Homemade verse groene en rode pesto

Homemade verse groene en rode pesto

Homemade verse groene en rode pesto

Zo oud als de weg naar Rome… Alhoewel Rome bestond al ruim voor de officiële jaartelling. En parmezaanse kaas wordt pas voor het eerst beschreven in de boeken in de 13e eeuw. En die kaas is toch wel een hoofdingrediënt in pesto alla Genovese. Desalniettemin een basissaus die niet meer uit de keuken weg is te denken. Het woord pesto betekent “gestampt”. Van oudsher werden de ingrediënten in een vijzel gedaan en helemaal fijngewreven. Het is pas in 1863 dat basilicum in het recept pesto wordt geïntroduceerd door Giovanni Battista Ratto als hij zijn kookboek “De Genovese keuken” publiceert. En ook daarna kent het recept vele aanpassingen en claimen verschillende chefs dat nou juist zijn recept het beste is. En omdat het nou zo leuk is met verse producten te werken in je keuken maken we homemade verse groene en rode pesto.

Voor een groene pesto heb je nodig:Homemade verse groene en rode pesto

  • 1 plantje basilicum
  • 30 gram parmezaanse kaas
  • 4 eetlepels pijnboompitjes
  • 2 tenen knoflook
  • 50 ml olijfolie
  • zeezout/peper
En zo maak je hem:

-Je kunt heel trouw aan vervlogen tijden blijven en hem maken met een vijzel. Je begint dan eerst met de knoflook en pijnboompitten en vijzelt deze tot een soort crème. Dan voeg je de blaadjes basilicum toe met wat zeezout en vijzel je het verder tot een pasta-achtige consistentie. Als laatste voeg je dan de kaas toe met wat olijfolie tot het een mooi geheel is geworden. Homemade verse groene en rode pesto

-Ik stap de moderne tijd in en gebruik gewoon mijn keukenmachine…. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en draai het tot een mooie gladde mix. Voor mij is het gebruik van een goede olijfolie echt het belangrijkste. Deze kan zoveel extra smaak aan je pesto geven! Doe de pesto in een potje en giet er wat olijfolie op. Zo kun je de pesto tot ongeveer een week bewaren in je koelkast.

Grappig weetje: In vroeger tijden werd er ook Hollandse kaas gebruikt omdat Italië en Nederland veel handel met elkaar dreven.

 

Voor een rode pesto heb je nodig:

  • 100 gram zongedroogde tomaten
  • 4 eetlepels blanke amandelen
  • zeezout/peper
  • 2 tenen knoflook
  • 30 gram pecorino kaas
  • handjevol basilicum blaadjes
  • olijfolie

-Deze pesto komt uit een heel ander deel van Italië namelijk : De west-Siciliaanse provincie Trapani. Eigenlijk is het hun antwoord op de groene pesto die de scheepslui mee zich meevoerden uit Genua. Het is een officieel erkend voedingsmiddel.

-Ook voor deze pesto geldt: heb je tijd en zin maak hem dan met een vijzel maar uit de keukenmachine smaakt hij ook prima!

-Mix het geheel tot een mooie gladde mix, ook deze kun je tot een week in je koelkast bewaren.

Homemade verse groene en rode pestoHomemade verse groene en rode pesto

Welke van de twee ook je voorkeur heeft: beide pesto’s smaken uitstekend bij pasta of gewoon als dip bij een lekker kaasplankje met wat crackertjes. Hoe je hem ook eet één ding is zeker je zult : Heerlijk happen!