Franse peer met gekarameliseerde noten

Geschatte leestijd: 4 minuten

Dit is een receptje joh… Zo lekker! Lust jij graag zoete peren? Ik bezocht tijdens onze vakantie in Frankrijk een typisch Franse markt en kocht daar heerlijke peren. Zo leuk om met die marktkoopmannen een kletspraatje te maken over hun producten en de regio. Alles vers van het land en zo in je hand. Deze Franse peer met gekarameliseerde noten is een blijvertje.

In Nederland scoorde ik er ook al hoge punten mee bij familie en vrienden. Het karameliseren van de nootjes heb ik niet gedaan met suiker maar met honing. En dat is nog eens super makkelijk ook! Kijk dus even wat voor soort honing je gaat gebruiken. Kies je er één met een bepaalde smaak zul je dat dan ook zeker terugvinden in je receptje.

Franse peer met gekarameliseerde pecannoten

Karameliseren is een kooktechniek die wordt gebruikt om de natuurlijke suikers in voedsel te verhitten en te concentreren, waardoor ze een diepe, complexe smaak en kleur krijgen. Het proces bestaat uit het verhitten van suiker totdat deze begint te smelten en te veranderen in een donkerbruine, geconcentreerde vloeistof.

Er zijn verschillende manieren om suiker te karameliseren, afhankelijk van het doel. Bijvoorbeeld, wanneer suiker wordt gekarameliseerd voor een dessert, zoals crème brûlée, wordt het met een branders op de suiker gestrooid en vervolgens verbrand tot een krokante laag. Wanneer suiker wordt gekarameliseerd voor een saus, zoals een caramel saus, wordt het suiker-watermengsel verhit tot een kleur en dikte die geschikt zijn voor het recept.

Het karameliseren van suiker is een gevoelig proces en vereist aandacht, omdat het snel kan verbranden en bitter kunnen worden. Het is belangrijk om de suiker constant te roeren tijdens het karameliseren om te voorkomen dat het verbrandt.

Franse peer met gekarameliseerde noten

-We gaan eerst de pecannoten karameliseren. Dit doe je door 2 theelepels olijfolie te mengen met 1 eetlepel honing in een kommetje, vervolgens doe je daar de noten bij. Zorg ervoor dat ze een mooi laagje van de oliemix krijgen. Neem een koude koekenpan en zet deze op het vuur. Doe vervolgens de notenmix in de pan en op een zacht vuur bak je ze tot ze karameliseren. Let op dat het vuur niet te hoog staat, dan zullen ze verbranden. Daarna zet je ze opzij om ze te laten afkoelen. Ze zijn namelijk héél erg heet dus pas op met je vingers! Als ze op je bordje vastplakken eventjes met een mesje losmaken. Of leg even een velletje bakpapier op het bordje zodat je ze daar makkelijk vanaf kunt halen.

-Snij vervolgens de witlof in smalle reepjes en doe er een klein beetje vinaigrette op, leg een klein bodempje op een mooi bordje.

-Dan snij je de onderkant van de peer af zodat hij stabiel staat en snij dan de peer in een aantal plakken.

-Neem de kaas en snij er dunne repen van, deze kun je snijden in de vorm van de peer en zo bouw je een mooi stapeltje. Een mooi recept peer met pecannoten.

Franse peer met gekarameliseerde noten

Garneer rondom het peer-torentje wat gekarameliseerde nootjes en wat veldsla en als laatste druppel je wat honing op de peer.

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Franse peer met gekarameliseerde pecannoten

Franse peer met gekarameliseerde noten

Deze Franse peer met gekarameliseerde noten is een blijvertje.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 28 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Bijgerecht, Nagerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: noten, peer
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Porties: 2 personen
calorieën: 279kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

 • 2 zoete zachte Franse peren
 • 100 gram blauwaderkaas
 • 75 gram pecannoten
 • 1 stronkje witlof
 • 50 gram veldsla
 • 2 theelepels olijfolie
 • 1 eetlepel honing
 • 2 eetlepels grove mosterd vinaigrette

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

 • We gaan eerst de pecannoten karameliseren. Dit doe je door 2 theelepels olijfolie te mengen met 1 eetlepel honing in een kommetje, vervolgens doe je daar de noten bij. Zorg ervoor dat ze een mooi laagje van de oliemix krijgen. Neem een koude koekenpan en zet deze op het vuur. Doe vervolgens de notenmix in de pan en op een zacht vuur bak je ze tot ze karameliseren. Let op dat het vuur niet te hoog staat, dan zullen ze verbranden. Daarna zet je ze opzij om ze te laten afkoelen. Ze zijn namelijk héél erg heet dus pas op met je vingers! Als ze op je bordje vastplakken eventjes met een mesje losmaken. Of leg even een velletje bakpapier op het bordje zodat je ze daar makkelijk vanaf kunt halen.Franse peer met gekarameliseerde noten
 • Snijd vervolgens de witlof in smalle reepjes en doe er een klein beetje vinaigrette op, leg een klein bodempje op een mooi bordje.
 • Dan snijd je de onderkant van de peer af zodat hij stabiel staat en snij dan de peer in een aantal plakken.
 • Neem de kaas en snij er dunne repen van, deze kun je snijden in de vorm van de peer en zo bouw je een mooi stapeltje.
 • Garneer rondom het peer-torentje wat gekarameliseerde nootjes en wat veldsla en als laatste druppel je wat honing op de peer
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Meer recepten proberen zoals Franse peer met gekarameliseerde noten? Kijk dan eens naar onderstaande recepten:

Appel gemengde noten en witlofsalade

Crown prince pompoen met romanesco

Makkelijke avocado toast met honing

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Recepten » Hapjes » Franse peer met gekarameliseerde noten

recept peer met pecannoten

11 gedachten over “Franse peer met gekarameliseerde noten”

 1. Pingback: Herfsttosti met geitenkaas en peer - Heerlijke Happen

 2. Pingback: Het favoriete recept van Health Mi Foodie - Heerlijke Happen

 3. Pingback: Salade met geitenkaas en nootjes - Heerlijke Happen

 4. Pingback: Bietjessalade met gekarameliseerde noten - Heerlijke Happen

 5. Pingback: Gekarameliseerde rode ui en verse vijgen salade - Heerlijke Happen

 6. Pingback: Spruitjes salade met gekarameliseerde pecannoten - Heerlijke Happen

 7. Pingback: Zuurkoolstrudel met perenconfiture - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept