Heerlijke kaas en wijn voor Valentijn

Heerlijke kaas en wijn voor Valentijn

Valentijnsdag komt eraan. Ik ga proberen jullie te verleiden om er samen met je partner een heerlijke Valentijn van te maken. Hoe? Met lekkere kaas en verleidelijke wijn, zo wordt jouw Valentijn fijn! Ook krijgen jullie een recept om zelf een heerlijke gevulde camembert te maken. Hoe makkelijk dat is lees je in deze blog “heerlijke kaas en wijn voor Valentijn”. kaasplank

gevulde camembert

Romantiek, kaas en wijn. Hallo Valentijn!

De combinatie van de juiste wijn bij een kaasplank levert voor sommige mensen wat vragen op. Ik val maar gelijk met de deur in huis: rode wijn en kaas is over het algemeen géén goede combinatie. Met uitzondering van harde kazen waar zoutkristallen in zitten dan is dit wel mooi. Maar wat matcht dan wel? Zoveel soorten kazen, zoveel soorten wijnen. Om het overzichtelijk te houden heb ik de wijn-spijs combinaties van wijn en kaas per kaas categorie omschreven.

Witte korst kazen & wijn

Brie, Camembert, Boursault, zijn een aantal voorbeelden van witte korst kazen. Deze kazen kun je perfect combineren met wijnen gemaakt van de Riesling of Sauvignon Blanc druiven. Een heerlijk wit wijntje past dus ook perfect bij de gevulde camembert!

Geiten- of schapenkaas & wijn

Dit smaakt heerlijk met een glas Sauvignon Blanc uit de Loire. Het scherpe van de Sauvignon Blanc druif is belangrijk in het spel van spanning in deze. Met name geitenkaas is erg droog en scherp. Daarom vragen deze kazen om een strakke droge wijn met een fijn zuurgehalte.

Harde kazen & wijn

Kies hier voor een gemmy rode wijn. Sappig en zonder tannines zoals bijvoorbeeld een Syrah of Appassimento.

Rood kan wel, match hem op de juiste manier!

Blauwader kazen & wijn

De mooiste combinatie met blauwader kaas is port. Een kaas met een enorm uitgesproken smaak vraagt als tegenhanger een drank met een uitgesproken smaak. Het zoute van de kaas is heerlijk met het zoetje welke je in de port proeft. Natuurlijk kun je ook hier kiezen voor een rode wijn. Blijf dan bij de Syrah of Appassimento. De tannines in wijn zijn niet fijn bij het pittige van de kaas dus vandaar deze keuze.

Roodkorst kaas & wijn

Kies hier voor een witte wijn met een zoetje, zoals de Gewurztraminer. Wat echt fantastisch is, ik heb zelf deze combinatie één keer mogen proeven en je weet niet wat je overkomt… Dat is een Gewurtztraminer Selection de garens nobles. Niet voor elke portemonnee weggelegd. Ongeveer honderd euro voor een half flesje! Maar mocht je ooit de kans krijgen, dan zou ik hem met beide handen aangrijpen. Alsof het spreekwoordelijke engeltje over je tong piest!

Heerlijke kaas en wijn voor Valentijn

De perfecte kaasplank voor deze “heerlijke kaas en wijn voor Valentijn”.

Een perfecte kaasplank bestaat uit maximaal 5 soorten kazen. Gedroogd fruit, iets zoets als bijvoorbeeld honing en eventueel nootjes. Aan te vullen met toast of stokbrood. Om het je makkelijk te maken staat hieronder een voorbeeld kaasplank met daarbij geselecteerde wijnen. De nummering is de volgorde van opeten, van romig-zacht naar pikant en scherp.

1:

Gevulde camembert met cranberry’s ( zoals onderstaand recept) of Brillat savarin, een witte korst kaas. Brie-achtige kaas van koemelk, romig van smaak met een vleugje paddenstoel. Hier drinken we Sauvignon Blanc uit de Loire bij: klik hier.

2:

Een Crottin de Chavignol uit het dorpje Chavignol, Loire. Serveer deze kaas met een beetje honing. En natuurlijk drinken we de Sauvignon Blanc uit de Loire hier vrolijk bij door. Onze aanbevolen wijn is afkomstig uit het gebied Coteaux du Giennois, vlakbij gelegen Sancerre en Pouily Fumé. De Sauvignon Blanc groeit hier op een Silex bodem wat rokerige en stuivende smaak geeft aan de wijn. Het scherpe van de Sauvignon Blanc heb je nodig om tegen dat droge en scherpe van de geitenkaas op te kunnen. Deze wijn heeft dezelfde kenmerken als Sancerre en Pouilly Fumé alleen is deze veel betaalbaarder.

3:

Old Amsterdam, deze kennen we allemaal wel… Hier drink je een rode wijn bij met een hoog fruit gehalte en amper tannines zoals deze Syrah.

4:

Gorgonzola, een volle koemelk kaas uit het noorden van Italië. Er zijn twee soorten Gorgonzola, de dolce en picante, op de borrelplank is de picante het meeste geschikt omdat de dolce helemaal zacht wordt en uitsmelt op kamertemperatuur, deze kun je beter gebruiken in gerechten. De picante is brokkeliger en intenser van smaak. De hele avond aan de port is wellicht ietwat heftig. Je kunt hier dus kiezen om de avond voort te zetten met de Syrah.

5:

We sluiten af met Munster kaas uit de categorie roodkorst. Een echte stinkkaas die ruikt naar mest met een scherpe smaak en zoute korst. Laat je hier niet door afschrikken! Hij is echt heel lekker. Deze kaas vraagt om een zoetje als tegenhanger. Wij kiezen hier voor de Gewurztraminer Weingut Gretzmeier. Tip, dip je munsterkaas in komijnzaad voor een optimale beleving.

kaasplank

Heerlijke kaas en wijn voor Valentijn

Ik hoop dat jullie allemaal een heerlijk, romantisch avondje hebben! Hier onder het recept voor de gevulde camembert. Deze kun je verpakt een aantal dagen bewaren in de koelkast.

kaasplank
Heerlijke kaas en wijn voor Valentijn

Heerlijke kaas en wijn voor Valentijn

Een heerlijke gevulde camembert, drink er een fijn wijntje bij en Valentijn kan niet meer stuk.
5 van 9 reacties
Afdrukken Pin Rate
Gang: Borrelhapje
Keuken: European
Trefwoord: camembert, cranberry, pecannoten, peterselie
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Porties: 2 personen
calorieën:

Ingrediënten: 

 • 1 camembert
 • 50 gram gedroogde cranberry's
 • 15 pecannoten
 • 3 eetlepels mascarpone
 • 5 takjes peterselie
 • zout
 • peper

En zo maak je het:

 • Rooster kort de noten in een koekenpan.
 • Neem je keukenmachine erbij en doe hier de pecannoten, cranberry's, peterselieblaadjes, mascarpone en een beetje peper en zout in. Mix het geheel kort door elkaar, tot het brokkelig maar wel smeerbaar is.
 • Snijd de camembert door het midden, doe dit als hij heel koud is, anders krijg je je mes er niet meer doorheen.
 • Smeer hem in met het mengsel en leg dan de andere helft er weer op. Laat even opstijven in de koelkast.
 • Serveer bij een lekkere borrelplank met een fijn wijntje erbij.
 • Heerlijk Happen!
Fris tintje aan je vulling geven? Voeg dan een theelepel citroenzeste toe van een biologische citroen. 
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Deze blog “Heerlijke kaas en wijn voor Valentijn” is een bijdrage van onze gastfoodie Fleur Verloo.

Nog meer fijne wijn-blog(s) lezen check dan eens onderstaande:

8 gedachten over “Heerlijke kaas en wijn voor Valentijn”

 1. Pingback: Valentijn sushi glaasje met zalm - Heerlijke Happen

 2. Pingback: Klassieke vegetarische rode wijnsaus - Heerlijke Happen

 3. Pingback: Camembert in krokant bladerdeeg jasje - Heerlijke Happen

 4. Pingback: Rosé fan? Fleur vertelt je alles! - Heerlijke Happen

 5. Pingback: Het Franse kaasplankje met brie en Compté - Heerlijke Happen

 6. Pingback: Citytrip Wenen in anderhalve dag - Heerlijke Happen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept