Romige doperwtensalade met kruidnagelkaas

Romige doperwtensalade met kruidnagelkaas

Heel eerlijk moet ik bekennen dat we hier thuis niet heel vaak doperwtjes eten. En dat komt eigenlijk doordat mijn dochter er niet een groot fan van is. Je blijft dan toch zoeken naar andere groenten en deze doperwtjes raakten een beetje in de vergetelheid. Maar laatst nam ik twee zakjes verse doperwten mee naar huis en maakte er deze romige doperwtensalade met kruidnagelkaas mee. En daar hebben in ieder geval mijn man en ik heerlijk twee dagen van kunnen eten. Overigens is dit ook een ideale salade om restjes groenten in te verwerken. Een halve rode paprika, een paar takjes peterselie, overgebleven sojaboontjes, noem maar op!

Romige doperwtensalade met kruidnagelkaas
Kruidig, romig en volop smaak, dát heeft deze salade allemaal.
Romige doperwtensalade met kruidnagelkaas

Romige doperwtensalade met kruidnagelkaas

Francine
Een fijne salade met een lekkere huisgemaakte dressing.
Bereidingstijd 15 min
Gang Bijgerecht
Keuken European
Porties 4 personen

Equipment

  • pan
  • saladekom

Ingrediënten
  

  • 400 gr verse doperwten
  • 100 gr kruidnagelkaas in blokjes
  • ½ rode paprika
  • 1 rode ui
  • 1 groene paprika
  • 150 gr sojaboontjes
  • verse peterselie

Voor de romige dressing heb je nodig:

  • 3 el mayonaise
  • 3 el kwark
  • peper / zout
  • persillade kruidenmix

Instructies
 

  • Kook de verse doperwten een minuujte of 10 tot ze gaar zijn. Giet af en laat even afkoelen in het vergiet.
  • Hak en snijd alle groenten in hele kleine blokjes.
  • Snijd ook de kaas in kleine blokjes.
  • Neem een kommetje erbij en mix hierin de dressing. Breng op smaak met peper, zout en de persillademix.
  • Hak de peterselie fijn en mix daarna alles in een grote saladekom. Laat even in de koelkast staan om alle smaken in te laten trekken.
  • Heerlijk Happen!
Trefwoord doperwten, kruidnagelkaas, paprika, sojabonen
Romige doperwtensalade met kruidnagelkaas
serveer bij de bbq, of eet hem als lunch-salade.

Romige doperwtensalade met kruidnagelkaas

Het ontstaan van kruidnagel en komijnekaas is eigenlijk ontstaan om een klein geheimpje te verbergen. Ontstaan in Friesland, doordat de koeien daar grazen op een schrale bodem en veel invloed vanaf zee veroorzaakte dit een stugge en zilte zuivel. Om dit een beetje te verbergen werden deze specerijen aan de kaas toegevoegd. De specerijen hielden ook vocht vast in de kaas en kreeg hij een zoetere en kruidigere smaak. Maar we zijn ze dankbaar hoor deze eigenwijze Friezen want zonder hen was deze kaas er dus niet geweest. Overigens moet je er wel van houden, niet iedereen kan komijnekaas en kruidnagelkaas waarderen. Mijn man en ik zijn beide wel gek op deze smaak en ik koop het dus regelmatig. En. in dit geval geeft hij dus net even wat meer smaak aan je salade.

Salades, salades ik kan er geen genoeg van krijgen! Hier nog een paar andere toppers voor je:

Romige doperwtensalade met kruidnagelkaas
Mooie combi van het servies met de kleuren van de salade.
Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *