deze lekkere ‘granola’. 

granola recept

Gezonde kruidige ontbijt granola

Een heerlijke makkelijk te maken granola.
5 van 7 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Ontbijt
Keuken: European
Trefwoord: granola, kaneel, zadenmix
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Porties: 2 personen
calorieën: 526kcal
Auteur: Franciska Sprokkereef
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

 • 175 gram salade mix nootjes
 • 1 el kokosolie

Specerijen en kruiden

En zo maak je het:

 • Verwarm de oven voor op 160 graden.
 • Vermeng de noten en zaden met de kokosolie en alle kruiden. Blijf het geheel goed door roeren totdat je ziet dat alle nootjes omhuld zijn met de kokosolie en de kruiden.
 • Leg een vel bakpapier op een bakplaat, en spreid hierover het mengsel uit. 
 • Plaats de bakplaat voor 15 minuten in de oven.
 • Haal de granola uit de oven en laat even afkoelen, doe daarna in een weckpot of tupperwaredoosje.
 • Heerlijk Happen!
Tip van Franciska: 
Ik koop de nootjes mix bij Albert Heijn, maar mogelijk ook beschikbaar bij andere supermarkten. En anders meng je 100gr pompoenpitten, 100gr zonnebloempitten en 75 gr pijnboompitten bij elkaar. 
 
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Deze blog “Gezonde kruidige ontbijt granola” is een bijdrage van Franciska Sprokkereef van My Foody life.

Andere blog(s) lezen check dan deze:

Fitmom, fit people, Franciska doet niet mee!

granola gezond

6 gedachten over “Gezonde kruidige ontbijt granola”

 1. Pingback: Een gezonde treat bananenbrood - Heerlijke Happen

 2. Pingback: Pistache en amandelen granola - Heerlijke Happen

 3. Pingback: Goede voornemens of goede doelen stellen? - Heerlijke Happen

 4. Pingback: Pastinaak wortelsoep met pesto - Heerlijke Happen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept