Geschatte leestijd: 3 minuten
Een diner in een restaurant is niet compleet zonder een lekker stukje brood toch? Samen met Martijn Kajuiter (Michelinster chef) maakte ik dit jaar bij mij thuis een heerlijk Kerstmenu. Martijn heeft jaren in Ierland gewoond en daar leiding gegeven in de keuken van een één ster Michelinster restaurant. Het menu wat we met hem gaan maken heeft dus deels ook invloeden vanuit de Ierse keuken. En dit wit pan gebakken soda bread is een heerlijke starter. Het volgende recept is dan ook het gene wat je erop smeert…. maar daar moeten jullie nog even op wachten. Eerst dus dit brood, wij bakten het in een pan, maar de oven mag ook hoor! Een recept voor soda bread.

Wit pan gebakken soda bread
Wat voor mijzelf het heerlijke aan het Ierse soda Bread is, is dat het niet hoeft te rijzen. We gaan gewoon gelijk aan de slag en bakken maar. Het in de pan bakken neemt wel wat tijd in beslag maar omdat we het op heel laag vuur laten garen kun je ondertussen de rest van de recepten maken. De korst wordt lekker stevig en krokant, en de binnenkant mooi gaar, en je serveert het natuurlijk lekker warm.

Oh en ondanks dat Martijn een sterrenchef is, is dit menu voor iedereen te maken! We hebben gekeken naar lekkere gerechtjes zoals dit brood, om lekker met je vrienden aan tafel te zitten. Je kunt het namelijk al van te voren bereiden en op de kerstdagen zelf niet àl te lang in de keuken te hoeven staan. Ik zeg aan de slag.

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht. Heerlijke Happen!

Wit pan gebakken soda bread
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 400 gram bloem
- 15 gram zout
- 15 gram suiker
- 6 gram baking soda
- 300 ml karnemelk
En zo maak je het:
- Meng alle ingrediënten en kneed er een bal van, bestuif af en toe met bloem.
- Zet een pan met dikke bodem op laag vuur, bestuif de bodem daarvan ook met bloem en wacht tot de bloem goudgeel kleurt. Druk dan de deegbal enigszins plat in de pan en wacht tot de massa gerezen is.
- Controleer of de onderkant mooi kleurt en draai het brood na tien tot vijftien minuten om. Bak de andere kant bruin. Het brood zou dan gaar moeten zijn.
- Het brood is gaar als je een satéprikker in het midden van het brood steekt en hij schoon eruit komt.
- Puntje van aandacht: Doordat we met een open pan op open vuur bakken zijn er geen exacte temperaturen te geven. Te heet is sowieso funest, let dus op dat je op laag vuur bakt en als het wat langer duurt dan is dat geen probleem.
- Je kunt het brood even wat laten afkoelen en dan direct serveren.
- Heerlijk Happen!
Andere versie van het soda bread proberen? Of wat uit de Ierse keuken? Probeer onderstaande gerechtjes maar eens:

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
recept soda bread
Pingback: Homemade Irish soda bread met rozijnen - Heerlijke Happen
Pingback: Huisgemaakt Iers soda roggebrood - Heerlijke Happen
Pingback: Irish stew met soda bread uit Ierland - Heerlijke Happen