Homemade verse rode pesto

Geschatte leestijd: 3 minuten

Homemade verse rode pesto. Rode pesto, vaak ook ‘pesto rosso’ genoemd, kent zijn oorsprong in een bijzonder charmant deel van Italië, meer bepaald de west-Siciliaanse provincie Trapani. Deze variant vormt het Siciliaanse antwoord op de bekende groene pesto die vaak geassocieerd wordt met de stad Genua. Historisch gezien brachten de scheepslui uit Genua hun beroemde groene pesto mee op lange zeereizen, waardoor het gerecht uiteindelijk in verschillende Italiaanse regio’s bekend werd.

Homemade verse rode pesto

Deze rode pesto is niet zomaar een regionaal smeersel, het is door de lokale bevolking met liefde en trots ontwikkeld en heeft een diepere betekenis in de Siciliaanse keuken. De ingrediënten van rode pesto zijn zongedroogde tomaten, knoflook, vers gemalen peper, fijne kruiden, en vaak rijk aan olijfolie en gedroogde harde kaas, zoals pecorino of parmezaan. Het gebruik van de beste lokale producten heeft ervoor gezorgd dat rode pesto inmiddels een officieel erkend voedingsmiddel is.

Homemade verse rode pesto

Rode pesto, als symbool van Siciliaanse innovatie en aanpassingsvermogen, weerspiegelt het culturele belang en de culinaire rijkdom van de Siciliaanse keuken. De smaakmaker geeft een authentieke en robuuste dimensie aan Siciliaanse gerechten. Het wordt gekoesterd en van generatie op generatie doorgegeven als een culinaire schat die het Siciliaanse zonlicht en de geest van haar inwoners belichaamt.

Ook voor deze pesto geldt: heb je tijd en zin maak hem dan met een vijzel maar uit de keukenmachine smaakt hij ook prima!

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

rode pesto

Het woord pesto betekent "gestampt". Van oudsher werden de ingrediënten in een vijzel gedaan en helemaal fijngewreven.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 93 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Bijgerecht, Borrelhapje
Keuken: European
Trefwoord: pesto
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 10 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 100kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

 • 100 gram zongedroogde tomaten
 • 4 eetlepels blanke amandelen
 • zeezout
 • peper
 • 2 tenen knoflook
 • 30 gram pecorino kaas
 • handjevol basilicum blaadjes
 • olijfolie

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

 • Deze pesto komt uit een heel ander deel van Italië namelijk : De west-Siciliaanse provincie Trapani. Eigenlijk is het hun antwoord op de groene pesto die de scheepslui mee zich meevoerden uit Genua. Het is een officieel erkend voedingsmiddel.
 • Ook voor deze pesto geldt: heb je tijd en zin maak hem dan met een vijzel maar uit de keukenmachine smaakt hij ook prima!
 • Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en draai het tot een mooie gladde mix. Voor mij is het gebruik van een goede olijfolie echt het belangrijkste. Deze kan zoveel extra smaak aan je pesto geven! Doe de pesto in een potje en giet er wat olijfolie op. Zo kun je de pesto tot ongeveer een week bewaren in je koelkast.
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!
groene pesto
Naar recept gaan
homemade verse groene en rode pesto

Vindt je bovenstaand recept lekker? Probeer dan ook eens onderstaande recepten:

Zachte Siciliaanse amaretti koekjes

Geroosterde paprika courgette soep met pesto

Amuse aardappeltjes met pesto

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Homemade verse rode pesto

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Homemade verse rode pesto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept