Ierse kogelbiefstuk steak tartaar

Ierse kogelbiefstuk steak tartaar

Geschatte leestijd: 4 minuten

Niets leukers dan een event te bezoeken en dan ook wat ingrediënten mee naar huis te krijgen. Deze keer was dat een mooie Ierse kogelbiefstuk. Op uitnodiging van BordBia en Irishbeef.nl volgde ik ook nog een korte masterclass “kogelbiefstuk” bakken bij Chef Wilco Berends van restaurant De Nederlanden in Vreeland. Gevolgd door een inspirerende lunch en dus ook een opdracht om thuis een mooi gerecht te maken. Dat werd deze Ierse kogelbiefstuk steak tartaar. Gek genoeg had ik namelijk nog helemaal geen steak tartaar recept op mijn site, en dat terwijl ik dol ben op dit gerechtje.

Ierse kogelbiefstuk steak tartaar

Ierse kogelbiefstuk steak tartaar

Als ook de Michelinster chef zegt dat je in principe niet héél veel hoeft te doen met een goed stuk Iers rundvlees, dan kun je dat maar beter voor waar aannemen. In de keuken van Wilco Berends kregen we een mooi stukje rauw vlees te proeven. Klein beetje peper en verder niks! Maar ook het kort gegrilde stukje vlees had al zoveel smaak, waarom er nóg meer aan doen?! Mijn receptidee was dan ook vrij snel duidelijk: een steak tartaar!

Ierse kogelbiefstuk steak tartaar

Wél een steak tartaar die we redelijk grof snijden zodat we niet teveel veranderen aan de structuur van het vlees. Soms krijg je wel eens een tartaar die in een machine gedraaid is en dan ben je mij een beetje kwijt. We houden een lekkere bite, èn we geven hem een beetje pit door wat chilipoeder te gebruiken. Verder houden we het vrij klassiek en laten we het Ierse grasgevoerde koeienvlees voor zich spreken.

* Dit recept gebruikt rauw vlees en een rauwe eierdooier, dit gerecht is dus niet geschikt voor zwangere vrouwen! Zorg er altijd voor dat je super verse producten koopt bij je slager, daarmee voorkom je eventuele problemen.

Ierse kogelbiefstuk steak tartaar

Soda bread

Een bijrol, maar zeker niet de minste bij dit recept is het zelf gebakken Irish soda Bread. Daar ben ik zelf enorm fan van en past ook perfect bij de steak. Hiervoor schreef ik eerder al eens meerdere recepten uit. Die kun je hier en hier vinden. Het brood hoeft nauwelijks gekneed te worden en ook niet te rijzen, ideaal als je niet een énorme bakker bent!

Hieronder het volledige recept met ingrediënten. Veel plezier met het maken van onderstaand recept. Heerlijke Happen!

Ierse kogelbiefstuk steak tartaar

Ierse kogelbiefstuk steak tartaar

Een klassieker met maar weinig ingrediënten een een hele pure smaak.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 69 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Bijgerecht, lunch, voorgerecht
Keuken: European
Trefwoord: cornichons, Dijon mosterd, ei, kogelbiefstuk
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Porties: 2 personen
calorieën: 334kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

kookring 10cm doorsnede
scherp mes

Ingrediënten:

  • 250 gram Iers kogelbiefstuk
  • 2 eieren - alleen de dooier
  • 6 cornichons - in kleine stukjes gesneden
  • 1 sjalot - heel fijn gesnipperd
  • 1 el Dijon mosterd
  • peper
  • zout
  • 1 tl Worcertershiresaus
  • ¼ tl chilipoeder
  • 2 takjes peterselie

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Snipper de sjalot, hak de peterselie fijn, en snijd de cornichons fijn. Mix alles in een kommetje met de Dijon mosterd, Worcestershire saus, chilipoeder, en breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd de kogelbiefstuk in kleine stukjes en meng het met de mosterdmix die je net gemaakt hebt.
  • Scheid de dooiers van het eiwit. ( zie notities )
  • Pak je kookring erbij en leg op een bordje, schep de tartaar erin en duw met de bolle kant van een lepel aan. Trek de ring omhoog en herhaal met je andere bordje. Leg de eierdooier ( zonder schil ) op de tartaar en eventueel nog een takje peterselie erbij. Serveer direct.
  • Heerlijk Happen!
Het eiwit kun je gebruiken voor bijvoorbeeld meringues, of voor je huisgemaakte granola. 
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Ik maakte al eerder een aantal fijne recepten met Iers rundvlees, en schreef ook een mooie blog over een reis naar Ierland. Die lees je hieronder:

Wat dacht je van deze heerlijke Ierse steak en aardappel chips?

Hier lees je 48 uur in Cork en krijg je het recept voor een Iers roggebrood.

Lekkere cocktail? Ook dan zit je hier goed en maak je deze Irish maid.

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Dit recept is geschreven in samenwerking met Irishbeef.nl
Start » Recepten » Voorgerechten » Ierse kogelbiefstuk steak tartaar

recept steak tartaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept